Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ηπειρώτικος παραδοσιακός μπακλαβάς

Ηπειρώτικος παραδοσιακός μπακλαβάς

0

-1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο

-800 γρ. καρυδόψιχα λεπτοκομμένη

-250 γρ. ζάχαρη

-1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα

-300 ml. ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

-600 γρ. ζάχαρη

-500 γρ. νερό

-1 ξυλάκι κανέλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Σ’ ενα μπωλ ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, ώστε να ομογενοποιηθούν. Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας, το ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ξεκινάμε να γεμίζουμε το φύλλο κατά πλάτος, βάζουμε στη μέση μια βέργα ή ένα ξύλινο καλαμάκι από σουβλάκι και κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους, κάθε φορά χρησιμοποιούμε δύο φύλλα για ένα κλωστάρι-ρολό.

Όπως γυρίζουμε σε σφικτό ρολό, με γρήγορες κινήσεις «κλώθουμε-σουρώνουμε» το φύλλο, τραβάμε τη βέργα και τοποθετούμε σε ταψί.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τα υλικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ραντίζουμε το γλυκό καλά, κουταλιά-κουταλιά.

Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 175ο C στο χαμηλότερο ράφι, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει 4-5 ώρες.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και όπως είναι καυτό το σιρόπι σιροπιάζουμε το γλυκό μας. Αφήνουμε  12 ώρες ή όλη νύχτα ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, διατηρείται εκτός ψυγείου.

  • Μπισκότα με μέλι και ταχίνι

    -200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις -150γρ μέλι -150γρ ταχίνι -1 βανίλια -1/3 κουτ γλυκού α…
  • Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

    Για τη βάση: -125 gr βούτυρο αγελάδας  σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κουταλάκι -1 μέτριο αυγ…
  • Σταφυλόπιτα

    -200 γρ αλεύρι -150 γρ τυρί κότατζ -50 γρ ζάχαρη -1 αυγό -6 κ.σ. μεγάλο. φυτικό λάδι -2 κο…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρνί γιουβέτσι με καπνιστή πάπρικα κι ανθότυρο

-200 ml ε.π. ελαιόλαδο -1,5 κιλό αρνί μπούτι και χεράκι -1 καρότο, ψιλοκομμένο -3 κρεμμύδι…