-1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο
-800 γρ. καρυδόψιχα λεπτοκομμένη
-250 γρ. ζάχαρη
-1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
-300 ml. ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
-600 γρ. ζάχαρη
-500 γρ. νερό
-1 ξυλάκι κανέλα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Σ’ ενα μπωλ ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, ώστε να ομογενοποιηθούν. Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας, το ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ξεκινάμε να γεμίζουμε το φύλλο κατά πλάτος, βάζουμε στη μέση μια βέργα ή ένα ξύλινο καλαμάκι από σουβλάκι και κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους, κάθε φορά χρησιμοποιούμε δύο φύλλα για ένα κλωστάρι-ρολό.
Όπως γυρίζουμε σε σφικτό ρολό, με γρήγορες κινήσεις «κλώθουμε-σουρώνουμε» το φύλλο, τραβάμε τη βέργα και τοποθετούμε σε ταψί.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τα υλικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ραντίζουμε το γλυκό καλά, κουταλιά-κουταλιά.
Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 175ο C στο χαμηλότερο ράφι, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει 4-5 ώρες.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και όπως είναι καυτό το σιρόπι σιροπιάζουμε το γλυκό μας. Αφήνουμε 12 ώρες ή όλη νύχτα ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, διατηρείται εκτός ψυγείου.