Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

0

Ονόματα και εκτιμήσεις
Για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο προσανατολίζεται ο Φώτης Καραλίδης ως έτοιμος να εγκαταλείψει την Περιφέρεια. Την αναφορά στη μετακίνηση του Καραλίδη προς την κεντρική πολιτική σκηνή έκανε προχθές η εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε πλήθος ονομάτων που θεωρείται πως έχουν σημαντική αποδοχή στην Περιφέρεια, όπως ο Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Κώστας Μορφίδης και ο Χριστόδουλος Τοψίδης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Ονόματα αρκετά, άτομα αξιόλογα και ικανά που όμως δεν αξιολογούνται από τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μηχανισμοί δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την άποψη της κοινωνίας και τις επιθυμίες της βάσης.
Γ.Δ.


Το κόμμα είναι εδώ
Παγίως κι εδώ και πολλά χρόνια, τις επιλογές στα πρόσωπα για την κεντρική σκηνή τις κάνουν οι μηχανισμοί των κομμάτων. Σπανίως η «βάση» ερωτάται για να εκφράσει την άποψή της και κυρίως να προτείνει όποιον ή όποια αυτή θεωρεί ότι καλύπτει τα απαραίτητα στοιχεία για να υπηρετήσει με επιτυχία τη θέση της επιλογής μέσω της εκλογικής διαδικασίας βεβαίως.Πρόκειται για ένα σύστημα που υπάρχει ριζωμένο στα κόμματα και αρκετά δύσκολα, έως απίθανο να καταργηθεί. Κι αυτό διότι δίνει ρόλο στο κόμμα, ισχύ και έλεγχο στα πρόσωπα εκ μέρους του.
Η νοοτροπία αυτή δεν ξεριζώνεται εύκολα και θα την ξαναζήσουμε και πάλι εν όψει εκλογών σε δήμους, περιφέρεια, βουλευτικές. Τούτου δοθέντος λοιπόν, ας ευχηθούμε τουλάχιστον να επιλέγονται οι άριστοι.
Γ.Δ.


Σαλάτα
Σαλάτα πραγματική που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα και δεν είναι άλλη από τα μυστήρια με τους Ρώσους, του Αγίου Όρους, τις επαφές, τους πράκτορες και τον Ρωσικό παράγοντα που οργάνωσε την διείσδυσή του στην περιοχή μας. Ο μπουφές πλούσιος και ο καθένας παίρνει ότι του τραβάει η όρεξη και η… φαντασία του.
Τελευταία, πέρα από την ανάμειξη του ρωσικού παράγοντα, έχουμε και τον αμερικανικό. Τα δύο κακά μαζί δηλαδή και ο θεός βοηθός. Επισκέψεις Πούτιν και Ρώσων διπλωματών στο Άγιο Όρος, Μονή Ρωσικών συμφερόντων, μία αντιπαράθεση ακήρυκτη μεν, υπαρκτή δε στο παρασκήνιο.Κι από την άλλη, υπάρχει και ενδοκυβερνητικός πόλεμος μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου.
Γ.Δ.


Παγωμένες σχέσεις
Κι όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας. Εκεί λοιπόν που είχαμε αγκαλιάσει τους Ρώσους και τα ταξίδια ήταν τακτικά όπως και οι ελπίδες ότι το «ξανθό γένος» θα βοηθήσει και οικονομικά τη χώρα μας, όλα άλλαξαν.
Έκανε η εξωτερική πολιτική στροφή, δέθηκε στο άρμα των ΗΠΑ και ξεχάστηκαν όλα όσα παλιά ελέγοντο για τους «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Τώρα έχουμε υπερθέρμανση των σχέσεων με τη Δύση και παγετό με τη Ρωσία.
-Πώς αλλάζουν τα πράγματα αλήθεια! Ας τα βλέπουν όλα αυτά κάποιοι που βλέπουν με παρωπίδες και μονόπαντα.
Γ.Δ.


