Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε άμεση εφαρμογή οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Σε άμεση εφαρμογή οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

0
zagnaferis synenteyxi1

Πήραν πίσω την δοκιμαστική περίοδο έως τις 20 Οκτωβρίου, προκαλώντας αντιδράσεις

Ζαγναφέρης: «Θα καθυστερήσουν έργα… πρέπει να εκπαιδεύσουμε υπαλλήλους»

«Στα χαρακώματα» με την κυβέρνηση βρίσκονται οι περιφερειάρχες εξαιτίας της νέας εγκυκλίου που τους εστάλη και ορίζει την εφαρμογή του νόμου 4472/2017 που αφορά στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τα δημόσια έργα αναδρομικά από τον Ιούλιο.

Επισπεύδουν τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες προκαλώντας αντιδράσεις

Συγκεκριμένα, με το Νόμο 4412/2017, ορίστηκε η έναρξη διεξαγωγής δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω ΕΣΗΔΗΣ η 18η Απριλίου 2017. Με τροποποίηση στο Νόμο 4472/2017, μετατοπίστηκε η έναρξη των δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού) για την 20η Οκτωβρίου 2017, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος για να δοκιμαστεί το σύστημα καθώς και να διαπιστευτούν και να εκπαιδευτούν επαρκώς στην εφαρμογή του οι υπάλληλοι των αναθετουσών αρχών και των αναθετόντων φορέων.

Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου 2017, με νέα διάταξη στο Νόμο 4482/2017, ορίστηκε ως νέα ημερομηνία έναρξης δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω ΕΣΗΔΗΣ η 25η Ιουλίου 2017, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και κυρίως χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των υπαλλήλων των αναθετουσών αρχών και των αναθετόντων φορέων.

Ζαγναφέρης: «Θα καθυστερήσουν έργα… πρέπει να εκπαιδεύσουμε υπαλλήλους»

Τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης για την αιφνιδιαστική απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως: «Για να εφαρμοστεί ο νόμος με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν υπάλληλοι καθώς υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό θέλει κάποιο χρόνο και θα έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν έργα που είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν».

Πρόεδρος ΕΝ.ΠΕ, Κ. Αγοραστός: «Από τις 20 Οκτωβρίου 2017 να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες δημοσίων έργων»

Να σημειώσουμε πως ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δήλωσή του ζήτησε να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες δημοσίων έργων από τις 20 Οκτωβρίου 2017 όπως είχε αρχικά οριστεί και προειδοποίησε πως: «αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι να έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τεύχη δημοπράτησης δημοσίων έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πολλά εκ των οποίων συγχρηματοδοτούμενα, τα οποία πρέπει τώρα να συνταχθούν εκ νέου και να δοθούν νέες εγκρίσεις στις διακηρύξεις και τα τεύχη δημοπράτησης από την οικονομική επιτροπή και τη διαχειριστική αρχή». Υπενθύμισε δε το παράδειγμα του Νόμου 4412/2016, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος του ισχύει από 5 Αυγούστου 2016, ωστόσο χρειάστηκαν περίπου 8 μήνες για να προκηρυχθούν νέα έργα σύμφωνα με τις διατάξεις του διότι η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) δεν είχε έτοιμα τα απαραίτητα για τις προκηρύξεις πρότυπα τεύχη δημοπράτησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…