-400g ζυμαρικά κοχύλια
-400g μπουκετάκια μπρόκολου
-2 κ.σ. βούτυρο (30g)
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
-200ml κρέμα γάλακτος
-100g γκοργκοντζόλα, λιωμένη με το πιρούνι
-50g ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
-½ κούπα παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, φρεσκοτριμμένο (50g)
-αλάτι
-άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Ζεματάμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου για 3−4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά να “κρατάνε”. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το μπρόκολο και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2−3 λεπτά, ανακατεύοντας με προσεκτικές κινήσεις για να μη χαλάσει το σχήμα του. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο νερό που βράσαμε το μπρόκολο βράζουμε τα ζυμαρικά 1−2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που πρέπει. Τα στραγγίζουμε, κρατώντας ¼ κούπας από το νερό τους.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη γκοργκοντζόλα και το ανθότυρο λιωμένα με το πιρούνι, την τριμμένη παρμεζάνα και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν τα τυριά και να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια παχύρρευστη σάλτσα. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
Τέλος, προσθέτουμε το σοταρισμένο μπρόκολο και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει για να αραιώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.