Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ανακοινώθηκαν οι 3 Ξανθιώτες που θα τιμηθούν στα Ελευθέρια

Ανακοινώθηκαν οι 3 Ξανθιώτες που θα τιμηθούν στα Ελευθέρια

0
dimotiko26-9-17

Στους Μιχάλη Δερμεντζόπουλο, Αθανάσιο Μπαμπάτσο και Μιχάλη Ευμορφίδη τα φετινά μετάλλια της Ξάνθης για την προσφορά τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Αντιδράσεις για τον τρόπο επιλογής με πρόταση του Δημάρχου και χωρίς καμία συζήτηση – Προτάσεις να μειωθεί ο αριθμός των τιμώμενων προσώπων κατ’ έτος σε έναν ή δύο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης ανακοινώθηκαν μετά από αρκετή μυστικότητα τα ονόματα των τριών δημοτών που θα τιμηθούν με απονομή μεταλλίων κατά τον καθιερωμένο εορτασμό των Ελευθερίων της Ξάνθης. Αλλαγή στο πρόγραμμα της εκδήλωσης φέτος, αφού η τελετή βράβευσης θα γίνει το απόγευμα της παραμονής, 3 Οκτωβρίου, και όχι το πρωί μετά την δοξολογία και πριν την παρέλαση, όπως συνηθιζόταν. Αλλαγή όμως και στην διαδικασία επιλογής και πρότασης των προσώπων που θα βραβεύσει ο δήμος, αφού φέτος για πρώτη φορά υπήρξε εισήγηση του Δημάρχου, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος.

Άνθρωποι που προσέφεραν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό με παράλληλη προβολή της Ξάνθης

Δίνοντας ένα επιπλέον τόνο προσμονής για την ανακοίνωση των ονομάτων, ο κ. Δημαρχόπουλος ξεκίνησε διαβάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον κάθε ένα από τους τρεις τιμώμενους, ανακοινώνοντας στο τέλος το όνομα του εκλεκτού για την φετινή χρονιά. Για την προσφορά του στον πολιτισμό και τον εξωραϊσμό της πόλης θα βραβευθεί ο κ. Μιχάλης Δερμεντζόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός του Μονοπατιού της Ζωής δίπλα στον Κόσυνθο, μιας πολιτιστικής κοιτίδας που αναδείχθηκε σε συνεργασία και με το Δίκτυο Λόγου και Πράξης. Για την προσφορά του στον αθλητισμό και την προβολή των ορεινών διαδρομών της Ξάνθης και της Σταυρούπολης θα λάβει το τιμητικό μετάλλιο ο κ. Αθανάσιος Μπαμπάτσος, υπεραθλητής με πολλές διακρίσεις κυρίως στους αγώνες δρόμους βουνού. Τέλος, παρότι δεν πρόκειται για Ξανθιώτη, ο Δήμαρχος Ξάνθης πρότεινε την τιμητική διάκριση για τον κ. Μιχάλη Ευμορφίδη της εταιρείας Cocomat, ο οποίος κάρφωσε στην κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ, μαζί με την ελληνική σημαία και αυτή του δήμου Ξάνθης, συμβάλλοντας στην προβολή της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντιρρήσεις όχι για τα πρόσωπα αλλά για την διαδικασία επιλογής που επιλέχθηκε

Παρότι έγιναν προσπάθειες και εκφράστηκαν προτροπές από πολλές πλευρές ώστε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ομόφωνη, εν τούτοις ο κ. Νίκος Ανταμπούφης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το θέμα όχι ως αντίρρηση στα πρόσωπα που προτάθηκαν, αλλά στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος επέλεξε για πρώτη φορά να καταθέσει πρόταση χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση. Όπως είπε, όταν ξεκίνησε ο θεσμός των βραβεύσεων η λογική του ήταν να επιλέγονται δύο πρόσωπα κάθε χρόνο, ένα από τον επιχειρηματικό-οικονομικό κλάδο και ένα από τον χώρο του πολιτισμού-αθλητισμού. Κυρίως όμως η φιλοσοφία της απονομής μεταλλίων εδραζόταν στην από κοινού επιλογή κάποιων προσώπων γενικής αποδοχής. Ξεκαθαρίζοντας αρκετές φορές ότι η άρνησή του δεν αφορά τα πρόσωπα, τα οποία θεωρεί ότι αξίζουν να τιμηθούν, καταψήφισε την πρόταση. Την άποψη ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να ερωτηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων διατύπωσε και ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης. Ο κ. Δημαρχόπουλος θύμισε ότι όταν πέρυσι κάλεσε όλους τους επικεφαλής στο γραφείο του για το εν λόγω θέμα, την επόμενη μέρα διέρρευσαν στον τοπικό Τύπο τα ονόματα και άρχισε μια διαδικασία σχολιασμού των προτάσεων και μείωσης των προσώπων, κάτι που θέλησε να αποφύγει. Το θέμα και οι προτεινόμενοι εγκρίθηκαν εν τέλει κατά πλειοψηφία, εκφράστηκε όμως και η άποψη από τον κ. Τσιακίρογλου ότι ο αριθμός των τιμώμενων προσώπων θα πρέπει να μειωθεί και κάθε χρόνο να είναι ένας αυτός που θα επιλέγεται για την προσφορά του, ώστε να διασφαλιστεί και η σημασία του θεσμού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

eumorfidis everest

mpampatsos thanasis

dermentzopoulos

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…