Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

0

Αμβλώσεις
Η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, τονίζει ότι στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις τεχνητές εκτρώσεις, ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 200.000-250.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών. Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι ότι οι έφηβοι αγνοούν σε μεγάλο ποσοστό τις μεθόδους αντισύλληψης, ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να προσεγγίσουν τα παιδιά, τα οποία αντλούν ενημέρωση από τον «κολλητό» τους.
Το 25% των εφήβων έχει νοσήσει από σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα.
Οφειλόμενη εξήγηση: η στήλη δεν είναι κατά των αμβλώσεων. Απλά παρουσιάζει το θέμα όπως εμφανίζεται στη χώρα μας.
Γ.Δ.


Αναμένονται εξελίξεις για το 12%
Εξελίξεις αναμένονται εντός των ημερών που αφορούν το φλέγον θέμα του 12%. Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη. Είδαν και απόειδαν οι φορείς ότι την έκθεση που μάλιστα ακριβοπλήρωσαν τα επιμελητήρια της ΑΜΘ με 18.000 ευρώ παρακαλώ, την πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων του υπουργείου και τώρα ε μέσω θέρους  πήραν φωτιά τα μπατζάκια του προέδρου του Επιμελητηρίου του Έβρου να επιχειρήσει επίλυση του θέματος δια του διαλόγου προσβλέποντας σε ευήκοα ώτα λόγω προεκλογικής περιόδου. Αλλά και ο επόμενος μήνας αναμένεται «καυτός» για το θέμα γιατί στις 18 Σεπτεμβρίου στο Β’ Τμήμα του ΣτΕ θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωση της υπουργικής απόφαση του 2016 του Σταθάκη που κατάργησε το 12%. Η αίτηση ακύρωσης υποβλήθηκε από μια εταιρεία του Έβρου.
Εν αναμονή λοιπόν!
Μ.Ξ. 


Επιστολή
Από τον αγαπητό φίλο της Ξάνθης κ.Ευάγγελο Κουράκο, έλαβε η στήλη την παρακάτω επιστολή. Ευχαριστώντας το ζεύγος Κουράκου την παραθέτουμε.
«Κύριε Διευθυντά, στην έγκριτη Εφημερίδα σας «ΕΜΠΡΟΣ» της 16ης Ιουλίου 2018, και στη σελίδα 3, περιλαμβάνεται ένα σχόλιο με τίτλο «Η προσφορά συνεχίζεται», υπογραφόμενο με τα αρχικά Γ.Δ.  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Συντάκτη Γ.Δ.  καθώς και την Εφημερίδα σας για το σχόλιο αυτό, σε σχέση με την αποστολή βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ξάνθης. Θεωρήσαμε και θεωρούμε χρέος μας να ενισχύουμε υπό οιαδήποτε μορφή το έργο ενός πυρήνα γνώσης , σε ένα ίδρυμα που αγωνίζεται σε αυτή την ακριτική περιοχή για την ενίσχυση του Ελληνισμού στα σύνορα. Ήταν χρέος μας και θα εξακολουθήσει να είναι. Κοινοποιούμε την παρούσα και στον έγκριτο συντοπίτη σας και παλαιό συνάδελφό μου κ. Κ. Κέλλη, με σύσταση του οποίου αποστέλλονται τα βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ξάνθης.
Με τιμή, Ευάγγελος Κουράκος
»


Να αδειάσουν από μικροπωλητές τα σκαλιά της Πυροσβεστικής
Τα δίκια του έχει που διαμαρτύρεται ο διοικητής της Πυροσβεστικής για την εικόνα που παρουσιάζει η υπηρεσία του κάθε Σάββατο κατά τη διάρκεια της λειτουργιά της Λαϊκής Αγοράς. Πού ακούστηκε δηλαδή να παραμερίζει πάγκους με πραμάτειες μικροπωλητών για να ανεβεί τα σκαλιά του κτηρίου της η Πυροσβεστική! Πού ακούστηκε να περιμένουν οι πυροσβέστες να μαζέψουν τις τέντες τους οι μικροπωλητές για να βγουν τα οχήματα για να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό πυρκαγιάς όταν είναι γνωστό ότι και το λεπτό είναι πολύτιμο! Για όλα αυτά βέβαια δεν φταίνε οι μικροπωλητές. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους. Αυτός που φταίει είναι ο δήμος Ξάνθης και ειδικότερα η δημοτική αρχή που στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει περισσότερους μικροπωλητές δίνει αβέρτα άδειες και  μάλιστα σ’ αυτό το δρόμο.
Μήπως εκεί στο Δήμο θα’ πρεπε να εισακουστεί το αίτημα του Διοικητή της Πυροσβεστικής να ελευθερωθεί ο χώρος μπροστά από την είσοδο του κτηρίου και των οχημάτων; Αν μη τη άλλο αφορά την Δημόσια ασφάλεια!
Μ.Ξ.


