-260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-1 κ.σ. γλυκόζη, ή μέλι
-70 γρ. νερό
-350 γρ. ταχίνι
-1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
-μέλι
-χυμό λεμονιού
-ξηρούς καρπούς (φιστίκια ή αμύγδαλα)
Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το νερό και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να γίνεται καραμέλα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σε τρεις δόσεις στο μπολ με το ταχίνι ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Μεταφέρουμε σε φόρμα για χαλβά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Σερβίρουμε με μέλι ή χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.