-2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κύβους
-2 κολοκυθάκια κομμένα σε μεγάλα κύβους ή ροδέλες
-2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μεγάλους κύβους
-2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
-2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μεγάλους κύβους
-1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλους κύβους
-4 μεγάλες ντομάτες (2 κομμένες σε μεγάλους κύβους + 2 τριμμένες)
-1 πατάτα κομμένη σε κύβους
-1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
-3 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
-3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
-1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
-3/4 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-200 γρ. τυρί μοτσαρέλα ή χαλούμι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
Πλένετε όλα τα λαχανικά, τα κόβετε σε κύβους και τρίβετε τις 2 ντομάτες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Σε μεγάλη, πλατιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τις πιπεριές, το κολοκύθια και τις μελιτζάνες και σοτάρετε, για άλλα 2 λ μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο και τη πατάτα, και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για άλλο 1-2 λ.
Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση, μεταφέρετε το μείγμα σε πυρέξ. Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών, το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Μετά τα 20 λ ξεσκεπάζετε το φαγητό και το ψήνετε ξεσκέπαστο για άλλα 10-15 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Στη συνέχεια πασπαλίζετε το φαγητό με το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λ ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά σερβίρετε.