Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

0

Κινήσεις πανικού από τον δήμαρχο Ξάνθης

 Σε κρίση πανικού ο δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος που για να εκτονώσει την οργή του από  το φιάσκο της συνεδρίασης για τα δημοτικά τέλη ξέσπασε με την διαγραφή των Τσέπελη και Πυρνάρη. Θα μου πείτε γιατί διέγραψε αυτούς αφού δεν ήταν οι μόνοι που έλειπαν από την επίμαχη συνεδρίαση και δεν είχε πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Έλειπε και ο Μούρκας και ο Αγκόρτσας και άλλοι. Ο ίδιος αιτιολόγησε την πράξη του στην ανακοίνωσή του, δείχνοντας αυτούς για  τα «μαύρα πρόβατα» που θέτουν σε κίνδυνο την συνοχή της παράταξης. Και προφανώς θεωρεί ότι απομακρύνοντάς τους θα είναι όλοι «μια ωραία ατμόσφαιρα» στην παράταξη. Το παρασκήνιο που παίχθηκε όμως και ο αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο υποχρεώθηκαν κάποιοι να υπογράψουν για τη διαγραφή αν και δεν συμφωνούσαν  άλλα υποδηλώνει. Δεν εξασφαλίζεις τη συνοχή με διωγμούς και με εκβιασμούς. Το αντίθετο μάλιστα. Την οδηγείς με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση!

Μ.Ξ.

 Γεωθερμία για αγρότες

 Μετά την μεγάλη θερμοκηπιακή επένδυση των Πλαστικών στον δήμο Τοπείρου και την επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη στην Ποταμιά που αναμένεται αφού εκμίσθωσε γεωθερμικό πεδίο, η Αποκεντρωμένη έβγαλε κι άλλη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας στο Εράσμιο. Ήταν να μην γίνει η αρχή με την γεωθερμία. Ολοένα αυξάνονται και πληθύνονται οι προσπάθειες για αξιοποίηση αυτού του «θησαυρού» που έχουμε στο νομό μας. Και θα’ ταν ευχής έργον εκτός από μεγάλες επιχειρήσεις να μπουν στο παιχνίδι και αγρότες ή ομάδες αγροτών να αυξήσουν την παραγωγή τους με μικρότερο κόστος. Και στο δήμο Τοπείρου έχει δυναμική μάζα αγροτιάς.

Μ.Ξ.

Εγκληματικότητα Ανοχή

Το’ χουμε ξαναγράψει και έχει αποδειχθεί από την ίδια τη ζωή ότι η ανοχή έναντι της παραβατικότητας δεν την μειώνει ούτε την αποθαρρύνει στο να συνεχίζεται. Απεναντίας, η εγκληματικότητα αυξάνεται και υπονομεύει την ευταξία και την κοινωνική συνοχή.

Με την ευκαιρία οφείλουμε να επισημάνουμε αυτό που δήλωνε προχθές συμπολίτης με πολιτική σκέψη, ότι όλα όσα συμβαίνουν από Ρουβίκωνα, αναρχικούς και μπαχαλάκηδες, ουσιαστικά στρέφονται εις  βάρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Κι αυτό διότι δημιουργούν ένα δυσάρεστο συναίσθημα στους πολίτες, έλλειψης ασφάλειας στις πόλεις – κυρίως στις μεγάλες- κι αυτό το «φορτώνουν» στην κυβέρνηση που δείχνει ανοχή και αναποφασιστικότητα.

Γ.Δ.

Άποψη της Ξάνθης πριν το 1900, από τη σημερινή οδό Βελισσαρίου-πάρκο Μ. Αλεξάνδρου. Δεν υπάρχει ακόμα ο ξενώνας της Παναγίας Καλαμούς. Φαίνονται περιστοιχισμένες οι δύο ακροπόλεις της Ξάνθειας επί Οθωμανικής κατοχής.
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Άλμα προς τα μπρος

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού στο νομό μας πως υστερούν πάρα πολύ την περίοδο αυτή των χρόνων της θητείας τους στην εκτέλεση νέων έργων καθώς και εκπόνηση μελετών. Συνηγορεί προς τούτο το γεγονός της διαπίστωσης πως κανένα σημαντικό έργο ΔΕΝ εκτελείται σε όλο το εύρος του νομού.

