Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μετ’ εμποδίων το «Βοήθεια στο Σπίτι» στους ορεινούς οικισμούς

Μετ’ εμποδίων το «Βοήθεια στο Σπίτι» στους ορεινούς οικισμούς

0

Ακινητοποιημένα τα οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων. Με τ’ αυτοκίνητά τους μετακινούνται οι εργαζόμενοι που είναι και απλήρωτοι

 

Υπολειτουργούν τα αγροτικά ιατρεία στις Θέρμες, Σάτρες, Κοτύλη – 2 φορές ήρθε γιατρός σε 1,5 μήνα

Ερημώθηκε ο Κίδαρης. Τον εγκατέλειψαν οι 3 τελευταίοι κάτοικοί του

 

 

 

Την απομόνωση και την εγκατάλειψη βιώνουν οι λιγοστοί ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών οικισμών του νομού μας και γι αυτό αποκτά καθοριστική σημασία η σωστή λειτουργία κοινωνικών δομών, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ένα πρόγραμμα που έχει περάσει από …40 κύματα και κινδύνεψε πολλές φορές να κοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης όταν αυτή σταμάτησε από την Ε.Ε., έως ότου αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητά του και πλέον χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και τους δήμους.

voitheia-sto-spitiΔυσλειτουργίες στο «Βοήθεια στο Σπίτι» των 4 δομών του δήμου Μύκης

Στο δήμο Μύκης το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί με 4 δομές και 14 άτομα προσωπικό, διαφόρων ειδικοτήτων όπως: ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές. Οι 4 δομές αφορούν το πρόγραμμα στις τρεις πρώην κοινότητες Θερμών , Κοτύλης, Σατρών που λειτουργούν υπό την εποπτεία της δομής του δήμου Μύκης και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Μύκης. Παρά το γεγονός ότι το προσωπικό προσπαθεί να βοηθήσει τους ωφελούμενους του προγράμματος ωστόσο οι δυσλειτουργίες είναι εμφανείς. Είναι γεγονός και το παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Ιμπραήμκο Ιμπραήμ πως τον τελευταίο 1, 5 μήνα τα οχήματα του «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ακινητοποιημένα καθώς δεν έχουν βενζίνη για να κινηθούν και το προσωπικό μεταβαίνει στους οικισμούς με τα δικά του οχήματα!

Δεν μοιράζονται τα φάρμακα σπίτι – σπίτι

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν με την ίδια συχνότητα σε κάθε οικισμό και σε κάθε σπίτι ωφελούμενου όπως παλαιότερα. Όπως μας καταγγέλλει ο πρώην κοινοτάρχης Θερμών κ. Ναζήρ Χασάν, παρατηρείται το φαινόμενο τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί να αγοράζονται από το φαρμακείο του Εχίνου και να μην μοιράζονται στους ωφελούμενους αλλά να παραδίδονται σε κάποιον κάτοικο και τα παίρνουν απ΄ αυτόν αφού βέβαια πληρώσουν τη συμμετοχή. Το ζήτημα όμως είναι αν παίρνουν αυτά που πρέπει για την περίπτωσή τους ή τα παίρνουν κατά …προσέγγιση με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στην υγεία τους!

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Είναι επίσης γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί δύο μήνες. Όμως αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο. Όπως εξηγεί ο κ. Ιμπραήμκο, το ζήτημα με τα καύσιμα οφείλεται στο ότι κάθε χρόνο ανανεώνονται οι συμβάσεις και γίνεται διαγωνισμός από το δήμο για την προμήθεια καυσίμων και γι αυτό πάντα παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση. Αλλά καθυστέρηση παρατηρείται κάθε χρόνο επίσης και στην καταβολή της μισθοδοσίας και για αυτή είναι υπεύθυνη η ΕΕΤΑΑ και όχι η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μύκης.

Υπολειτουργεί το αγροτικό ιατρείο στις Θέρμες – 2 φορές ήρθε γιατρός σε 1,5 μήνα

Όμως τα προβλήματα των κατοίκων των ορεινών οικισμών δεν αφορούν μόνο το «Βοήθεια στο Σπίτι». Όπως μας ανέφερε ο πρώην κοινοτάρχης των Θερμών κ. Ναζήρ Χασάν υπολειτουργούν όλα τα αγροτικά ιατρεία των ορεινών οικισμών, Θερμών, Κοτύλης , Σατρών. Ειδικότερα για τις Θέρμες ενώ το ιατρείο έχει δύο γιατρούς οι κάτοικοι τον τελευταίο 1,5 μήνα τους είδαν 2 φορές και όποιος πρόλαβε …γιατρό είδε!

Ερημώθηκε ο Κίδαρης

Και ο Κίδαρης το ορεινό χωριό του δήμου Μύκης έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τα χωριά – φαντάσματα. Οι τρεις τελευταίοι ηλικιωμένοι κάτοικοί του εγκατέλειψαν τον χωριό του και μεταφέρθηκαν από τους συγγενείς τους στην Ξάνθη αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και η παραμονή τους εκεί ισοδυναμούσε με …αυτοκτονία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…