Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Μεταβολισμός: Το λειτουργικό σύστημα του οργανισμού

Μεταβολισμός: Το λειτουργικό σύστημα του οργανισμού

0

Έχετε περιττά κιλά που δεν μπορείτε να χάσετε παρόλο που δεν τρώτε πολύ; Έχετε κάνει πολλές δίαιτες, χάσατε και ξαναπήρατε πολλά κιλά και πλέον καμία από τις παλιές λύσεις δεν πιάνει; Νιώθετε κόπωση ή εκνευρισμό, αλλά κανένας γιατρός δε σας βρίσκει τίποτα; Τότε, πολύ πιθανά, πάσχετε από διαταραχή του μεταβολισμού σας!

Ο μεταβολισμός αποτελεί ένα σημαντικότατο, περίπλοκο, ευαίσθητο και αόρατο όργανο του σώματός μας. Είναι δύσκολη η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του, καθώς, λόγω του ότι είναι ‘αόρατος’ , απαιτεί πολλή συνδυαστική γνώση, που αφορά όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Σημαντικοί πρωταγωνιστές του μεταβολισμού είναι οι ορμόνες και όργανα όπως ο θυρεοειδής, ο λιπώδης ιστός, το γαστρεντερικό, αλλά και το νευρικό σύστημα. Τα προβλήματα του μεταβολισμού μπορεί να οφείλονται είτε σε βλάβη κάποιου από τα παραπάνω όργανα, είτε σε κακή συνεννόηση μεταξύ τους ή και τα δύο. Φανταστείτε το σαν ένα χορευτικό συγκρότημα με πολλούς χορευτές. Εάν οι χορευτές είναι κουρασμένοι ή έχουν στραμπουλιγμένο πόδι δε θα μπορούν να χορέψουν καλά. Μπορεί όμως να είναι μια χαρά στην υγεία τους, να είναι και καλοί χορευτές, αλλά να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ώστε να εκτελεστεί σωστά και αρμονικά η χορογραφία. Να έχουν δηλαδή πρόβλημα μεταβολισμού.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για το λειτουργικό σύστημα του οργανισμού, σαν  το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών.  Όπως και κάθε εφαρμογή ενός υπολογιστή, εάν ο μεταβολισμός ζοριστεί, είτε από την κακή χρήση είτε από υπερφόρτωση, λόγω έντονων συνθηκών ζωής, στρες και κακής διατροφής, μπορεί να ‘κολλήσει’, δηλαδή να μη λειτουργεί σωστά. Αυτό μεταφράζεται σε διάφορα συμπτώματα, όπως  ένα απροσδιόριστο αίσθημα κόπωσης, απώλεια της ευεξίας, πρηξίματα, αλλά και διαταραχές του βάρους, της περιόδου, της γονιμότητας και της διάθεσης.

Προσοχή χρειάζεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών του μεταβολισμού, καθώς, λόγω της ευαισθησίας του, οι βλάβες του μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες! Το χρόνιο καθημερινό στρες και οι συχνές ανεξέλεγκτες δίαιτες με συχνά σκαμπανεβάσματα πολλών κιλών, κουράζουν το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποδοτικός, ενώ μπορεί και να τον καταστρέψουν. Σκεφτείτε οποιοδήποτε μηχάνημα. Εάν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά και τη μια το αφήνουμε αχρησιμοποίητο για πολύ καιρό και την άλλη το ζορίζουμε, είναι λογικό να μην αποδίδει και να χαλάσει γρήγορα. Μακάρι το πρόβλημα να επισκευάζεται ή να χρειάζεται απλά μια αλλαγή ανταλλακτικού, υπάρχει όμως και η περίπτωση ο τεχνικός να μας πει ότι θέλει πέταμα και αντικατάσταση με κάποιο καινούριο μηχάνημα. Στα μηχανήματα εύκολα γίνεται αυτό με μόνη ζημία την οικονομική. Ο ανθρώπινος μεταβολισμός όμως, ούτε ανταλλακτικά έχει, ούτε μπορεί να αγοραστεί καινούριος!

Ο ενδοκρινολόγος είναι ο ‘προγραμματιστής’ που θα εντοπίσει πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, θα το διορθώσει και θα επαναπρογραμματίσει το μεταβολισμό, ώστε να λειτουργεί καλύτερα, αρκεί να μην έχει καταστραφεί εντελώς.  Φάρμακα δεν υπάρχουν, παρά μόνο για συγκεκριμένες δυσλειτουργίες οργάνων, όπως ο θυρεοειδής.  Πλέον υπάρχουν ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες μέθοδοι θεραπείας μεταβολισμού, ευεξίας και απώλειας βάρους, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική καθοδήγηση, έμπειρων και πιστοποιημένων για αυτές τις μεθόδους γιατρών. Μέθοδοι που δε συνοδεύονται από ιατρική παρακολούθηση και κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες.  Μην περιμένετε να νιώσετε το πώς και το γιατί, η ζημιά γίνεται σιωπηρά. Προσοχή!

Ιατρός Σταυρούλα Ε. Παπαδοπούλου
Ειδικός Παθολόγος
Ειδικός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος και Μεταβολικών νόσων
Βελισσαρίου 4 – 6, 5ος όροφος, Ξάνθη, 67100, Ελλάδα
Τηλ/Φαξ: 2541.400.119/ Κιν: 6934.56.22.24

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σταυρούλα Παπαδοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…