Το γεγονός σαφώς και είναι δυσάρεστο από κάθε άποψη.  Τόσο για τους ίδιους τους δημάρχους και την υστεροφημία τους αλλά και για τους κατοίκους των δήμων που διαπιστώνουν πως τίποτε νέο δεν υλοποιείται στην περιοχή τους.

Η υστέρηση αυτή όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Θα πρέπει οπωσδήποτε να τερματιστεί αυτή η περίοδος αδράνειας γιατί δεν την αντέχει η κοινωνία, η ίδια η ζωή. Οφείλουν οι Επικεφαλής, ΟΛΟΙ, να κινηθούν. Και να κινηθούν με ένα άλμα προς τα εμπρός!

Έχασαν πολύτιμο χρόνο, τον ξόδεψαν χωρίς ουσιαστικό έργο και πλέον τα περιθώρια στενεύουν. Το’ χουμε ξαναγράψει μεταφέροντας τα μηνύματα της τοπικής κοινής γνώμης που απαιτεί έργα από τους Αυτοδιοικητικούς του άρχοντες. Όχι  καθυστερήσεις και δικαιολογίες. Μία δε από τις λύσεις που έχουν την ευκαιρία για αξιοποίηση είναι αυτή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που κάποιοι, κακώς, κάκιστα, τα σνομπάρουν αδικαιολόγητα.

Γ.Δ.

Μόνο τόσα;

Η σκηνή είναι αυθεντική και συνέβη σ’ έναν από τους χώρους εκείνους που οι «ευπαθείς ομάδες» πηγαίνουν συν γυναιξί και τέκνοις και σκύλων για να εισπράξουν την οικονομική τους αλληλεγγύη. Αυτή που τους προσφέρει το ελληνικό κράτος από την άγρια φορολογία της μεσαίας τάξης.

Εκεί  λοιπόν, ο μάγκας Ρομά αφού εισέπραξε το ποσό, γύρισε και με ύφος ρώτησε τον ταμία: Μόνο τόσα; Ναι αγαπητοί μου. Εδώ έχουμε φτάσει και άγνωστο που θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία με τους «ευπαθείς» και την αλληλεγγύη προς αυτούς. Επιδόματα, βοήθειες, ενισχύσεις κάθε μορφής. Συγκεντρώνοντας τα ποσά, δεν είναι απαραίτητο να εργάζονται. Κι αυτό κάνουν. Τεμπελιάζουν και…γεννοβολούν.

Μάλιστα, το έχουμε ξαναγράψει, υπάρχουν «ευπαθείς» που λαμβάνουν από 1500€ το μήνα, 2000 έως και 3000 ευρώ!!

Γ.Δ.

Βγάλτε το συμπέρασμά σας

Ως γνωστόν πόλεμοι γίνονται πάντα κάπου στον κόσμο. Όπως γίνονται πάρα πολλές αμυντικές δαπάνες από πολλές χώρες. Πράγματα γνωστά θα πείτε και θα’χετε δίκιο. Στο όλο θέμα όμως υπάρχει μια πραγματικότητα αμερικανικής προέλευσης. Τι εννοώ; Από τις είκοσι κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως που παράγουν πολεμικά υλικά  διαφόρων ειδών, οι δέκα τέσσερις (14) είναι αμερικανικές, δύο ρωσικές, δύο γαλλικές, μία βρετανική, μία ιταλική και μία Ευρωπαϊκή (Airbus).

Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, βγάλατε πιστεύω τα συμπεράσματά σας για το ποιοι έχουν τα μεγάλα κέρδη από τις επιχειρήσεις του πολέμου…

Γ.Δ.

Τι επιδιώκει;

Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικού περιεχομένου αλλά πραγματικού και αφορά την ξαφνική απόφαση του δημάρχου Χαρ. Δημαρχόπουλου να διαγράψει από τον δημοτικό του συνδυασμό τους συμβούλους Τσέπελη και Πυρνάρη..

