Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα 14 Πέμπτη Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα 14 Πέμπτη Δεκεμβρίου 2017

0

Σώθηκε στο και ένα!
Το κάζο Δημαρχόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο προχθές βράδυ δεν έχει προηγούμενο στα σύγχρονα δημοτικά πράγματα.  Και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση αυτή διότι πρόθυμους αυτόχειρες δεν θα ξαναβρεί εύκολα ο δήμαρχος.
Εξηγώ λοιπόν: Ψήφισαν υπέρ της αγοράς του παιδικού σταθμού οι: Κολλάρος, Τσιακίρογλου, Μιχαλοπούλου, Γουναρίδης. Σύνολο τέσσερις ψήφοι. Χωρίς αυτούς ο Δημαρχόπουλος θα είχε δεκαέξι «ναι».  Συμπέρασμα; Πανωλεθρία σύμφωνα με την εξέλιξη της ψηφοφορίας και τις σκόπιμες απουσίες. Σώθηκε η παρτίδα από την έξωθεν βοήθεια η οποία βέβαια μάλλον δύσκολα θα δοθεί στο μέλλον…
Ο χρόνος που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για το Δημαρχόπουλο. Οι παλλινωδίες του δημάρχου, οι ευκαιριακές συμμαχίες και εξόφθαλμες παρεμβάσεις του δημιούργησαν ένα μεγάλο αρνητικό κλίμα εις βάρος του, το οποίο και λόγω συμπεριφοράς διογκώνεται.
Γ.Δ.


Ένας φίλος
Ταξιδεύει ήδη στη γειτονιά την άλλη, τη μακρινή και άγνωστη, ένας αγαπημένος φίλος και εξαιρετικός άνθρωπος. Ο Γιάννης Γιοβανόπουλος, την Τρίτη, προχθές, μετά από πολύμηνη προσπάθεια, υπέκυψε στο μοιραίο.  Ο καρκίνος τον νίκησε. Δεν νίκησε όμως το χαμόγελό του, την αγνότητα των αισθημάτων του, την λεβεντιά του που για όλους όσους τον γνώριζαν αποτελούσαν τα χαρακτηριστικά του.
Στην αγαπημένη φίλη και εξαίρετη σύζυγο Μαρία, που έδωσε μαζί του μια δύσκολη μάχη, ηρωική θα λέγαμε, και τον μονάκριβο γιο τους Μιχάλη, τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου σε όλους Γιάννη.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα του Ερασμίου που τον σκέπασε.
Γ.Δ.


Καλά λόγια για Ξάνθη
Μόνο καλά λόγια είχε να λέει ο γνωστός δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης για την Ξάνθη. Επαινούσε στον ραδιοφωνικό αέρα την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους αλλά και τα γλυκά μας.
Μεταξύ μας καλή, πολύ καλή διαφήμιση για την Ξάνθη, που βέβαια ακούστηκε σ’ολόκληρη την Ελλάδα κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη μας.
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσες στην είσοδο και τα σκαλιά της Εκκλησίας 12 Αποστόλων, Καλοκαιρινή περίοδο
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Οι πρωταγωνιστές
Σημασία για έναν τόπο έχει να αναδεικνύει τους πρωταγωνιστές του και να τους αναζητά στα μεγάλα αλλά και τα μικρά γεγονότα της καθημερινότητας. Έχουν ιδιαίτερη αξία αυτοί οι πρωταγωνιστές διότι χαρακτηρίζουν το Πολιτικό, Πολιτιστικό, Κοινωνικό και Οικονομικό πρόσωπο ενός τόπου. Γι’ αυτό και πρέπει να αναδεικνύονται αυτοί οι πρωταγωνιστές. Αυτοί που ξεχωρίζουν, που δίνουν χρόνο, χρήμα, ζωή στους γύρω τους και κυρίως στην πόλη τους, στην περιοχή τους.
Εξάλλου όλοι αυτοί οι πρωταγωνιστές, στα μεγάλα και τα μικρά, χαρακτηρίζουν έναν τόπο και του δίνουν το στίγμα του για να πορευτεί και να ξεχωρίζει στο διάβα του χρόνου.
Ας αναδεικνύουμε λοιπόν κι εμείς τους δικούς μας Ξανθιώτες πρωταγωνιστές στα μεγάλα αλλά και τα μικρά.
Γ.Δ.


