Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Από το 2023 και …αν, λεφτά για το Αρδευτικό

Από το 2023 και …αν, λεφτά για το Αρδευτικό

0

Όλα όσα ειπώθηκαν στην δίωρη σύσκεψη. Ζητούμενο η πολιτική βούληση.

Προθέσεις υπάρχουν …λεφτά δεν υπάρχουν

 

Έγινε σαφές ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης –  Ζήτησαν συνάντηση με Αραχωβίτη

 

Σε φάση επανασχεδιασμού εισέρχεται το αρδευτικό της Ξάνθης μετά την θετική έκβαση που είχε η «περιπέτειά» του στο ΣτΕ. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, προσκαλώντας όλους τους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εξετάσουν όλους τους τρόπους ώστε το έργο να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσει καθώς επίσης και να συντονίσουν τις δράσεις τους προς αυτό τον στόχο.

Παρέμεινε έωλο το ερώτημα «Πού θα βρεθούν τα λεφτά» – Έγινε σαφές ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης

Μετά από 2 ώρες συζήτηση όπου όλοι σχεδόν οι παρόντες εξέφρασαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, άλλοι δίνοντας έμφαση στους αναπτυξιακούς και άλλοι στους περιβαλλοντικούς λόγους, παρέμεινε σε εκκρεμότητα το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» δεδομένου ότι για την α’ και β’ φάση του έργου χρειάζονται 100 εκ. ευρώ (σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη) και το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί («Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του ΥΠΑΑΤ) έχει ολοκληρωθεί και το διάδοχο πρόγραμμα ξεκινά το 2023 – 2027. Επίσης αυτό που έγινε κατανοητό και αποδεκτό ήταν ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Να σημειώσουμε ότι παρόντες στην σύσκεψη ήταν ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, οι βουλευτές Χ. Ζεϊμπέκ και Γ. Στογιανίδης, ο περιφερειρειάρχης Χ. Μέτιος, οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων, Δημαρχόπουλος και Τσιτιρίδης αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Μ. Αμοιρίδης, Ι. Μπούτος, ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Καραλίδης,  ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Μ. Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κ. Χατζηελευθεριάδης, ο πρόεδρος του Φορέα Εθνικού Πάρκου Δ. Νέστου Γ. Γκαϊτατζής. Επίσης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας ήταν η Εκτελεστική Γραμματέας Περιφέρειας κα Ζωή Κοσμίδου ο Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών ΑΜΘ κ. Α. Παράσχου, ο Διευθυντής Υδάτων κ. Γ. Καμπάς και ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κ. Καλούδης. Επίσης συμμετείχαν οι αντίστοιχοι παράγοντες της Π.Ε. Ξάνθης. Παρών επίσης ήταν ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση Νίκος Γεννάδιος και απάντησε σε ερωτήσεις νομικής φύσεως.

Τι ειπώθηκε – Ποια τα συμπεράσματα

Το πλαίσιο της συζήτησης έθεσε ο κ. Ζαγναφέρης ενημερώνοντας.  Είπε επίσης ότι είχε επαφή και με τον ανάδοχο ο οποίος και δέχεται να συνεχίσει το έργο αν και όπως έγινε γνωστό η εταιρεία του δεν υφίσταται μ’ αυτή την μορφή!

Το λόγο πήρε ο κ. Παντελεήμων ο ποιος τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει το έργο για τους αγρότες και για όλη την κοινωνία της Ξάνθης και ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος το στήριξε από την πρώτη στιγμή αποστέλλοντας μάλιστα επιστολή στον τότε αρμόδιο υπουργό που του έλεγε χαρακτηριστικά ότι αν δεν γίνεται το έργο αυτό στον Νέστο θα παραμένουν τα πουλάκια αλλά θα αναγκαστούν να φύγουν οι άνθρωποι! Όπως είπε από την υφαλμύρωση η περιοχή σε λίγα χρόνια θα γίνει  Σαχάρα ενώ δεσμεύτηκε η Μητρόπολη να συμβάλει όπως μπορεί για την υλοποίησή του.

Ο κ. Γεννάδιος έκανε μια σύντομη αναφορά το ιστορικό του έργου υπενθυμίζοντας ότι  η α’ φάση  (έργα κεφαλών ύψους 50 εκ. ευρώ ενταγμένο στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του ΥΠΑΑΤ) ενώ δημοπρατήθηκε και λίγο πριν υπογραφεί σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία από την Καβάλα που πλειοδότησε με έκπτωση 46%, ανεστάλη μετά την προσφυγή τριών Οικολογικών Οργανώσεων επί των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης. Είπε επίσης ότι είναι γεγονός ότι καθυστέρησε η απόφαση (Συζητήθηκε τον Μάρτιο του 2014) ενώ είχαν προηγηθεί προδικαστικά ερωτήματα στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σ’ ότι αφορά την απόφαση του ΣτΕ είπε πως απαντά σ’ όλα τα ερωτήματα και δέχεται ότι το έργο έχει περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και δεν αφήνει περιθώρια εκ νέου αμφισβήτησης καθώς από το 2009 ισχύει και ο εθνικός σχεδιασμός και ο περιφερειακός για τις λεκάνες απορροής.

