Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι προτάσεις του ΣΑΣΟΕΕ για τη βιωσιμότητα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Οι προτάσεις του ΣΑΣΟΕΕ για τη βιωσιμότητα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

0

Με αφορμή την ίδρυση του ενοποιημένου φορέα, ο ΣΑΣΟΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον ΥΠΑΑΤ αναδεικνύοντας τις πιο κρίσιμες προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος

 Εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τις διαδικασίες ενοποίησης του συνεταιριστικού κινήματος, κυρίως ως προς τους πόρους και την εκπροσώπηση

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία αναφέρει συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος να μην είναι θνησιγενής.

Ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ των συντονιστικών φορέων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 στο ΥΠΑΑΤ η συλλογή υπογραφών για το καταστατικό ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστολή του ΣΑΣΟΕΕ έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε, καταρχήν, να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τις πρωτοβουλίες που παίρνετε, προκειμένου να επιτευχθεί η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος.

Σε γενικές γραμμές εκτιμούμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα θεωρούμε πως πρέπει να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε ο νέος θεσμός που θα δημιουργηθεί να μην είναι θνησιγενής, αλλά να έχει προοπτικές και να βοηθήσει πραγματικά όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, ομόφωνα καταλήξαμε σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις και αποφασίσαμε να σταλεί η εν λόγω, σχετική με αυτές, επιστολή, με παράκληση να εξεταστούν θετικά από υμάς, πριν τη συνάντηση που θα έχουμε το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

1.Να υπάρχει, θεσμικά κατοχυρωμένη, χρηματοδότηση της Ε.Θ.Ε.Α.Σ, π.χ. από την κεντρική κυβέρνηση ή από φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ), οι οποίοι άλλωστε στηρίζονται στις εισφορές των χιλιάδων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας. Επίσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει και μέσω ενός μικρού τέλους ύψους 1 ή 2 ευρώ σε κάθε αίτηση του ΟΣΔΕ ή από τις επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα.

Αναφερόμαστε σε ένα ποσό τέτοιου ύψους που να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της Οργάνωσης (ενοίκια, προσωπικό και διοικητικά έξοδα) καθώς και τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Copa-Cogeca).

2.Η Ε.Θ.Ε.Α.Σ. πρέπει να αποτελεί κοινωνικό εταίρο, με θεσμική αναγνώριση από την Πολιτεία και να αποτελεί σύμβουλο της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

3.Ο νέος φορέας πρέπει να έχει εκπροσώπηση σε όλους τους φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (π.χ. ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ κ.ά.), καθώς δεν είναι λογικό να λαμβάνονται αποφάσεις σε αυτές τις θεσμικές Οργανώσεις οι οποίες στηρίζονται οικονομικά στον αγροτικό κόσμο και να μην υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος των ίδιων των Αγροτών

4.Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ε.Θ.Ε.Α.Σ. και από μικρότερες συνεταιριστικές οργανώσεις, ώστε να εκπροσωπείται όλος ο αγροτικός κόσμος, θεωρούμε ότι το κατώτατο όριο του κύκλου εργασιών που απαιτείται, προκειμένου ένα μέλος του νέου φορέα να δικαιούται ψήφο, να μειωθεί στις 400.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που προβλέπεται στο σχέδιο.

Εκείνο, όμως, που είναι ακόμα πιο σημαντικό, κατά την άποψή μας, είναι η μείωση του ανώτατου ύψους των εκπροσώπων της κάθε Συνεταιριστικής οργάνωσης στην Ε.Θ.Ε.Α.Σ. από 20 εκπροσώπους σε 5-7 το πολύ εκπροσώπους.

Ναι μεν συμφωνούμε να έχουν περισσότερους εκπροσώπους οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις με υψηλότερο κύκλο εργασιών, αλλά αυτό να μην καταργεί τη δημοκρατική εκπροσώπηση στην ανάδειξη της ηγεσίας του συνεταιριστικού κινήματος. Εάν το ανώτατο όριο παραμείνει στους 20 εκπροσώπους, θα έχουμε το φαινόμενο π.χ. 10 Συνεταιριστικές Οργανώσεις με 5.000 μέλη να έχουν 200 εκπροσώπους και μικρές Συνεταιριστικές Οργανώσεις με 50.000-100.000 Αγρότες να έχουν 100 εκπροσώπους.

Ως εκ τούτου, εάν παραμείνει το καθεστώς που αναφέρεται στο νόμο, δηλαδή των 20 μελών, τότε θα έχουμε ενοποίηση των 10-20 μεγαλύτερων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίοι θα εξουσιάζουν και θα διοικούν το συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την κομματοποίηση (όπως γινόταν και παλιά με την ΠΑΣΕΓΕΣ) του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι αδέσμευτο, ακομμάτιστο και να αγκαλιάζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου της πατρίδας μας.

5.Αναφορικά με τον πρόεδρο της Ε.Θ.Ε.Α.Σ., για να είναι πιο αδιάβλητη και πιο ισχυρή η εκλογή του, ζητάμε να εκλέγεται με ξεχωριστή ψηφοφορία από την βάση.

6.Σχετικά με την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί σας, κάνουμε έκκληση για μικρή παράταση, έως ότου αρθούν τα lockdown στη χώρα, καθώς τη δεδομένη στιγμή, ορισμένες περιοχές όπως π.χ. της Μαγνησίας, των Τρικάλων και ολόκληρης της Θεσσαλίας αλλά και της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Covid-19, (υπάρχουν και πολλά κρούσματα στις συνεταιριστικές δομές αυτών των περιοχών) με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολες – και επικίνδυνες για την υγεία – μετακινήσεις από την επαρχία προς την Αθήνα.”

Ορίστηκε η προσωρινή διοικητική επιτροπή

Ήδη εκπροσωπούνται συνεταιρισμοί που έχουν άνω του 51% του συνολικού κύκλου εργασιών των Α.Σ. της χώρας, ποσοστό το οποίο ορίζεται από τον νόμο ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ΕΘΕΑΣ.

Με το προς υπογραφή καταστατικό καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης και επιπλέον ορίζεται η προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους εξής συμβαλλόμενους:

Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers»

Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων

Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος Α.Π.Σ. Ιωαννίνων «Η Πίνδος»

Γεώργιος Τσάτσας, Πρόεδρος ΟΠΑΣ Πέλλας

Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου

Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ»

Νικόλαος Μηνάς, Πρόεδρος Α.Σ Καλυβίων

Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Παναιγιάλειου ΠΕΣ

Νικόλαος Προκοβάκης,  Πρόεδρος ΑΕΣ Λακωνίας

Καταστατικοί στόχοι του φορέα

Η ίδρυση της ΕΘΕΑΣ συνιστά την υλοποίηση των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4673/20 που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα. Μεταξύ των στόχων του ενοποιημένου φορέα είναι:

-Η διάδοση και προώθηση της Συνεταιριστικής ιδέας και η ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.

-Η συμμετοχή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.

-Η ανάδειξη και ενδυνάμωση των συλλογικών δράσεων των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης της προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …