Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τρύγος: Πάμε για καλά κρασιά μα λίγα…

Τρύγος: Πάμε για καλά κρασιά μα λίγα…

0

Αμπελώνας Καρακώστα: «Εξαιρετική ποιότητα,  μειωμένη ποσότητα»

«Κτήμα Βουρβουκέλη»: «Από τις καλύτερες χρονιές αλλά δύσκολη λόγω κορωνοϊού»

 

Οίνοι Σγουρίδη: «Μέτρια χρονιά… Ο αέρας του Μαρτίου κατέστρεψε την ανθοφορία»

 

“Θέρος, Τρύγος ,Πόλεμος” έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και οι τρεις λέξεις που εμπεριέχονται στην παροιμία, όπως την εξηγούν οι φιλόλογοι,  «απαιτούν ισάξια τη μέγιστη κινητοποίηση της κοινότητας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις , γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ήττας»! Δηλαδή επί ποδός στη δουλειά όλοι,  για να τρυγήσουμε το αμπέλι ,να φτιάξουμε το κρασί!  . Ένας “πόλεμος” ενάντια στα στοιχεία της φύσης. Ενάντια στην ανθρώπινη κούραση και αδυναμία. Η επίπονη προσπάθεια του ανθρώπου στον θερισμό και στον τρύγο που παρομοιάζεται σαν πόλεμος.

Στο πατητήρι και στο οινοποιείο Καρακώστα

Αμπελώνας Καρακώστα: «Εξαιρετική ποιότητα,  μειωμένη ποσότητα»

Από το τέλος Αυγούστου οργασμός δουλειάς επικρατεί στους Αμπελώνες των Αβδήρων που παράγουν εύγευστα και ξακουστά κρασιά από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας καθώς τα ευνοεί το μικροκλίμα της περιοχής.

Από τις 4 τα χαράματα ξεκινούσε η οικογένεια Καρακώστα στον Αμπελώνα τους μαζί με τους εργάτες που απασχολεί για να τρυγήσουν 2 ποικιλίες λευκό το Ασύρτικο και το Σαμπινιόν μπλανκ: «Για να’ ναι δροσερό. Τα κόκκινα που θα ξεκινήσουμε από αύριο τον τρύγο από τις 6 έως της 11 το πρωί», μας λέει ο κ.Τάσος Καρακώστας που μαζί με τη σύζυγο του Έλσα παράγουν τα κρασιά «Ευήνωρ» κόκκινο , λευκό και Ροζέ.

«Φέτος η χρονιά είναι εξαιρετική από ποιότητα αλλά έχουμε μείωση σε ποσότητα. Γι αυτό ευθύνεται το κρύο της Άνοιξης και δεν βοήθησε την γονιμοποίηση. Αντίθετα η 3μηνη ανομβρία βοήθησε να μεστώσουν τα σταφύλια και να έχουν εξαιρετική ποιότητα», επισημαίνει ο κ. Καρακώστας. Στο κτήμα του που έχει οινοποιείο χθες «πατήσανε» περίπου 2,5 τόνους Ροζέ και από αύριο ξεκινά ο τρύγος στα κόκκινα. Μετά το πατητήρι ακολουθεί η διαδικασία της ζύμωση σε δεξαμενές για 2 μήνες  και μετά θα μεταφερθούν στη δεξαμενή όπου θα γίνει η μυλογαλακτική ζύμωση. Έτοιμα θα είναι αρχές του άλλου χρόνου.

«Κτήμα Βουρβουκέλη»: «Από τις καλύτερες χρονιές αλλά δύσκολη λόγω κορωνοϊού»

«Από τις καλύτερες χρονιές, η φετινή», μας λέει ο κ. Οδυσσέας Βουρβουκέλης από το Κτήμα και Οινοποιείου Βουρβουκέλη στ Άβδηρα: «Ξεκινήσαμε εδώ και μια εβδομάδα. Έχουμε ομαλό τρύγο, Είναι μια όψιμη χρονιά από τις καλύτερες σε ποιότητα. Και ποσότητα έχουμε αλλά αυτή θα την διαχειριστούμε ανάλογα με το πόσο μπορούμε να διαθέσουμε. Η χρονιά είναι καλή  για το κρασί αλλά ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας του κορωνοϊού. Από την περίοδο του lockdown και τα μέτρα κατόπιν στην εστίαση είχαμε πτώση του τζίρου μας κατά 40% α. Αν δεν είχαμε λιανική πώληση θα είχαμε πτώση πάνω από 60%», επισημαίνει ο κ. Βουρβουκέλης. Παρά τη δύσκολη συγκυρία το «Κτήμα Βουρβουκέλη» σχεδιάζει να κυκλοφορήσει παράλληλα με τους γνωστούς οίνους Άβδηρος Ροζέ, Παμίδι , Λαγάρα και νέες ετικέτες οίνων με πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Βουρβουκέλης τα λευκά και τα ροζέ θα είναι έτοιμα τέλος του χρόνου, το κόκκινο όμως θα μείνει για 1 – 2 χρόνια στα βαρέλια του οινοποιείου.

Οίνοι Σγουρίδη: «Μέτρια χρονιά… Ο αέρας του Μαρτίου κατέστρεψε την ανθοφορία»

«Μέτρια», χαρακτηρίζει την χρονιά ο κ. Ναπολέων Σγουρίδης που παράγει την ετικέτα «Οίνοι Σγουρίδη: «Ο πολύ δυνατός αέρας στα μέσα Μαρτίου κατέστρεψε την ανθοφορία και για αυτό σε ποσότητα έχουμε μείωση. Ωστόσο η ποιότητα είναι πολύ καλή. Ξεκινήσαμε μετά τον Δεκαπενταύγουστο και θα τρυγήσουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τις Θρακιώτικες ποικιλίες. Υπολογίζουμε περί τους 40 τόνους».

Να σημειώσαμε ότι οι «Οίνοι Σγουρίδη παράγονται στον αμπελώνα στην περιοχή της Μάνδρας όπου γίνεται και η οινοποίηση στο ιδιόκτητο οινοποιείο της επιχείρησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…