Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ταξίδι στο χρόνο και τη λαϊκή παράδοση μέσα από «Όλες τις τέχνες του Καραγκιόζη»

Ταξίδι στο χρόνο και τη λαϊκή παράδοση μέσα από «Όλες τις τέχνες του Καραγκιόζη»

0

Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων κερδίζει η έκθεση που διοργανώνουν ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού στο Λύκειο Ελληνίδων

 Ο Απόστολος Δομτζίδης μας ξεναγεί σε μια σπάνια συλλογή του αποτυπώματος του Καραγκιόζη όχι μόνο στο χθες, αλλά και στο σήμερα

Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων συγκεντρώνει η πρωτότυπη έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» στο Λύκειο των Ελληνίδων, που άνοιξε την Κυριακή και υποδέχεται το κοινό κάθε απόγευμα στις 6-9 μμ.

Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων κάνουν «εγκαίνια» στην πολιτιστική χρονιά με μια σπάνια συλλογή εκθεμάτων σε όλες τις τέχνες που έχει αφήσει το αποτύπωμά του ο Καραγκιόζης, όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα, αφού όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο οικοδεσπότης και καραγκιοζοπαίκτης Απόστολος Δομτζίδης, ο αγαπημένος καμπούρης ήρωας μπορεί να αποτελεί ένα γνήσιο δείγμα της πιο αυθεντικής ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει να διασκεδάζει και να εμπνέει ανθρώπους όλων των ηλικιών με τις ιστορίες, τη σάτιρα και την αλληλεπίδραση που δημιουργεί.

Περιήγηση στο χώρο της έκθεσης

Ο μαγικός μπερντές του Καραγκιόζη, όπου ζωντανεύουν ιστορίες, θρύλοι και μύθοι του θεάτρου σκιών εδώ και αιώνες

Φιγούρες, σκηνικά, εργαλεία από τη συλλογή του καραγκιοζοπαίκτη Απόστολου Δομτζίδη δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που επικοινωνεί στους επισκέπτες την ζωντανή παράδοση του νεοελληνικού θεάτρου σκιών. Οι πρωτότυποι πίνακες της κας. Γαρυφαλιάς Μπαρή με θέμα τον Καραγκιόζη κοσμούν την έκθεση σε διάφορα σημεία και μας καλούν να τους ανακαλύψουμε. Το ταξίδι στον χώρο των σκιών ντύνεται μουσικά με πρωτότυπα τραγούδια που ακούγονται σε πρώτη δημόσια παρουσίαση. Οι στίχοι του Δημήτρη Αβούρη και η μουσική της Ηρώς Παυλοπούλου συναντήθηκαν στην παλιά Ξάνθη και μαζί με τις φωτογραφίες του Χρίστου Σιμάτου και άλλων φωτογράφων δημιουργούν έντονες εικόνες και συναισθήματα. Ο γάμος του Καραγκιόζη με τις τέχνες συνεχίζεται στην αυλή του. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου, αν και ενδέχεται να παραταθεί.

Π. Στάντσιου: Ο Καραγκιόζης αποτελεί έκφραση του δημιουργικού πνεύματος, είναι αληθινό θησαυροφυλάκιο της λαϊκής παράδοσης

Μια θέση και για την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ όπου καθημερινά φιλοξενούνται στιχομυθίες του Καραγκιόζη από την πένα του Δημήτρη Αβούρη

Σχετικά με την έκθεση και τους διοργανωτές της, η πρόεδρος του ΛτΕ κ. Πέπη Στάντσιου σημειώνει: «Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης θεωρεί μεγάλη τιμή και υποχρέωση να φιλοξενεί στο χώρο του και να συνδιοργανώνει με τον Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού την πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» που αποτελεί φόρο τιμής στον ήρωα του νεοελληνικού θεάτρου σκιών, τον αγαπημένο μας Καραγκιόζη.

Ο Καραγκιόζης αποτελεί έκφραση του δημιουργικού πνεύματος, είναι αληθινό θησαυροφυλάκιο της λαϊκής παράδοσης καθώς μεταδίδεται από τη μια γενιά στην άλλη και αποτελεί χώρο αστείρευτης εφευρετικότητας για τη γλώσσα, την κίνηση, την εικόνα, τη μουσική και τη σκηνική τέχνη. Δικαίως το θέατρο σκιών και οι πρωταγωνιστές του, όπως ο Καραγκιόζης, ανήκουν πλέον όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Επομένως η διάσωση και προβολή του πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας και αυτός είναι και ο σκοπός και ο στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης πέρα από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Η συνεργάτης και σύζυγος του Α. Δομτζίδη, Νατάσα Μιχαηλίδου συντέλεσε πολλαπλά στην πραγματοποίηση της έκθεσης

Ο Καραγκιόζης, ο αγαπημένος μας ήρωας, πανέξυπνος, αντιεξουσιαστής, φιλοσοφεί τη ζωή και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με χιούμορ, ειρωνεία και κέφι. Το σλόγκαν του «Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε…» είναι και σήμερα επίκαιρο και οι συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, οι Καραγκιοζοπαίχτες, όπως ο ευρηματικός και αξιέπαινος Απόστολος Δομτζίδης μαζί με τη δραστήρια συνεργάτη και σύζυγό  του Νατάσα Μιχαηλίδου καλούνται να μας τον θυμίζουν με χιούμορ και κριτική διάθεση.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ευχαριστεί θερμά για την πραγματοποίηση της παραπάνω έκθεσης τον Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, τα μέλη τους και ιδιαίτερα ευχαριστεί και συγχαίρει για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον Καραγκιοζοπαίχτη κ. Απόστολο Δομτζίδη και την κ. Νατάσα Μιχαηλίδου για τη συλλογή και κατασκευή των εκθεμάτων και την όλη οργάνωση. Εύχεται και ευελπιστεί να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του Θεάτρου Σκιών και των ηρώων του, πρόθυμο να στηρίζει ανάλογες δράσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O νέος ποιητικός πλούτος του Κωνσταντίνου Καλοποδά – «Ψηφιδωτό συναισθημάτων», Σέρρες, 2024

Τα Σέρρας, όπως συνήθισα να αποκαλώ την ιστορική πόλη Σίρις ή Σίρρα της Ανατολικής Μακεδον…