– 1200γρ. μοσχάρι ελιά ή χτένι σε μέτρια κομμάτια
– 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
– 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
– 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
– 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
– 1-2 λεμόνια το χυμό
– 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
– αλάτι, πιπέρι
– Για τη γαρνιτούρα
– 4 πατάτες σε μεγάλους κύβους
– 2 καρότα σε χοντρές φέτες
Βάζετε στη φωτιά μια βαριά κατσαρόλα να κάψει και ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μετά τα κομμάτια του κρέατος. Όταν ροδίσουν από τη μια τα γυρίσετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αλατοπιπερώνετε και αφού ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές το βγάζετε στην άκρη σε μια πιατέλα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά. Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε όλα μαζί για 1 λεπτό. Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα πασπαλίζετε με τη ρίγανη και προσθέτετε ζεστό νερό να σκεπαστεί καλά το κρέας. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για μία ώρα τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει το κρέας αρκετά καλά.
Ετοιμάζετε τις πατάτες και τα καρότα, τα βάζετε σε λεκανίτσα και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανάμεσα από τα κομμάτια του κρέατος. Περιχύνετε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτετε επιπλέον νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να βράσει καλά το κρέας, να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα.