-500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-½ κουτ. γλυκού αλάτι
-1 κύβο μαγιά νωπή ή 1 συσκευασία ξερή
-½ κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
-½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
-1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό περίπου ή όσο πάρει
Για τη γέμιση
-400γρ. ταχίνι
-200γρ. ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι, κομμένες στη μέση
-ξύσμα από 2 πορτοκάλια
-λίγο δεντρολίβανο φρέσκο
Σε ένα μπολ, διαλύετε τη μαγιά σε 2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Ρίχνετε τα άλευρα, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε πρώτα στη λεκάνη και μετά στον πάγκο μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την κάνετε μπαλίτσα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη ς και την αφήνετε να φουσκώσει, για 1 ώρα περίπου. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, την πλάθετε σε ρολό και τη χωρίζετε σε 7-8 κομμάτια. Με τον πλάστη, σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε μακρόστενο φύλλο. Αλείφετε όλη την επιφάνεια με τη γέμιση (που θα μοιράσετε νοητά στα 7 ή 8). Τυλίγετε σε χοντρό ρολό την κάθε ταχινόπιτα και στη συνέχεια σε σαλίγκαρο. Βάζετε τις ταχινόπιτες στο ρηχό ταψί του φούρνου, σε λαδόκολλα αφού τις πιέσετε ελαφρά. Προαιρετικά, περνάτε την κάθε ταχινόπιτα με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό. Τις αφήνετε να φουσκώσουν άλλη μισή ώρα. Ψήνετε σε προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC και ψήνετε τις ταχινόπιτες για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, στον αέρα.