-250 γρ. φακές
-1 φύλλο δάφνης
-1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο, όπου έχετε καρφώσει δυο γαρίφαλα
-2/3 – 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1/3 του φλιτζανιού ξίδι από λευκό κρασί
-2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
-2 – 3 χονδρές φέτες τυρί κατάλληλο για σαγανάκι (κεφαλοτύρι, χαλούμι, ταλαγάνι κ.λπ.)
-φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
-αλάτι, πιπέρι
-ο χυμός μισού, ζουμερού λεμονιού
Βράζετε 1 λίτρο νερό με το κρεμμύδι, τις φακές, τη δάφνη και το αλάτι σε μικρή κατσαρόλα για 35’-40’. Στραγγίζετε τις φακές και πετάτε το κρεμμύδι και τη δάφνη.
Προσθέτετε στις ζεστές φακές ½ φλιτζάνι λάδι, το ξίδι, το αλάτι και τη ρίγανη. Αφήνετε να κρυώσουν.
Τηγανίζετε σε λίγο λάδι το τυρί σε αντικολλητικό τηγάνι κι από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει. Το κόβετε σε κομματάκια.
Μοιράζετε σε 4 πιάτα τις φακές, τα ντοματίνια και το τυρί, ραντίζετε με το λάδι που περίσσεψε, πασπαλίζετε με μαϊντανό, ρίχνετε από λίγο λεμόνι και σερβίρετε.