Συνεργασία
Η πρόσφατη καταστροφική φωτιά στην Αττική αλλά και αλλού, έφερε στην επιφάνεια μια σοβαρή παράμετρο που δυστυχώς για τη χώρα μας δεν υφίσταται. Λείπει η συνεργασία μεταξύ δύο βασικών φορέων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Δηλαδή, τη συνεργασία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δασικής. Μάλιστα η εμπειρία των Δασολόγων στο θέμα της πυρκαγιάς σε βουνά είναι και μεγάλη αλλά και εξειδικευμένη. Θα είναι σε θέση λοιπόν αυτή η συνεργασία των δύο κλάδων ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τουλάχιστον τις δασικές φωτιές. Διότι από δάση, δέντρα αυτών, ποικιλίες που καίγονται εύκολα ή δύσκολα, γνώση των δασικών δρόμων και άλλες λεπτομέρειες, γνωρίζουν οι δασοπυροσβέστες από τους απλούς πυροσβέστες του αστικού χώρου.
Ως εκ τούτου απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός με αξιοποίηση της εμπειρίας και γνώσεων των δασικών υπαλλήλων. Κερδισμένοι θα βγουν όλοι και η χώρα βεβαίως.
Γ.Δ.


Μειώνονται οι μαθητές
Μικρότερος ο αριθμός παιδιών στην πρώτη τάξη των δημοτικών σχολείων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε λιγότερες γεννήσεις στο νομό μας, πράγμα που σημαίνει επίσης μείωση του πληθυσμού λόγω και οικονομικών δυσκολιών. Υπάρχουν οι εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες αλλά και η αποχώρηση ξένων, π.χ. Αλβανών που πήγαν στη χώρα τους γιατί δεν βρίσκουν απασχόληση. Έτσι, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας μεγαλώνει, καθιστάμενο το πρώτο πρόβλημα για τη χώρα και το πλέον κρίσιμο από πολλές απόψεις.
Πριν από μια δεκαετία παρουσιάστηκε μία έκρηξη γεννήσεων, λόγω κάποιων θετικών μέτρων που είχαν ληφθεί από την τότε κυβέρνηση. Τώρα η ενίσχυση των οικογενειών θα μπορούσε να δει το θέμα οργανωμένα διότι όσο περνάνε τα χρόνια το πρόβλημα θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Θα πρέπει να δοθεί μια οργανωμένη λύση και το σπουδαιότερο είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να κρατήσουμε τους νεώτερους έλληνες εδώ για να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.
Με την ευκαιρία να πούμε ότι ο νομός μας παρουσιάζει αύξηση γεννήσεων σε μια κατηγορία κατοίκων, τους Ρομά του Δροσερού. Πουθενά αλλού, κι αυτό για τους γνωστούς λόγους επιδοματικής ενίσχυσής τους.
Γ.Δ.


Κατάσταση οικογενειών και παιδιών
Η κατάσταση των παιδιών στη χώρα αρχίζει να γίνεται απελπιστική. Την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα αποτυπώνει έρευνα της Eurostat σύμφωνα με την οποία η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη χειρότερη θέση στη σχετική λίστα ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, με 37,5% η Ελλάδα εμφανίζει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κινδύνου για την παιδική φτώχεια και αποκλεισμό στην EE των 28 το 2016, πίσω μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με αντίστοιχα ποσοστά 49,2% και 45,6%. Σύμφωνα με τη Eurostat με το ποσοστό των παιδιών (ηλικίας έως 17 ετών) που βρίσκονται , σε κίνδυνο να έχει αυξηθεί κατά 8,8 μονάδες ανάμεσα στο 2010 και το 2016. Σε 424.000 υπολογίζονται τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με το ποσοστό της παιδικής φτώχειας να ανέρχεται στο 25,3% του συνολικού πληθυσμού των ατόμων κάτω των 18 ετών στην Ελλάδα ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην έκθεση της UNICEF για την «Κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2015». Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά στην Ελλάδα, σήμερα, αποτελούν μια ηλικιακή μειονότητα που μειώθηκε από 32% του συνολικού πληθυσμού το 1961 σε 19% το 2001 και 17,4% το 2011 σύμφωνα με εκτιμήσεις. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα από το 1960 και μετά συρρικνώθηκαν κατά ένα μέλος, από 3,78 το 1961 σε 2,65 μέλη το 2009, ενώ μεταξύ 1991 και 2001 το ποσοστό των νοικοκυριών χωρίς παιδιά κάτω των 15 ετών αυξήθηκε κατά 27,5%.
Γ.Δ.


