-1 πακέτο (500 γρ.) φύλλα κρούστας για πίτες
-2 κιλά, ψιλοκομμένες μελιτζάνες
-3 μεγάλα, ψιλοκομμένα κρεμμύδια
-2 σκελίδες, ψιλοκομμένο σκόρδο
-½ φλιτζάνι και επιπλέον για το άλειμμα ελαιόλαδο
-½ φλιτζάνι γλυκός τραχανάς
-1 φλιτζάνι νερό
– 2 χτυπημένα αυγά
-600 γρ., τριμμένα ανάμεικτα τυριά (φέτα, κασέρι και χαλούμι)
– 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός
-1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, χωρίς φλούδες και σπόρους
-αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 °C. Αφήνετε τις μελιτζάνες στο σουρωτήρι με λίγο αλάτι για 15’ – 20’. Τις στραγγίζετε καλά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο στο λάδι μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτετε τις μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε 1 φλιτζάνι νερό, τον τραχανά και βράζετε τη γέμιση, μέχρι να απορροφηθούν οι χυμοί, αλλά να μη στεγνώσει. Αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά, το βασιλικό, την ντομάτα και τα τυριά.
Απλώνετε σε ένα ταψάκι τέσσερα φύλλα λαδωμένα ένα – ένα χωριστά και βάζετε πάνω τη μισή γέμιση. Σκεπάζετε τη γέμιση με άλλα 2 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι. Απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα. Ψήνετε την πίτα στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.