1 μέτριο κοτόπουλο ολόκληρο γύρω στο 1½ κιλό
αποξηραμένα μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές χρωματιστές ψιλοκομμένες
1½ φλ. κους κους
½ φλ. σταφίδες
½ φλ. αμύγδαλα
1 κ.σ. βούτυρο
το χυμό από 2 πορτοκάλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι
το χυμό από 1 λεμόνι και ξύσμα από ½ λεμόνι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για λίγα λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κους κους, το χυμό λεμόνι και πορτοκάλι, το ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαϊντανό.
Ζεματάμε το βούτυρο και ροδίζουμε τα αμύγδαλα για λίγα λεπτά. Τα προσθέτουμε στο κους κους. Ανακατεύουμε. Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου, δένουμε για να κρατήσει το σχήμα του και να συγκρατήσει τη γέμιση. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αποξηραμένα μυρωδικά ή μπαχαρικά, να πάει παντού. Το βάζουμε σε σακούλα ψησίματος και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα και 30′. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Αφήνουμε το ψημένο κοτόπουλο να σταθεί για 20′ να ανακτήσει τα υγρά του. Το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε με το κους κους εσπεριδοειδών που έχει μουσκέψει στα ζουμάκια του κοτόπουλου.