Ξαφνική και απρόβλεπτη σφήνα που προβλημάτισε για την επιλογή των προσώπων αλλά και του χρόνου. Από την άλλη βέβαια, η μείωση κατά δύο του αριθμού των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα για τον Δημαρχόπουλο ως προς την διαδικασία υπερψήφισης των προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό διότι το εν γένει κλίμα στο όργανο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για τον δήμαρχο που πλέον έχει πρόβλημα συνοχής στην παράταξή του.  Μάλιστα η προχθεσινή ξαφνική διαγραφή είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσει μέσα στην ίδια την παράταξη. Θετικά, αρνητικά, συσπειρωτικά ή διαλυτικά; Θα φανεί σύντομα. Πάντως οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και οι οποίες θα έχουν παράπλευρες απώλειες και για άλλους που μάλλον κρατούν τη βαριοπούλα και χτυπούν τη σφήνα. Προσωπικά πάθη που οδηγούν σε λάθη.

Η πόλη όμως, ο δήμος τι χρωστάει σ’ αυτήν την εμπλοκή; Και έκατσε ο δήμαρχος με νηφαλιότητα να σκεφτεί και προβληματισθεί «τις πταίει»;

Γ.Δ.

Εκδικητές παντός είδους

Στη σφαίρα του σουρεαλισμού περνάει πια η χώρα με την εμφάνιση νέας «επαναστατικής οργάνωσης» κατά των κρεοπωλών, των pet shops και κυνηγών. Η νεοσύστατη αυτή «οργάνωση» έκανε μάλιστα με επιτυχία και την πρώτη της επαναστατική «δράση», καίγοντας το φορτηγό ενός κρεοπωλείου και το Ι.Χ. ενός κυνηγού!

Η «ακτιβιστική» αυτή οργάνωση έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες που δρουν ήδη ανενόχλητες τελευταία, ενώ είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν κι άλλες πολλές, μιας και οι βάνδαλοι δεν στερούνται φαντασίας στο να ενδύουν με ιδεολογικά κίνητρα την καταστροφική τους μανία. Κι αυτό συνεχίζεται διότι έχουν απέναντί τους μία ανεκτική κυβέρνηση που αποφεύγει να τους τιμωρήσει και αφήνει τα «παιδιά» αυτά να εκτονώνονται, άλλοτε στα Εξάρχεια στα κεφάλια των αστυνομικών κι άλλοτε σπάζοντας βιτρίνες και καίγοντας αυτοκίνητα. Οπότε σίγουρα θα έχουμε μιμητές και θα δούμε να εμφανίζονται αγωνιστές-υπερασπιστές όλου του φάσματος της πανίδας και της χλωρίδας. Λέτε να δούμε και ακτιβιστές κατά της κατανάλωσης μαρουλιών και ραπανακίων; Υπερασπιστές των κουνουπιών; Να έχουμε καμία επίθεση στη σύναξη των μανιταρόφιλων; Τίποτε δεν αποκλείεται εδώ που φτάσαμε, μπορούμε να το τερματίσουμε σε γελοιότητα ως χώρα…

Στο δρόμο που χάραξε ο Σώρρας

Προχθές στην Αλεξανδρούπολη ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στο Δημοτικό Θέατρο. Δεν ήμουν παρών, αλλά φαντάζομαι πως θα προσπάθησε να εξηγήσει πώς ο Βενιζέλος μας κατέστρεψε με το κούρεμα των 100 δις, και πώς αυτός αποκατέστησε τη ζημιά, χάνοντας 100 δις. Το εντυπωσιακό πάντως ήταν η κατάμεστη αίθουσα και το ενδιαφέρον των MME για τον άνθρωπο που οδήγησε την χώρα στα capital controls, προξένησε τεράστια ζημιά στην οικονομία και σχεδίαζε να βγάλει την Ελλάδα από το Ευρώ. Μερικοί μάλιστα γράφτηκαν και στο κόμμα του με την περίεργη ονομασία DIEM25. Τώρα θα μου πείτε εδώ γέμιζε τις αίθουσες ο απατεώνας Σώρρας. Ο Βαρουφάκης θα υστερούσε; Δώσε στο λαό φρούδες ελπίδες, υποσχέσου του Παραδείσους και χρήματα χωρίς κόπο και κόστος και θα σε αποθεώσει. Κάτι ήξερε ο Τσίπρας που τον έκανε υπουργό Οικονομικών. Αντιθέτως, μην πεις στο λαό την αλήθεια, μην τον βάλλεις μπρος στις ευθύνες του. Θα σε μισήσει. Κάτι ξέρουν επ’ αυτού ο Σημίτης και ο Βενιζέλος.

Γ.Λ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…