Ο νόμος για την κάνναβη ψηφίστηκε η επένδυση στην Ξάνθη που είναι ;
Νόμος του κράτους είναι πλέον η κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 Ιουλίου 2018, αναφέρονται οι προϋποθέσεις για την κυκλοφορία των σκευασμάτων κάνναβης στην Ελλάδα, η εξαγωγή τους αλλά και οι όροι για την έγκριση τους από τον ΕΟΦ.  Σύμφωνα με το ΦΕΚ (Αρ. 2840), ως τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης ορίζεται αυτό που περιέχει ως μόνο ενεργό συστατικό (δραστική ουσία) ουσία των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) >0,2%.
Το γεγονός ότι έγινε νόμος του κράτους η κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης ανοίγει τον δρόμο και για την καλλιέργεια αλλά και την μεταποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην χώρα μας. Κι αν θυμάμαι σωστά έγιναν κάποιες κινήσεις και στο νομό μας και υπήρξε μάλιστα ενδιαφέρον από μια καναδέζικη εταιρία αλλά και από αγρότες.
Τι έγινε και δεν προχώρησε το εγχείρημα;
Μ.Ξ.


Ν’ αρχίσει από τώρα
Συνέδριο Φυσικής πραγματοποιήθηκε στα Χανιά αρχές Ιουλίου. Στην όμορφη κρητική πόλη (που διαθέτει επίσης Παλιά Πόλη και όμοια με τη δική μας Δημοτική Αγορά αλλά που σφύζει από κίνηση…), βρέθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στο επίκεντρο τα νεότερα δεδομένα γύρω από την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στη Φυσική αλλά και το φημισμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN. Φέτος δε ήταν το 7ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τα Νέα Σύνορα της Φυσικής που διοργανώθηκε στα Χανιά.
Γιατί αυτή η αναφορά στο Συνέδριο αυτό; Μα γιατί εμείς εδώ έχουμε τον Δημόκριτο, τον κατ’ εξοχήν μέγιστο Φυσικό όλων των εποχών και ουσιαστικά ελάχιστα έχουμε πράξει προς την κατεύθυνση ενός Φυσικού Συνεδρίου. Μια αρχή έγινε βέβαια πριν λίγο καιρό στο δήμο Αβδήρων, όμως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να γίνει θεσμός ό,τι φέτος ξεκίνησε.
Κυρίως δε να συσταθεί μια ομάδα ειδικών που θα επεξεργαστούν οργανωτικές λεπτομέρειες και θέματα που θα απασχολήσουν την όλη πρωτοβουλία. Την ευθύνη για όλα αυτά έχει ο δήμος Αβδήρων και οι συνεργάτες που θα κληθούν να βοηθήσουν και στηρίξουν την ιδέα.
Θυμίζουμε απλώς πως ο Δημ. Βουρβουκέλης, εμπνευσμένος και διορατικός πρόεδρος της Κοινότητας, κατάφερε και «έφερε» στα Άβδηρα δύο Νομπελίστες Φυσικής.
Γ.Δ.


Μείωση αφίξεων Τούρκων τουριστών
Κατά 6,7% μειώθηκαν οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων προς τη χώρα μας από τα σύνορα του Έβρου το δεύτερο τρίμηνο του 2018 συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ποιο αναλυτικά, οι ροές διαμορφώθηκαν στο -3,74% στους Κήπους και στο -17,65% στις Καστανιές.
Όπως γίνεται κατανοητό, μειώθηκε το τουριστικό ρεύμα από τη γειτονική χώρα προς τη χώρα μας, όχι σημαντικά βέβαια, αλλά μείωση υπήρξε. Το συμπέρασμα αυτής της μείωσης είναι ότι ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο «προϊόν» που επηρεάζεται από αρκετούς εξωγενείς παράγοντες. Και στην περίπτωσή μας από το γνωστό γεγονός της μερικής έντασης των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ο τουρισμός θέλει καλό κλίμα, ησυχία, ηρεμία και σιγουριά.
Γ.Δ.


