Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Κοτόπουλο μπούτι με λιαστές ντομάτες σε κρεμώδη σάλτσα

Κοτόπουλο μπούτι με λιαστές ντομάτες σε κρεμώδη σάλτσα

0

-4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση

-2 κ.σ. ελαιόλαδο

-1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

-1 κούπα λιαστές ντομάτες στο λάδι, στραγγισμένες

-και κομμένες σε λωρίδες (στραγγισμένο βάρος≈100g)

-2−3 σκελίδες σκόρδο, στην πρέσα

-¼ κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)

-1½ κ.σ. αλεύρι

-1½ κούπα γάλα (360ml)

-½ κούπα ζωμό κοτόπουλο

-½ κούπα πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη (50g)

-½ κ.γλ. ρίγανη

-½ κ.γλ. θυμάρι

-¼ κούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Πλένουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μία στρώση, με το δέρμα προς τα κάτω. Τα σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν καλά, 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αποσύρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να καραμελώνει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας γρήγορα, το καβουρδίζουμε ελαφρά, 1 με 2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, το ζωμό, την τριμμένη γραβιέρα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το μαϊντανό, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να πήξει ελαφρά (θέλουμε να αποκτήσει την πυκνότητα κρέμας γάλακτος). Αν είναι πολύ πυκνή, την αραιώνουμε με λίγο γάλα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το γούστο μας.

Μεταφέρουμε σε ταψάκι τη σάλτσα και βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μία στρώση μέσα στη σάλτσα, με το δέρμα προς τα πάνω. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 με 35 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να μαλακώσει. Αν δούμε ότι η σάλτσα έχει πήξει πολύ, την αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε, ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια.

Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο μαϊντανό. Η νόστιμη κρεμώδης σάλτσα ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά, ιδιαίτερα ταλιατέλες, ή ρύζι ως συνοδευτικό πιάτο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

-1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο -500-600 γρ. παστό μπακαλιάρο -100 γρ. ρύζι καρολίνα -1 κρεμ…