1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 1/2 κιλό χταπόδι κομμένο σε μπουκιές
6 κρεμμύδια μέτρια, χαραγμένα σταυρωτά
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες χαραγμένες σταυρωτά
2 δαφνόφυλλα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
5-6 κόκκους μπαχάρι
1/4 φλιτζ. τσαγιού ξίδι
1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
πιπέρι
Στο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε τόσο τα χαραγμένα κρεμμύδια όσο και το ψιλοκομμένο. Τα αφήνουμε για 10΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χταπόδι, τις ντομάτες, τη δάφνη, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Περιχύνουμε με το ξίδι και το κρασί. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα το στιφάδο, ξεσκέπαστο. Προς το τέλος τρίβουμε το πιπέρι. Όταν θα το βγάλουμε από τη φωτιά η σάλτσα πρέπει να γίνει μελωμένη και πηχτή. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.