Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Αρμένικο Τοπίκ

Αρμένικο Τοπίκ

0
topic

Για τη βάση

-200γρ. ρεβίθια ξεφλουδισμένα, μουσκεμένα αποβραδίς σε νερό με ¼ κουτ. γλυκού σόδα

-200γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες, βρασμένες

-½ κουτ. γλυκού αλάτι

-¼ φλιτζανιού ταχίνι

Για τη γέμιση

-2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

-2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

-2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

-1 κουτ. γλυκού κανέλα

-1 κουτ. γλυκού κύμινο

-½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

-½ κουτ. γλυκού πιπέρι

-2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

-2 κουτ. σούπας λάδι

-1 φλιτζάνι ταχίνι

Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα ρεβίθια. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε, τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών και τα τοποθετείτε σε μέτριο μπολ. Περνάτε και τις βρασμένες πατάτες από το μύλο των λαχανικών, το αλάτι και το ταχίνι. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βράζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε 2/3 φλιτζανιού νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα καραμελένιο χρώμα. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ταχίνι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν με τα κρεμμύδια. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά για να γίνει ένα παχύρρευστο μίγμα. Στρώνετε στον πάγκο δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο, το καθένα 30×30εκ. τα οποία επενδύετε με αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος στο ίδιο μέγεθος. Χωρίζετε το μίγμα της βάσης στα δύο και απλώνετε πάνω στα χαρτιά για να σχηματίσουν ένα παραλληλόγραμμο πάχους 1,5εκ. περίπου. Μοιράζετε τη γέμιση στα δύο και τη στρώνετε κατά μήκος στο κέντρο της βάσης. Με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος γυρίζετε τις άκρες της βάσης για να σκεπάσουν τη γέμιση. Κλείνετε το άνοιγμα τσιμπώντας τη ζύμη με τα δάχτυλα και τυλίγετε το ρολό με το χαρτί και μετά με το αλουμινόχαρτο. Βάζετε τα ρολά στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να κρυώσει το τοπίκ και να δέσει.

Ξετυλίγετε και σερβίρετε τα ρολά μέσα σε στενόμακρες πιατέλες με το άνοιγμα προς τα κάτω. Τις πασπαλίζετε με λίγη κανέλα σε σχήμα σταυρού. Το τοπίκ κόβεται σε λεπτές φέτες και τρώγεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεθυσμένα καλαμαράκια

1½ κιλό  καλαμαράκια, καθαρισμένα και  πλυμένα 1 ½ φλιτζάνι  ρύζι τύπου Αμερικής 1 κρεμμύδ…