Δήλωση ήταν, πάει τελείωσε
Πριν λίγες ημέρες, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο γνωστός υπουργός Μεταφορών κλπ κ. Σπίρτζης, δήλωσε περιχαρής ότι θα διέρχονται δωρεάν από τέσσερις σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οι κάτοικοι όμορων δήμων. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους «τυχερούς» εμφανίζονταν και οι δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων.
Όμως, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της απόφασης Σπίρτζη, έφθασε η απανταχούσα από την τρόικα. Η οποία καλεί τον υπουργό Σπίρτζη να εκδώσει μια νέα υπουργική απόφαση για να αντικαταστήσει εκείνη που εκδόθηκε στο ΦΕΚ της 27ης Νοεμβρίου 2017 για δήθεν δωρεάν διέλευση από τα διόδια.
Το γράψαμε. Δήλωση ήταν, πάει τελείωσε…
Γ.Δ.


Τι κρύβει η επιμονή για τον Παιδικό Σταθμό της Σάρδεων;
Ιδιαίτερα μυστήρια και ανερμήνευτη η επιμονή της δημοτικής αρχής του δήμου Ξάνθης να αγοράσει το ακίνητο επί της Σάρδεων.  Κρύβει αλήθεια κάποιο μυστικό; Γιατί τόση επιμονή; Μετά μάλιστα τη συνεχιζόμενη άρνηση της αντιπολίτευσης να συμφωνήσει στην αγορά του Παιδικού Σταθμού αυτού ο οποίος εδώ και χρόνια είναι κλειστός.
Μάλιστα στην κοινή γνώμη υπάρχει διάχυτη η απορία για την επιμονή αυτής της αγοράς η οποία δεν είναι και σε ιδιαίτερα φθηνή τιμή.
Ο δήμος βέβαια ισχυρίζεται ότι αγοράζει έναν Παιδικό Σταθμό με άδεια λειτουργίας. Όμως η πραγματικότητα είναι αλλού. Με την οικονομική άνεση που διαθέτει ο δήμος θα μπορούσε να φτιάξει έναν νέο Σταθμό με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, αυτόνομο κι όχι στο ισόγειο πολυώροφης οικοδομής. Μάλιστα τόσοι μήνες που έχουν περάσει από την πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα ο νέος Παιδικός θα ήταν έτοιμος!
Άρα, μετά τα παραπάνω, εύλογα ρωτούν οι Ξανθιώτες τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί τόση επιμονή στην εν λόγω αγορά; Ποιος ωφελείται εάν ωφελείται; Γιατί προτιμήθηκε η αγορά ετοιματζίδικου πράγματος; Θα το έκαναν αυτό ως ιδιώτες οι ψηφίσαντες θετικά υπέρ της αγοράς σύμβουλοι;
Οφείλουν ν’ απαντήσουν. Διαφορετικά μένουν σκιές…
Γ.Δ.


Προς αύξηση χρόνου στρατιωτικής θητείας;
Συζητιέται και πολύ τελευταία, η αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.  Μάλιστα οι στρατιωτικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως ήταν λάθος η μείωση της θητείας στους εννέα μήνες για τον στρατό Ξηράς και προτείνουν η θητεία να φθάσει τους δεκαπέντε με δεκαέξι μήνες. Την εποχή λοιπόν που τα οπλικά συστήματα αυτοματοποιούνται, που προσλήφθηκαν στο στρατό οι επονομαζόμενοι ΕΠΟΠ κατά χιλιάδες, αποτελεί θέμα προς προβληματισμό να τίθεται εκ νέου θέμα αύξησης της θητείας.
Ξεχνούν οι θεωρητικοί της άποψης αυτής ότι ο έφεδρος πηγαίνει να υπηρετήσει αφού γνωρίσει τη βασική του εκπαίδευση κι όχι για να μπλοκάρει την εξέλιξη της ζωής του για 24, 27 ή και 30 μήνες!
Γ.Δ.


