Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η ΣΑΣΟΕΕ καταδικάζει τις παρακρατήσεις από τις Κοινοτικές Επιδοτήσεις

Η ΣΑΣΟΕΕ καταδικάζει τις παρακρατήσεις από τις Κοινοτικές Επιδοτήσεις

0
kontos sasoee

Αγανάκτηση σε χιλιάδες οικογένειες για τη μεθόδευση

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι αγρότες πλήττονται από υψηλότατα βάρη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τα προβλήματα για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις «κουτσουρεμένες» κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγες ημέρες επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν σημαντικές παρακρατήσεις στην πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), προς τους δήµους και τα ΤΟΕΒ (πληρωµές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), σε αγροτικά δάνεια ή οφειλές προς τον ΕΛΓΑ (εισφορές), οι απώλειες έφτασαν έως και το σύνολο της επιδότησης αφού συμψηφίστηκαν με τις οφειλές, ουσιαστικά δηλαδή «κατασχέθηκαν» τα ποσά που κατέβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, έκτος πληρωμής έμειναν και 51.459 αγρότες που δικαιούνται επιδοτήσεις έως 250 ευρώ ετησίως, καθώς όπως και πέρυσι εξαιρέθηκαν των πληρωμών, ενώ για την εξόφληση του Δεκεμβρίου φαίνεται πως μετατίθενται και όσοι είχαν ζήτημα µε τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (2.072 αγρότες), καθώς και όσοι χρωστούν συμπληρωματικά έγγραφα για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων (2.357 άτομα).

Για ακόμα μία φορά ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων -που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10%- όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους, καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις.

Η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων.»  Στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Ο αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του τόπου, καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν παρανόμως.

Πρόκειται άλλωστε για χρήματα τα οποία προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέας, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος κύκλος μαθημάτων braille στην Ξάνθη

Πρωινά και απογευματινά τμήματα από τις 11 Οκτωβρίου   Ο νέος κύκλος των μαθημάτων τη…