-½ κιλό ρεβίθια
-4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
-2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
-1 κουτ. σούπας ζάχαρη
-1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί κόκκινο γλυκό
-Για το dressing
-1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
-1 κουτ. γλυκού καφέ ζάχαρη
-1 κουτ. σούπας μουστάρδα
-αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Την άλλη μέρα τα ξεπλένετε να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται. Τρίβετε καλά τα ρεβίθια μεταξύ τους με μια πετσέτα και αφαιρείτε και τα υπόλοιπα φλούδια. Αν μείνουν και μερικά, δεν πειράζει. Βράζετε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο αλάτι. Θα προσέξετε να μη λιώσουν, αλλά να μείνουν ολόκληρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι βάζετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ρίχνετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών να σοταριστούν. Ανακατεύετε μέχρι να πάρουν ένα απαλό, ρόδινο χρώμα. Τότε τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Σιγοβράζετε τα κρεμμύδια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αμέσως μετά τα βγάζετε και τα βάζετε σε ένα μπολ.
Ξεπλένετε τις πιπεριές Φλωρίνης κάτω από τη βρύση, τις ψιλοκόβετε και τις βάζετε σε μπολ. Ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο για το dressing και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και τέλος προσθέτετε τη μουστάρδα. Μόλις γίνουν τα ρεβίθια τα βγάζετε και τα σουρώνετε. Τα βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ρίχνετε μέσα τα καραμελωμένα κρεμμύδια σκορπιστά και τις πιπεριές Φλωρίνης. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεμα. Ρίχνετε το dressing, πασπαλίζετε με μπόλικο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τα ρεβίθια στο τραπέζι.