Πρώτη φορά μετά από χρόνια έγινε μια ανοιχτή συζήτηση για την διαδικασία που ακολουθήθηκε και το πώς έφτασε να χαθεί το παλιό Επισκοπείο και έδρα της Δημογεροντίας Ξάνθης
Με αρκετή ένταση παρουσιάστηκαν στοιχεία για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια – Όλοι συναινούν στο να ολοκληρωθεί άμεσα η εκκαθάριση της ΕΑΠΑΞ
Το θέμα με το ακίνητο της ΕΑΠΑΞ επί της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη, που τέθηκε προς συζήτηση κατόπιν αιτήματος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το οποίο υπέγραψαν και τέσσερεις δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ήταν αυτό που έκλεισε την πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον και προκαλώντας ουκ ολίγες εντάσεις. Για το θέμα δεν υπήρχε ούτε συγκεκριμένη ερώτηση, ούτε και κάποια εισήγηση από την πλευρά των αιτούντων και επικράτησε κατ’ αρχάς σχετική αμηχανία για την διαδικασία συζήτησης.
Το ιστορικό πλαίσιο της αγοράς και του πλειστηριασμού του ακινήτου
Πρόκειται για ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο με ΦΕΚ ως ιδιαίτερα μεγάλης ιστορικής αξίας μνημείο (ήταν το παλαιό Επισκοπείο και έδρα της Δημογεροντίας). Η συζήτηση ξεκίνησε με μια αναφορά του κ. Αλέκου Κυριακίδη, πρώην προέδρου της ΕΑΠΑΞ και όντος ‘’καμένου’’ από την υπόθεση όπως ο ίδιος είπε, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο δήμος δεν έδειξε ενδιαφέρον και δεν εκμεταλλεύτηκε τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάστηκαν για να λυθεί το θέμα, κάτι που έκαναν όλοι σχεδόν οι δήμοι της χώρας. Η κα Ειρήνη Πυρνάρη παρουσίασε εν συνεχεία τα στοιχεία και την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Όταν τέθηκε προς πώληση το ακίνητο της οικογένειας Καραπαναγιωτίδη, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον αρχικά από την Μητρόπολη Ξάνθης, η οποία όμως μη δυνάμενη να ανταποκριθεί στο κόστος απευθύνθηκε στον δήμο Ξάνθης και επιλέχθηκε η λύση της αγοράς από την ΕΑΠΑΞ με ισόποσο δάνειο που θα έπαιρνε η εταιρεία. Μια κίνηση που εντάχθηκε στην αναβάθμιση της παλιάς πόλης με τον δήμο και την Μητρόπολη να είναι μέτοχοι της Αναπτυξιακής. Το ακίνητο αγοράστηκε με συμβόλαιο στις 25.07.2003 έναντι ποσού 235.000 ευρώ και το τίμημα καταβλήθηκε εξολοκλήρου από ισόποσο δάνειο με απόφαση του ΔΣ της ΕΑΠΑΞ. Για την χορήγηση του δανείου προσημειώθηκε το ακίνητο, όπως συνήθως γίνεται, ενώ εγγυήθηκε με την προσωπική του περιουσία ο κ. Θεολόγης Καλαϊτζής, τότε πρόεδρος της εταιρείας.