Σγουρίδης για επίσκεψη Ερντογάν
Την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες σχολίασε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε τους χειρισμούς Τσίπρα κατά τη διάρκεια των επαφών με τον Τούρκο πρόεδρο. Είπε λοιπόν ο Ξανθιώτης πολιτικός ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένα παιδί που ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θράκη (;) και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει μειονότητα, τι σημαίνει προξενείο. Ο κ. Τσίπρας είναι ρεαλιστής και έδωσε την πραγματική εικόνα στον Ερντογάν πάνω στις οποιεσδήποτε διεκδικήσεις αυτός έθεσε», ανέφερε ο κ. Σγουρίδης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια τριάδα στην Ελλάδα (Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς) που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο τρόπο».
Κάνοντας μια αποτίμηση της επίσκεψης ο κ. Σγουρίδης είπε ότι «από την επίσκεψη αυτή δεν κερδίσαμε, δεν χάσαμε. Μπήκε ένα νέο στοιχείο σε αυτήν, η διπλωματία live. Μια διπλωματία που γίνεται ενώπιον της κάμερας».
-Άλλη μια καινοτομία λοιπόν της κυβέρνησης αυτής μας αποκάλυψε ο κ. Σγουρίδης, η διπλωματία live! Τι εθνικές στρατηγικές, σύμβουλοι και γεωπολιτικές ισορροπίες, όλα καταργούνται και θα λύνονται οι διαφορές μας μπροστά στην κάμερα, ενώπιον των λαών. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, διπλωμάτες σ’ όλο τον κόσμο σκίζουν σίγουρα τα πτυχία τους….


Για περάστε, για περάστε…
Άντε να δούμε πώς θα πάει αυτό το νέο προσκλητήριο Τσίπρα στους επενδυτές. Γιατί αν κρίνουμε από τα προηγούμενα, δεν είχαμε και καμιά επιτυχία. Και ας λέει ο Τσακαλώτος ότι θα έρθουν τόσο πολλοί που δεν θα έχουμε τι να τους κάνουμε…
«Greece is… comeback» δήλωσε με τα γνωστά Αγγλικά του ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά. Αλλά μέχρι τώρα όλο έρχονται και όλο στο δρόμο είναι. Ειλικρινά μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση στο επενδυτικό προσκλητήριο για σοβαρές και άμεσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, πέραν των χρηματιστηριακού τύπου τοποθετήσεις ή την κερδοσκοπία με τα ομόλογα. Γιατί εκεί άλλωστε θα κριθεί και το στοίχημα για την ανάκαμψη της χώρας. Όχι μόνο από αυτή την κυβέρνηση αλλά και κυρίως από την επόμενη. Γιατί οι τιμές ευκαιρίας που επικαλείται ο πρωθυπουργός δεν είναι το μόνο κριτήριο μας σοβαρής επένδυσης. Δεν λειτουργεί όπως οι… εκπτώσεις το πράγμα. ” Για περάστε, για περάστε, αγοράστε και θαυμάστε” που έλεγε και ο Νίκος Ρίζος ως πλανόδιος έμπορος. Τζάμπα είναι… Το ζητούμενο όμως δεν είναι να έρθουν μόνο κερδοσκόποι και hedge funds αλλά κυρίως σοβαροί επενδυτές.
Αυτοί όμως πέρα από τις αποτιμήσεις ενδιαφέρονται και για άλλα κρίσιμα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Για την φορολογική σταθερότητα, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και εξάλειψη της γραφειοκρατίας, για την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, για την εξάλειψη του φαινομένου ακύρωσης επενδυτικών σχεδίων από συντεχνίες, τοπικά συμφέροντα και κάθε λογής “Καισαρίσκους”. Και σε αυτά η πρόοδος είναι ισχνή…
Δ.Π.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…