-250 gr. φακές
-200 gr. ρύζι για πιλάφι
-2 κρεμμύδια ξερά
-1100 ml. ζωμό λαχανικών
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
-1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
-1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
-1 φύλλο δάφνης
-Κύμινο
-κόλιανδρο ή μαϊντανό ή δυόσμο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με 1 λίτρο νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά και κατόπιν τις στραγγίζουμε. Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τον ζωμό ή νερό, ζεστό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, την σάλτσα σόγιας, την ζάχαρη, το κύμινο και σιγοβράζουμε περίπου 10 λεπτά. Τον χρόνο τον υπολογίζετε σύμφωνα με το πόσο εύκολα θα μαλακώσουν οι φακές, θυμόμαστε ότι δεν τις θέλουμε λιωμένες και ότι θα βράσουν και μαζί με το ρύζι, ώστε να τις κρατήσουμε σωστά βρασμένες. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το ρύζι στις φακές, το καλαμπόκι, αλάτι και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το ρύζι και προσθέτουμε άλλα 300 ml. ζωμό ή νερό. Μόλις το ρύζι βράσει και χυλώσει το φακόρυζο, προσθέτουμε το ταχίνι και το ξύδι, αποσύρουμε από την φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά μέχρι να σερβίρουμε. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό ή δυόσμο.