Είναι ενεργό το πρόγραμμα, έχει αξιολογηθεί μπορεί να προχωρήσει η α’ φάση;

Ο κ. Γεννάδιος είπε επίσης κάτι πολύ σημαντικό που αναπτέρωσε το ηθικό όσων στηρίζουν το έργο. Συγκεκριμένα είπε πως  ότι είχε επαφή με την γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απ’ όπου έλαβε θετική απάντηση ως προς το αν είναι ενεργό το μέτρο που είχε ενταχθεί η α’ φάση του έργου. Η απάντηση ήταν ότι είναι ενεργό, ότι έχει  αξιολογηθεί και ότι μπορεί να προχωρήσει αν γίνει με μελέτη επικαιροποίησης και βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σημείωσε δε πως επαφίεται στους αρμόδιους φορείς να το ιεραρχήσουν και με τον κατάλληλο συντονισμό να το θέσουν σε τροχιά υλοποίησης και διευκρίνισε πως η α’ και η β’ φάση του έργου συνολικά 107 εκ. ευρώ και 120.000 και 140.000 στρέμματα που αφορούν την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης ( έχουν συμπεριληφθεί στο εθνικό Σχέδιο διαχείρισης υδάτων. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη περιλαμβάνει και γ΄ φάση του έργου που αφορά και άρδευση 170.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Ροδόπης από Νέστο, Κόσυνθο, και Κομψάτο.

Να σημειώσουμε ότι στην παρούσα φάση όπως ανέφερε ο κ. Χατζηευλευθεριάδης από τα νερά του Νέστου αρδεύονται μόνο 27.500 στρέμματα στην Ξάνθη και τα άλλα καταλήγουν στην θάλασσα. Και ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν τετραπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με τους αγρότες που καλλιεργούν σε αρδευόμενες εκτάσεις.

Αντίδραση Ζαγναφέρη στις θέσεις του Φορέα Εθνικού Πάρκου

Τις επιφυλάξεις του και τον προβληματισμός του εξέφρασε ο πρόεδρο του Φορέα Εθνικού Πάρκου κ. Γκαϊντατζής ως προς το πόσο ανταγωνιστικοί είναι οι αγρότες μας σε σχέση με τους αγρότες στης Αριζόνας που καλλιεργούν τα ίδια προϊόντα όπως βαμβάκι και καλαμπόκι  με τελείως διαφορετικές συνθήκες και στρεμματικές εκτάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι έλληνες αγρότες θα πρέπει να στραφούν σε άλλες μη υδροφόρες καλλιέργειες. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ζαγναφέρη που κατηγόρησε τον Φορέα ότι οι θέσεις του ταυτίζονται με αυτές των Οικολόγων. Ο κ. Γκαϊντατζής δεν το δέχτηκε αυτό και συνέχισε επισημαίνοντας ότι είναι υπέρ της χρήσης νερού στην γεωργία αλλά θα πρέπει να γίνει επικαροποίηση της μελέτης για να ληφθούν υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των νερών στα τελευταία χρόνια των ποταμών και να γίνει το έργο με αειφορική διαχείριση.

Ζητούμενο η πολιτική βούληση – Γιαννακίδης: «Απ’ τα 2023 και μετά»… είπε στον Μέτιο

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Καραλίδης τόνισε την αναγκαιότητα του έργου και υποστήριξε πως είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης πλέον εφόσον έχει απεμπλακεί από το Στε και έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα να βρεθούν πόροι από άλλο πρόγραμμα. Ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος είπε πως το έργο είναι τομεακό αλλά η περιφέρεια το στηρίζει και ότι το έθεσε στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιαννακίδη ο οποίος του είπε πως προς στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδότηση και ότι θα αντιμετωπιστεί στο επόμενο πρόγραμμα από το 2023 – 2027. Συμπλήρωσε δε πως υπέβαλλε και άλλες προτάσεις για έργα 2 ,2 εκ. και δεν εγκρίθηκε κανένα.

Ζήτησαν συνάντηση με Αραχωβίτη

Στο τέλος τοποθετήθηκαν οι παρόντες βουλευτές. Ειδικότερα ο κ. Στογιανίδης είπε πως υπάρχει πρόθεση να υλοποιηθεί το έργο και πως ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό κ. Αραχωβίτη ενώ του έστειλε και την απόφαση του ΣτΕ. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το επόμενο μήνα ο κ. Αραχωβίτης θα επισκεφτεί την Ξάνθη και θα έχουν την ευκαιρία να του θέσουν το θέμα. Στο σημείο αυτό ο κ. Ζαγναφέρης ζήτησε να κλείσουν ραντεβού οι βουλευτές με τον κ. Αραχωβίτης και να μεταβεί μια αντιπροσωπεία στην Αθήνα για να τον ενημερώσουν σωστά. Και ο κ. Ζεϊμπέκ τίχθηκε υπέρ του έργου αλλά υπό την προϋπόθεση της επικαιροποίησης της μελέτης με βάση τα νέα δεδομένα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…