-1½ φλιτζάνι φακές καθαρισμένες, ξεπλυμένες
-1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1½ φλιτζάνι κίτρινο ρύζι (parboiled)
-1½ κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
-1½ κουτ. σούπας κύμινο
-1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό (ή ½ κουτ. γλυκού γλυκό + ½ κουτ. γλυκού καυτερό)
-6½ φλιτζάνια (περίπου) ζωμό λαχανικών
-1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
-1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-4 κουτ. σούπας ταχίνι
-1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-½ κουτ. γλυκού αλάτι
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το κόλιανδρο και το κύμινο. Όταν τα μπαχαρικά αρχίσουν να βγάζουν το άρωμά τους προσθέτετε τις φακές και τις ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν με το λάδι και τα μπαχαρικά.
Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και, όταν το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μη λιώσουν.
Προσθέτετε το ρύζι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 12-15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μένει σπυρωτό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και από πάνω βάζετε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνετε την κατσαρόλα να σταθεί στη φωτιά για 10 λεπτά.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα και σερβίρετε μαζί με το φακόρυζο.