Θεωρίες πιθανοτήτων Ι
Υπάρχουν σήμερα στη Βουλή δυο κόμματα, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, που αθροιστικά έχουν 13 βουλευτές και βρίσκονται σε διαδικασία εξαέρωσης. Υπάρχουν και 10 ανεξάρτητοι βουλευτές, σύνολο 23. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 145 βουλευτές – πόσο δύσκολο είναι άραγε να βρεθούν 6 βουλευτές ανάμεσα σε αυτούς τους 23 ώστε να υπάρξει πλειοψηφία 151 βουλευτών και να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία για το Μακεδονικό;
Ας υποθέσουμε ότι δεν ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα και ότι καθένας από τους 23 βουλευτές έπαιζε κορόνα-γράμματα την ψήφο του. Η θεωρία των πιθανοτήτων (διωνυμική κατανομή) μας λέει ότι είναι σχεδόν βέβαιο (99,5%) πως θα βρίσκονταν τουλάχιστον 6 βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.
Βεβαίως, γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα: κάποιοι έχουν δεσμευθεί (όσο νόημα έχει στην πολιτική αυτή η λέξη) ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και κάποιοι άλλοι ότι θα την υπερψηφίσουν. Ας θυμόμαστε ότι αρκεί απλώς να λείψουν μερικοί: αν απουσιάσουν 5 βουλευτές, χρειάζεται να προστεθούν μόνο 3 σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφιστεί η συμφωνία – το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί αν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Δ.Ψ.


Θεωρίες πιθανοτήτων ΙΙ
Πρωτίστως όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές όσο και αυτοί των υπό εξαέρωσιν κομμάτων (στα οποία δεν αποκλείεται να προστεθεί και η Ένωση Κεντρώων) έχουν συμφέρον να μη γίνουν εκλογές. Αυτοί που δεν θα πολιτευθούν, για να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα προνόμια της βουλευτικής ιδιότητας. Όσοι σκοπεύουν να προσχωρήσουν ή να συνεργαστούν με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα, για έναν επιπλέον λόγο: να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους και στη συνέχεια να εμπεδώσουν την παρουσία τους εκεί, ώστε να εκλεγούν ξανά βουλευτές χρειάζονται χρόνο.
Θέλω να πω, όχι μόνο τα μαθηματικά αλλά και η πολιτική μάς λέει ότι είναι απίθανο να γίνουν πρόωρες εκλογές όσο ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει πως δεν τον συμφέρουν. Δεν έχει σημασία αν το 30% ή το 80% των ψηφοφόρων τις θέλει. Ούτε έχει τελικά σημασία αν κάνουν καραγκιοζιλίκια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΑ και γελοιοποιούνται θεσμοί και πρόσωπα. Σημασία έχει πόσοι από τους παραπάνω 23 βουλευτές θέλουν πρόωρες εκλογές – νομίζω ούτε ένας. Ως προς αυτό το κρίσιμο θέμα, τα συμφέροντά τους ταυτίζονται απολύτως με αυτά της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Φοβάμαι λοιπόν πώς απλώς χάνουν την ώρα τους ζητώντας «εκλογές εδώ και τώρα» οι (αν το εννοούν). Μπορεί μάλιστα να χάνουν και ψήφους.
Δ.Ψ.


Οι αποκλειστικές ευθύνες… φευ!
Όχι ότι τιμούν τα μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ οι πομπώδεις δηλώσεις και η εντυπωσιακή αμετροέπεια για την έξοδο από τα μνημόνια, το κακό των άλλων και το νέο και άμεμπτο που έφερε « η κυβέρνηση της Αριστεράς», αλλά ΚΑΙ Η Νέα Δημοκρατία αν θέλει να κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, πρέπει, όσο να πεις, να παρεμβαίνει με στοιχειώδη αυτοκριτική.
Ορμώμενη από τη δήλωση της ΝΟΔΕ Ξάνθης για την έξοδο από τα Μνημόνια και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα δε γίνεται να μη σχολιάσουμε ότι παρουσιάζεται ως αποκλειστικά υπεύθυνη η σημερινή κυβέρνηση για τη λιτότητα και την εξαθλίωση της χώρας.
Αν κάτι απογοητεύει περισσότερο τους πολίτες σήμερα είναι ότι λείπει η υπευθυνότητα και η αυτοκριτική από το πολιτικό σκηνικό. Αν ο καθένας νομίζει ότι φταίει ο άλλος και αν δεν διακατέχεται, έστω και υποτυπωδώς, από τη νηφαλιότητα αλλά και την ευθύτητα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, τότε όσες φορές κι αν βγούμε από Μνημόνια είμαστε καταδικασμένοι στο φαύλο κύκλο της παρακμής.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…