Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι Ξανθιώτες εμπιστεύονται το αντιγριπικό εμβόλιο

Οι Ξανθιώτες εμπιστεύονται το αντιγριπικό εμβόλιο

0

Επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία της Ξάνθης – Αυξημένο ενδιαφέρον – Γίνονται συνταγογραφήσεις

 

Κοστίζει 13,73 ευρώ. Οι γιατροί της Ξάνθης συστήνουν τον άμεσο εμβολιασμό για την γρίπη

 

Μπορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου να υπαναχώρησε προσωρινά μετά την … «αναχώρηση» των κουνουπιών όμως άλλοι ιοί καραδοκούν και ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνισή τους με τα πρώτα κρύα. Πρόκειται για τα στελέχη ιών της εποχιακής γρίπης που προετοιμάζονται για «επιθέσεις». Έτσι από την 1η Οκτωβρίου μπήκαμε πλέον στην περίοδο …αντεπίθεσης και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο θωράκισης του οργανισμού των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων με το μόνο «όπλο» που διαθέτει η επιστήμη στο στάδιο της πρόληψης, το αντιγριπικό εμβόλιο.

Επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία της Ξάνθης – Αυξημένο ενδιαφέρον

kalfa17Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα τα εμβόλια για τη γρίπη βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης τα οποία και παραλαμβάνονται τμηματικά από την 1η Οκτωβρίου: «Ήδη έχουν αρχίσει οι συνταγογραφήσεις από τους γιατρούς και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στα φαρμακεία να εμβολιαστούν. Να σημειώσουμε ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στους χρόνια πάσχοντες και στους άνω των 60 το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν». Επισημαίνεται ότι η τιμή του εμβολίου για τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους ανέρχεται σε 13,73 ευρώ. «Φέτος παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή. Προφανώς και έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι πέρσι είχαμε αρκετούς θανάτους από την γρίπη. Κι αυτά είναι πολύ σωστά και επιβάλλεται να θωρακίσουν τον οργανισμό τους εκτός από τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνια προβλήματα με διαβήτη, με καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα και άτομα πού εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς ή σε υγειονομικές μονάδες. Τα εμβόλια καλύπτουν τον οργανισμό σε αντισώματα απ’ όλα τα στελέχη», επισημαίνει η κα Κάλφα. Ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από τα εμβόλια και την αμφισβήτησή  τους δεν φαίνεται να έχει κάμψει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας ως προς αυτά: «Αυτό που παρατηρούμε εμείς είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει εμπιστευτεί το αντιγριπικό εμβόλιο και όσοι ανήκουν στις ομάδες αυτές το κάνουν κάθε χρόνο», μας μεταφέρει η κα Κάλφα.

Οι γιατροί της Ξάνθης συστήνουν τον άμεσο εμβολιασμό για την γρίπη

Στην αναγκαιότητα να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου τονίζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος: «Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό του κόσμου. Είναι η εποχή που θα αρχίσουν οι ιώσεις και αυτές μπορούν να επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν και σε θάνατο ακόμα άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Επίσης με ελάχιστο κόστος εκτός που προστατεύουμε την υγεία μας,  δεν έχουμε και οικονομική επιβάρυνση καθώς δεν έχουμε απώλειες σε ώρες εργασίας. Οι παρενέργειες από το εμβόλιο όσες έχουν παρατηρηθεί είναι πολύ ήπιες και σχεδόν μηδαμινές σε σχέση με το καλό που προσφέρουν θωρακίζοντας τον οργανισμό. Τώρα είναι η περίοδος του εμβολιασμού και καλούμε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν».

Ποιοι πρέπει κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

* Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

* Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

* Παιδιά (6 μηνών και άνω) και

* Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

* Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

* Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

* Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

* Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

* Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

* Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Τι πρέπει να ξέρουν για το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβεύει τις Παλιές Επιχειρήσεις ΟΕΒΕ και Δήμος Ξάνθης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 28.03  στον Πολυχώρο Τέχνης και Σ…