Για το φύλλο
-1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-1 φλιτζ. τσαγιού μπίρα
-8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
-700 γρ. χόρτα καθαρισμένα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, τσουκνίδες, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο και ό,τι άλλο έχουμε)
-αλάτι
-1 κουτ. σούπας άσπρο ρύζι
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 1 επιπλέον για το ταψί
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο μαζί μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο ζυμάρι. Το κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα κατά μέρος.
Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν όσο γίνεται καλύτερα. Τα ψιλοκόβουμε, τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε αλάτι και τα τρίβουμε καλά να «πέσουν», να μειωθεί ο όγκος τους. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα περίσσια υγρά και εν συνεχεία τα ανακατεύουμε με το ρύζι και το ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε το ταψάκι με τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Χωρίζουμε τη ζύμη του φύλλου σε δύο μέρη, ένα μεγάλο που να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα του ταψιού και ένα μικρό που θα καλύψει τη γέμιση.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια πιέζουμε με τα χέρια μας το μεγάλο κομμάτι ζύμης να γίνει πλακέ. Το πιέζουμε με τα χέρια να καλύψει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τα χόρτα. Ανοίγουμε με τα χέρια το μικρότερο κομμάτι της ζύμης, να γίνει τ όσο ακριβώς το ταψάκι. Το βάζουμε πάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου που εξέχουν από τα πλάγια του ταψιού και πιέζουμε λίγο με το πιρούνι να κολλήσουν στο φύλλο της επιφάνειας. Κάνουμε τρύπες με το πιρούνι στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε περίπου για 45 λεπτά έως 1 ώρα, σε χαμηλό ράφι, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά να έχει ψηθεί καλά και το κάτω φύλλο. Ανασηκώνουμε την πίτα, να δούμε αν ψήθηκε από κάτω – αν όχι, ανάβουμε μόνο την κάτω αντίσταση και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.