Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Χριστουγεννιάτικη Κρεατόπιτα

Χριστουγεννιάτικη Κρεατόπιτα

0

-1 πακέτο  φύλλο χωριάτικο

-1kg. μοσχαρίσια ελιά κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες

-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

-5 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

-2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα

-3 κλωνάρια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

-1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες

-2κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-440ml. μαύρη μπύρα

-250ml. κρέμα γάλακτος πλήρης

-150γρ. βούτυρο λιωμένο + έξτρα λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

-150γρ. Gouda τριμμένο

-3-6κ.σ. ελαιόλαδο

-Αλάτι & πιπέρι

Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, στο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το δεντρολίβανο και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχάρι και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά . Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη μαύρη μπύρα, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-2,5 ώρες. Καλό θα ήταν να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μη μας κολλήσει η γέμιση στην κατσαρόλα. Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί Gouda,  και αφού ανακατέψουμε αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση για να κρυώσει τελείως.

Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου διαμέτρου 15×30 εκ., απλώνουμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και το πασπαλίζουμε με ένα πινέλο με λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 3 φύλλα. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση από πάνω, απλώνουμε άλλο ένα φύλλο πασπαλισμένο με βούτυρο, την υπόλοιπη γέμιση και τέλος άλλα 3 βουτυρωμένα φύλλα. Βουτυρώνουμε καλά τις άκρες και πιέζουμε με το πινέλο προς τα μέσα τα φύλλα ώστε να καλυφθεί η γέμιση. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια τη επιφάνεια της πίτας ώστε να βγαίνει η υγρασία.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για περίπου 25-30 λεπτά.

Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε την πίτα μας να κρυώσει για 20 λεπτά, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

  • Ταχινόπιτα – Κέικ

    Ξηρά συστατικά: 2 και ½ φλιτζάνια (380 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 και 1/2 κουταλάκι …
  • Μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

    -1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο -500-600 γρ. παστό μπακαλιάρο -100 γρ. ρύζι καρολίνα -1 κρεμ…
  • Ελιόπιτα

    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κ.γ. baking powder 1/2 φλ. ελαιόλαδο 2 φλ. ελιές μ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι, αρακά και μυρωδικά

-12 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες -500 γρ. αρακάς -2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρ…