Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μέγιστη επάρκεια αίματος στο νοσοκομείο Ξάνθης

Μέγιστη επάρκεια αίματος στο νοσοκομείο Ξάνθης

0
nosokomeio

Αυξημένες ανάγκες λόγω καλοκαιρού αλλά ουδείς λόγος ανησυχίας. Συστάθηκε Επιτροπή Μεταγγίσεων για την καλύτερη διαχείριση. Αιμοδοσία το Σάββατο από την «ΑΓΑΠΗ» – Ανάγκη για αίμα 0 – Αρνητικό

Μιλούν στο «Ε» ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης Α. Γερόπουλος και ο πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» Ι. Παπαχρόνης

Πολλά αποθέματα αίματος είναι διασφαλισμένα στο νοσοκομείο Ξάνθης χάρη στην «ΑΓΑΠΗ» των εθελοντών αιμοδοτών αλλά και την ορθολογική χρήση του από το ιατρικό προσωπικό, στο πλαίσιο του σχεδιασμού εξοικονόμησης μονάδων αίματος που επιτελείται πανελλαδικά και βεβαίως από την διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης. Παρά το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως παρατηρούνται προβλήματα στην επάρκεια αίματος, στα νοσοκομεία επειδή αυξάνονται οι ανάγκες λόγω του τουρισμού αλλά και της σταδιακής μείωσης των εισαγωγών από την Ελβετία – όπως προβλέπει η συμφωνία στην βάση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. – ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει γιa την τοπική κοινωνία της Ξάνθης.

geropoulos-nosΕπαρκεί το αίμα στο νοσοκομείο Ξάνθης

Όπως διαβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αχιλλέας Γερόπουλος, το νοσοκομείο Ξάνθης έχει μέγιστη επάρκεια από αίμα όλων των ομάδων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που αφορούν κυρίως στην ορθολογιστική χρήση του από τους γιατρούς αλλά και της συνεργασίας με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ» καθώς επίσης και εθελοντών αιμοδοτών του νοσοκομείου: «Κάνουμε μια προσπάθεια που έχει στόχο τον εξορθολογισμό στην χρήση των μονάδων αίματος από τους γιατρούς μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει σημαντική εξοικονόμηση. Επίσης έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» που επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Βεβαίως υπάρχει συνεργασία και με άλλα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας με αποτέλεσμα να έχουμε περίσσεμα αίματος», σημειώνει ο κ. Γερόπουλος. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία η προσπάθεια εξοικονόμησης αίματος ξεκίνησε στο υπουργείο Υγείας από το 2015 όταν σε πανελλαδικό επίπεδο οι ανάγκες έφταναν σε 650.000 μονάδες ενώ με την εφαρμογή του σχεδιασμού το 2016 μειώθηκαν σε 550.000 μονάδες.

Συστάθηκε Επιτροπή Μεταγγίσεων στο νοσοκομείο Ξάνθης

Για την καλύτερη διαχείριση των μονάδων αίματος συστάθηκε στο νοσοκομείο Ξάνθης η επιτροπή μεταγγίσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Γερόπουλος απαρτίζεται από τους αιματολόγους κυρίους Ξανθοπουλίδη και Κουτσουβελίδη και τον μικροβιολόγο κ .Νικιτίδη. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου.

papaxronisΑιμοδοσία το Σάββατο από την «ΑΓΑΠΗ» – Ανάγκη για αίμα 0 – Αρνητικό

Στην εξυπηρέτηση του στόχου της επάρκειας δουλεύει ακούραστα ο σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ» και το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει το προσεχές Σάββατο αιμοδοσία από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 στην Λέσχη Αξιωματικών. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Παπαχρόνης φέτος όπως και κάθε καλοκαίρι είχαμε αυξημένες ανάγκες σε αίμα: ‘Έχουμε πολυμεταγγίσεις και ηλικιωμένους με χαμηλό αιματοκρίτη, είχαμε και τέσσερα περιστατικά που χρειάστηκαν αίμα της ομάδας Α αρνητικό. Επιπλέον εκκρεμεί μια περίπτωση Ξανθιώτισσας που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος και χρειαζόμαστε αίμα των ομάδων Α και 0 αρνητικό. Γι αυτό κάνουμε αιμοδοσία για να ανακουφίσουμε το νοσοκομείο μας».

Μείωση κατά 3.000 φιάλες στις εισαγωγές – Στόχος η αυτάρκεια σε αίμα

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να είναι αυτάρκη σε μονάδες αίματος. Η χώρα μας έχει κάνει μια συμφωνία να μειώσει σε 5 χρόνια στο μισό τις εισαγωγές της που τώρα ανέρχονται σε 30.000 ετησίως. Έτσι κάθε χρόνο υπάρχει μια μείωση στις εισαγωγές κατά 3.000 φιάλες ώστε να επιτευχθεί στόχος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…