Δεν υπάρχουν στοιχεία
Κι ενώ στον Έβρο έχουν στοιχεία από τις δύο πύλες εισόδου-εξόδου από και προς την Τουρκία, εμείς εδώ δεν διαθέτουμε κανένα επίσημο στοιχείο για την επίσκεψη βουλγάρων κατοίκων προς την περιοχή μας. Η λειτουργία της πύλης εισόδου από τον Άγιο Κωνσταντίνο δεν δίνει κάποιο στοιχείο διότι δεν ασχολείται κανείς με το θέμα αυτό. Κι έτσι, κανείς δεν γνωρίζει, ούτε η Ομοσπονδία, ούτε το Επιμελητήριο, ποια η κίνηση εκεί ψηλά για να βγουν στατιστικά στοιχεία, ν’ αναλυθούν και αξιολογηθούν αναλόγως.
Πρόκειται για παράλειψη όντως που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι λάθος να μην γνωρίζουμε πόσοι βγαίνουν και κυρίως πόσοι έρχονται από την πύλη Αγίου Κων/νου στα σύνορα με την Βουλγαρία.
Γ.Δ.


Οι ηγέτες του κόσμου…
Ζούμε πλέον ξεκάθαρα στην εποχή των τεράτων που έρχεται να ανατρέψει αρχές και κανόνες που ξέραμε ως  τώρα. Το φαινόμενο είναι έντονο και στην πολιτική, με την μαγκιά και το θράσος να θεωρούνται πλέον προτερήματα ενώ η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ευγενείας και δεοντολογίας να λογίζονται ως αδυναμία. Το στίγμα της εποχής το δίνουν οι δύο κορυφαίοι ηγέτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται με τρόπο προκλητικό και ανάρμοστο δημοσίως, περιφρονώντας τους απλούς κανόνες ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα, η απρεπέστατη στάση του Ντ.Τραμπ απέναντι στη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο υπερφίαλος πλανητάρχης «έστησε» την 92χρονη γυναίκα, να τον περιμένει όρθια για 10 λεπτά, αδιαφορώντας για το κύρος και την ηλικία της, ενώ λίγο αργότερα, επιθεωρώντας το στρατιωτικό άγημα, της γύρισε την πλάτη και προχώρησε μπροστά δείχνοντας «ποιος είναι το αφεντικό». Ολοκλήρωσε δε την χυδαία συμπεριφορά του στρογγυλοκαθούμενος αυτάρεσκα στην πολυθρόνα του Ουισ. Τσώρτσιλ, χωρίς να δείχνει κανένα σεβασμό στην ιστορική αξία του ανθρώπου αυτού  μέσα στη χώρα του. Το δεύτερο περιστατικό ήρθε από τον τελικό του Μουντιάλ στη Μόσχα, όπου είδαμε τον προστατευμένο από τη βροχή πρόεδρο Πούτιν να στέκεται χαμογελαστός και υπερήφανος με το επίτευγμά του να αφήσει τους δύο προσκεκλημένους του ηγέτες δίπλα του, της Γαλλίας και της Κροατίας, να γίνουν μούσκεμα, εξευτελίζοντάς τους. Ούτε λόγος  να κάνει την αυτονόητη κίνηση τουλάχιστον να προσφέρει τη δική του ομπρέλα στην κυρία, την πρόεδρο της Κροατίας.
Οι δύο ισχυροί αυτοί ηγέτες παραδίδουν δυστυχώς μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς της νέας εποχής, με απρέπειες, χυδαιότητες και τραμπουκισμούς. Οι δικοί μας πολιτικοί «τα παίρνουν εύκολα» και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στα δημοτικά συμβούλια, στα social media, ακόμη και μέσα στη βουλή…


Βροχή οι αποποιήσεις κληρονομιάς… λόγω φόρων
 Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» μόνο το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000. Το Δημόσιο αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος κληρονόμος ακινήτων. Η αιτία δεν είναι άλλη από τον δυσβάστακτο φόρο  κληρονομιάς που οι κληρονόμοι δεν μπορούν να πληρώσουν ή να ανταποκριθούν μελλοντικά στο κόστος κατοχής ακινήτου. Έτσι  αποποιούνται την κληρονομιά με αποτέλεσμα αυτή να περιέλθει στο Δημόσιο. Αλλά και αυτό να μην συμβεί και να θελήσουν να πουλήσουν το ακίνητο που κληρονόμησαν δεν υπάρχει αγοραστική ζήτηση.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που άνθισε στα χρόνια της κρίσης. Οι έλληνες χάνουν την περιουσία τους η οποία περιέρχεται είτε στο Δημόσιο και απαξιώνεται  είτε στις τράπεζες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…