Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μια έκδοση και μια ευκαιρία

Μια έκδοση και μια ευκαιρία

0

Ενσωματώθηκε η πρόταση για τα γλυπτά του Καραγκιόζη (και) στην Ξάνθη σε ειδική έκδοση της Επιτροπής για το 2021

 

Η επόμενη χρονιά είναι φορτωμένη με προσδοκίες σε διάφορα επίπεδα. Ανάμεσα στα πολλά και καίρια για την κοινωνία μας, πρόκειται να υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Μια διεθνής Επιτροπή υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου ανέλαβε να συντονίσει τις επετειακές δράσεις. Το ανοιχτό κάλεσμά της για πρωτότυπες ιδέες και εκδηλώσεις που θα τιμήσουν (και θα ξορκίσουν ίσως πια) την επόμενη χρονιά είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

1733 προτάσεις κατατέθηκαν για δράσεις και εκδηλώσεις από ποικιλία φορέων σε όλο τον κόσμο, πολιτιστικούς συλλόγους, επιχειρήσεις, δήμους κ.ά. Το πρόγραμμα των εορτασμών δεν θα επικεντρωθεί στην Αθήνα αλλά θα απλωθεί σε διάφορες πόλεις, χωριά και περιοχές.

Μία από αυτές τις προτάσεις αφορά καίρια και την Ξάνθη. Δεν είναι άλλη από μια πρόταση που το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στην πόλη, στα στόματα των πολιτών, καθώς παρουσιάζεται με μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο και στην έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» στο Λύκειον των Ελληνίδων. Η πρόταση «Γλυπτές Συνθέσεις Καραγκιόζη» έχει κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2019 και στον Δήμο Ξάνθης και αφορά στη δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου πόλεων με διεθνή πόλο έλξης.

Μεταλλικές γλυπτές φιγούρες 3 μέτρων με ήρωες του νεοελληνικού θεάτρου σκιών θα στηθούν σε κεντρικά σημεία σε 7 πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στην Ξάνθη. Στην πόλη μας προβλέπεται να τοποθετηθούν σε κεντρικό πάρκο 15 φιγούρες, ενώ στις άλλες πόλεις 4-5. Σκοπός της πρότασης είναι να αναδειχθούν, μέσω της τέχνης στον δημόσιο χώρο, η σύγχρονη διάσταση του παραδοσιακού θεάτρου σκιών και ο ρόλος του λόγου του σήμερα, ιδίως με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Στον περιβάλλοντα χώρο της τοποθέτησής τους θα υλοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, με κυρίαρχες τις παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Άλλωστε ο Καραγκιόζης αποτελεί τη σύγχρονη μυθολογία, η οποία αξίζει να προβληθεί σαν αναπόσπαστο κομμάτι της νεοελληνικής κουλτούρας. Να αποτελέσει, πέρα από τη λαϊκή, και δημόσια τέχνη που προβάλλει τον πολιτισμό και προβληματίζει. Αυτή η διάσταση της πρότασης εκτιμήθηκε προφανώς από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που αποφάσισε να ενταχθεί η πρόταση σε ειδική έκδοση που ετοιμάζεται και «…θα περιλαμβάνει περιγραφή του συνόλου των προτάσεων που ταυτίζονται με τους τέσσερις άξονες της Επιτροπής και που συνεισφέρουν στο κοινό αυτό εθνικό εγχείρημα με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821».

Το θέατρο σκιών, με τον λαϊκό του λόγο, μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών, που ονειρεύτηκαν, γέλασαν, σαγηνεύτηκαν από τα αρχέγονα στοιχεία του φωτός και της σκιάς, μυήθηκαν μέσα από την τέχνη του στη μαγεία του λόγου. Οι « Γλυπτές Συνθέσεις Καραγκιόζη» με τις παραστάσεις που θα τις συνοδεύουν μπορούν να φέρουν ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα στον δημόσιο χώρο τις αξίες που εμπεριέχει το θέατρο σκιών, καθώς και έναν διάλογο και μια παιδευτική αναγέννηση τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά με βάση την δημόσια τέχνη, ιδιαίτερα στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες.

Αναμένοντας την τελική εισήγηση της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την δυνατότητα υποστήριξης της πρότασης, ας αναλογιστούμε τα λόγια του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα καθώς και την πιθανή επίδρασή τους στο μέλλον της Ξάνθης:

«Αν η σύγχρονη Ελλάδα απέδειξε κατά τη διάρκεια του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της και, πρόσφατα, ακόμη, ότι μπορεί να συναγωνιστεί την αρχαία, απομένει, όμως να αποδείξει αυτή τη συγγένεια και με άξια έργα πλαστικής δημιουργίας».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…