Χάθηκε ένα ιστορικό ακίνητο και ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Ξάνθης
Ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών, Μανώλης Φανουράκης, επέμεινε στην θέση του ότι το κτήριο δεν έπρεπε να χαθεί για πολλούς λόγους, παρότι έχει φτάσει σήμερα να είναι σε άθλια κατάσταση. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και απορίες σχετικά με την μη παρουσία του δήμου στην διαδικασία πλειστηριασμού, έστω και για να ανεβάσει την τιμή προς ωφέλεια και των πρώην υπαλλήλων που είναι απλήρωτοι επί χρόνια. Παραδόξως, παρότι ο πλειστηριασμός είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο και έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου, δεν εμφανίστηκε ούτε η ΔΟΥ, ούτε και το ΙΚΑ στους οποίους υπάρχουν οφειλές. Ο τελευταίος εκκαθαριστής κ. Μπρατίδης σημειώθηκε ότι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ‘’παγώσει’’ την διαδικασία και να πετύχει ένα υψηλότερο τίμημα. Όπως ανέφερε η κα Δέσποινα Παρτσαλίδου, εκπρόσωπος του δήμου στην Γενική Συνέλευση της ΕΑΠΑΞ, δεν έλαβε ποτέ την τελευταία τριετία πρόσκληση για συνέλευση, θεωρώντας ότι όλοι όσοι σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ακίνητο ήταν ενήμεροι για την κατάσταση. Χαρακτήρισε μάλιστα τον πλειστηριασμό ως μια ομαλή εξέλιξη στην εκκαθάριση και σίγουρα όχι ως κάτι το αιφνίδιο. Θέλοντας να δείξει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτήριο και το πόσο επιζήμιο θα ήταν για τον δήμο να προβεί σε αγορά του, ανέγνωσε μέρος της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο θεωρεί ότι το τίμημα δεν μπορεί να υπερβεί τις 160.000 ευρώ καθώς δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια καμία συντήρηση και το ακίνητο έχει πολλά βάρη που το κάνουν μη ελκυστικό σε πιθανό αγοραστή.
Αδιαφορία ετών οδήγησε στην απώλεια του ακινήτου και στην αύξηση των χρεών της ΕΑΠΑΞ
Επειδή κατά την συνεδρίαση ακούστηκαν πολλές απόψεις και κατατέθηκαν πολλές ερωτήσεις, η κα Πυρνάρη ανέλαβε να διασαφηνίσει ότι αντίθετα με τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες αλλά και εντός της συνεδρίασης, ο δήμος δεν θα αγόραζε δύο φορές το ακίνητο, αφού αυτό είχε αγοραστεί από την ΕΑΠΑΞ και όχι από τον δήμο. Το αλληλόχρεο δάνειο διάρκειας 15 ετών εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι την αποχώρηση του κ. Καλαϊτζή στις 18-03-2010, όπως και όλες οι υποχρεώσεις της εταιρείας (ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΔΑΝΕΙΟ, μισθοί εργαζομένων), κάτι που δεν είχε συνέχεια, οδηγώντας στον πλειστηριασμό του ακινήτου. Η κα Πυρνάρη μάλιστα θύμισε ότι οι ποινικές ευθύνες έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους. Αυτό που δεν έγινε ήταν να υπάρξει ενδιαφέρον για την πορεία της εκκαθάρισης. Απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Ξάνθης του θύμισε ότι η ίδια τέσσερεις φορές τον επισκέφθηκε στο γραφείο του εκφράζοντας την αγωνία της για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης που συνεχώς αναβάλλεται.
Ο κ. Δημαρχόπουλος επέλεξε να αναγνώσει μέρος των πρακτικών της συνεδρίασης του 2012 όταν αποφασίστηκε η εκκαθάριση της ΕΑΠΑΞ, σημειώνοντας ότι ο μόνος που έθεσε θέμα τότε για την τύχη του ακινήτου ήταν ο Χρήστος Πούλιος. Ο κ. Κυριακίδης θύμισε πως ο δήμος δεν επωφελήθηκε από την ευνοϊκή ρύθμιση του 2015 με αποτέλεσμα τα χρέη της εταιρείας να αυξάνουν διαρκώς. Παρά τις εντάσεις και τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για το τι πραγματικά συνέβη και ποιος ευθύνεται, η γενική αποτίμηση από την συζήτηση του θέματος ήταν θετική, όχι μόνο γιατί έγινε δημόσια γνωστή η όλη ιστορία του ακινήτου και δόθηκαν απαντήσεις, αλλά κυρίως γιατί εκφράστηκε από όλους βούληση να ολοκληρωθεί άμεσα το θέμα της εκκαθάρισης. Υπήρξε μάλιστα πρόταση της κας Παρτσαλίδου να διερευνηθεί κατά πόσο δύναται νομικά ο δήμος να καλύψει μέρος των εξόδων των εκκαθαριστών ή να τα προπληρώσει, ώστε να σταματήσουν οι παραιτήσεις και να δοθεί ένα τέλος.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr