Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

0

Ιδού η διαφορά
Η είδηση: «Εκτίναξη κερδοφορίας το 2017 για τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά. Μάλιστα πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της δεκαετίας».  Θυμίζουμε ότι ο ΟΛΠ εδώ και λίγα χρόνια βρίσκεται υπό την εποπτεία και λειτουργία κινέζικης εταιρείας. Θυμίζουμε επίσης πως όταν ήταν στο δημόσιο, είχε μόνον ζημιές. Τα συμπεράσματα δικά σας για να γίνει πλήρως κατανοητή η διαφορά αποτελεσμάτων μεταξύ ιδιώτη και δημοσίου.
Και κάτι τελευταίο. Στο λιμάνι στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται οι Κινέζοι, δεν έχει γίνει ούτε μία ημέρα απεργία. Κι αυτό λέει πολλά.
Γ.Δ.


Λόγια του αέρα
Άδικα χάρηκαν όσοι πίστεψαν τον υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Μαυραγάνη ότι θα γίνουν επί τα βελτίω αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Η διάψευση ήρθε αμέσως από το υπουργείο Οικονομικών και τα τέλη θα παραμείνουν ίδια. Πρόταση ήταν, πάει τελείωσε όπως τα όνειρα.
Γ.Δ.


«Έφυγε» ο Χρήστος Σιάκκας
Πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σιάκκας, δάσκαλος. Με καταγωγή από τα Μάγγανα, υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία του νομού. Διακρίνονταν για την ευγενική του συμπεριφορά, το ήθος του και τον ήπιο χαρακτήρα του. Ο Χρ. Σιάκκας «χτυπήθηκε» από βαρύ έμφραγμα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου και κατέληξε σε ηλικία 72 χρόνων. Άφησε σύζυγο και κόρη, στις οποίες και απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου τους ανθρώπου.
Γ.Δ.


Φωτογραφία εποχής τραβηγμένη σε στούντιο το 1924-25 στην Ξάνθη. Αριστερά η μητέρα του Τάκη Μιχαλόπουλου με τις φίλες της. (αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου )

Κάνε μια μήνυση, μπορείς!
Οι πιο τακτικοί πελάτες των δικαστηρίων με μεγάλη μάλιστα διαφορά, είναι οι αυτοδιοικητικοί. Μήνας δεν περνάει που να μην βρίσκεται στο πινάκιο μία και ενίοτε περισσότερες υποθέσεις που θ’ αφορούν αυτοδιοικητικό. Η όλη ιστορία πλέον έχει μετεξελιχθεί σε μία ιστορία δήθεν προστασίας των συμφερόντων του δημοσίου και των δημοτών. Υποβάλλονται μηνύσεις για τυπικούς λόγους ή και λόγους προσωπικής ικανοποίησης και συνήθως, στην εκδίκαση οι δικαστές αθωώνουν τους μηνυόμενους. Στους οποίους μένει η αγωνία και η ταλαιπωρία βέβαια.
Γ.Δ.


Η απλή αναλογική
Απορριπτικοί είναι οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, οι δήμοι της Περιφέρειάς μας για το Σχέδιο Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που κατέθεσε η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εσωτερικών. Η εξέλιξη θεωρείται αναμενόμενη για την περιοχή μας όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στην συντηρητική παράταξη.
Υπήρξαν βέβαια και αντίθετες φωνές που συμπλέουν με το Νομοσχέδιο αλλά είναι λίγες και οι περισσότερες προέρχονται από τις ελάσσονες μειοψηφίες εντός των δημοτικών συμβουλίων. Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως το Νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση όταν έρθει στη βουλή πως θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αξίζει όμως να επισημανθεί μία σημαντική παράμετρος. Ότι η Νέα Δημοκρατία όταν εκλεγεί, θα καταργήσει τον νόμο αυτόν.
Γ.Δ.


Με προσωπικότητα ή χωρίς;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά πραγματικό και ιδιαίτερα ουσιαστικό: Τι είδους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν οι δημότες να υπάρχουν στο συμβούλιο; Σύμβουλοι διακοσμητικοί, χωρίς γνώμη και χωρίς φωνή; Επιθυμούν άφωνους και άβουλους που υπακούουν στις εντολές του επικεφαλής; Ή μήπως επιθυμούν συμβούλους με προσωπικότητα, με προσωπική άποψη που την εκφράζουν ευθαρσώς; Άτομα σοβαρά, υπεύθυνα και με μορφωτικό επίπεδο που κοσμούν το όργανο; Προφανώς οι λογικοί και νοικοκυραίοι συμπολίτες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι με μόρφωση, με κουλτούρα και αγάπη για τον τόπο, επιθυμούν, ψηφίζουν και στέλνουν στο όργανο ανθρώπους της δεύτερης κατηγορίας. Οι οποίοι μιλούν, καταθέτουν την άποψή τους και προχωρούν μπροστά.
Γ.Δ.


Θα χάσει η Βενετιά βελόνι;
Παρακολουθώ τις αντιδράσεις των Δημάρχων σχετικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές και δεν τις καταλαβαίνω. Ενώ όλοι υπερηφανεύονται ότι το 90% των αποφάσεών τους ψηφίζονται με ομοφωνία, τώρα προβάλλουν το επιχείρημα ότι με την απλή αναλογική θα υπάρξει… ακυβερνησία. Το πιθανότερο είναι ότι και το υπόλοιπο 10% θα ψηφίζεται με περισσότερες ψήφους, με συναίνεση και με περισσότερη διαφάνεια, διότι οι αυταρχικοί δήμαρχοι θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν συμμαχίες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και να ακούν και καμία άλλη γνώμη.
Ε, όχι δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν χάσουν μερικοί Δήμαρχοι την αυτοδυναμία.
Γ.Λ.


Τηλεθέρμανση
Διαθέτουμε τρία Γεωθερμικά σημεία στο νομό μας, το ένα στην Ποταμιά Νέας Κεσσάνης στο δήμο Αβδήρων, το δεύτερο στο Εράσμιο του δήμου Τοπείρου και το τρίτο στις Θέρμες του δήμου Μύκης. Κι ενώ χρόνια τώρα γίνονται συζητήσεις, αναφορές, δίδονται υποσχέσεις, καμία κίνηση στην πράξη δεν έχει γίνει για την αξιοποίηση των θερμών νερών στον τομέα της Τηλεθέρμανσης. Υπάρχει ένα απόλυτο τίποτα κι αυτό σηματοδοτεί πάρα πολλά για την τοπική αυτοδιοίκηση του νομού. Σε αντίθεση με την Αλεξανδρούπολη που η υπόθεση Τηλεθέρμανση έχει προχωρήσει μέχρι του σημείου να γίνει σε λίγο ο διεθνής διαγωνισμός για το δήμο. Το έργο μάλιστα προβλέπει την κατασκευή 18χλμ δικτύου Αγροτικής και Αστικής Τηλεθέρμανσης. Απόδειξη ότι αλλού, όχι μακριά μας, δουλεύουν, αξιοποιούν και προσφέρουν υπηρεσίες προς τους δημότες τους. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και στα τρία γεωθερμικά πεδία για τα γύρω χωριά και για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις. Όμως δεν έγινε τίποτε από τα δύο!
Γ.Δ.


Σήμερα γιορτάζει η κάνναβη στην Ξάνθη
Σήμερα πραγματοποιείται η 1η Γιορτή Κάνναβης στην Ξάνθη. Ένα ομολογουμένως φιλόδοξο σχέδιο για μια επαρχιακή πόλη, που δειλά δειλά και μόνο μέσω της προοπτικής που δίνεται σε επίπεδο αξιοποίησης από τον πρωτογενή τομέα άρχισε να προσεγγίζει το θέμα. Η καλλιέργεια φαίνεται –για άγνωστους λόγους- ότι έχει παγώσει για την ώρα, αφού χάνεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος, ωστόσο, ως έχει ήδη ξεκινήσει η καλλιέργεια της κουλτούρας αξιοποίησής της στην πόλη. Και για να μην παρεξηγηθούμε ως προς το σκοπό της διοργάνωσης, παραθέτουμε την παρουσίαση των διοργανωτών: «Η 1η γιορτή κάνναβης στην Ξάνθη γίνεται ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις και ενάντια σε όλους τους εθισμούς. Τάσσεται ενάντια σε κάθε ναρκο-κουλτούρα, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, ενάντια στην καταστολή των ελευθεριών και τη βία, ενάντια στην ύπνωση, την πολυτοξικομανία, την αλόγιστη, εγωπαθή και υπερβολική χρήση ουσιών κάθε λογής και εκφράζει το δικαίωμα για μια πιο ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Σε καμία περίπτωση σκοπός μας δεν είναι η διαφήμιση της χρήσης ουσιών. Αντίθετα στόχος μας είναι η ενημέρωση της κοινωνίας της Ξάνθης για τις πολλαπλές ιδιότητες και χρήσεις της κάνναβης, η διεκδίκηση αντιαπαγορευτικών πολιτικών και η μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις».
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Ένα δημοτικό ακίνητο Ι Ο δήμος Ξάνθης είναι γνωστό πως είναι ιδιοκτήτης αρκετών ακινήτων ό…