Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Κλειστά θα παραμείνουν το διήμερο 09-10 Μαρτίου τα καταστήματα ΟΠΑΠ λόγω απεργίας των πρακτόρων

Κλειστά θα παραμείνουν το διήμερο 09-10 Μαρτίου τα καταστήματα ΟΠΑΠ λόγω απεργίας των πρακτόρων

0
praktoreio kleisto

Καταγγέλλουν τον Οργανισμό για «εκβιαστικές» συμβάσεις που θα πλήξουν τον κλάδο

«Μας θεωρούν επαγγελματίες στις υποχρεώσεις αλλά υπαλλήλους στα δικαιώματα» δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος πρακτόρων Ξάνθης – Κομοτηνής κ. Σερέτης

Κλειστά θα παραμείνουν για το επόμενο διήμερο (Πέμπτη-Παρασκευή 09-10 Μαρτίου) τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στην Ξάνθη και όχι μόνο, με τους πράκτορες να προχωρούν σε γενική απεργία διεκδικώντας ευνοϊκότερους όρους στη συνεργασία τους με τον Οργανισμό, ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις με τους ίδιους.

Οι κινητοποιήσεις θα είναι πανελλαδικές με τη συμμετοχή στην απεργία να προβλέπεται τεράστια, καθώς οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων θεωρούν ότι οι νέες συμβάσεις θίγουν τα δικαιώματα τους και θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα τους, επιφέροντας τεράστιο οικονομικό πλήγμα στα έσοδα τους.

Οι πράκτορες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων πως στις νέες συμβάσεις που τους πρότεινε ο ΟΠΑΠ υπάρχουν παράμετροι για μείωση της προμήθειας που λαμβάνει στα δελτία ο πράκτορας, για επιβάρυνση με κόστη ανακαίνισης των πρακτορείων που θα επωμιστούν οι ίδιοι χωρίς να υπάρχει ανάλογο αντίκρισμα από τον Οργανισμό, αλλά και άλλοι δυσμενείς όροι, ενώ χαρακτηρίζουν επιθετική και εκβιαστική την απαίτηση του ΟΠΑΠ στο να υπογράψουν οι πράκτορες τις νέες συμβάσεις έως τις 24 Μαρτίου, διαφορετικά θα διακοπεί η συνεργασία μετά την παρέλευση ενός έτους από την καταγγελία της τρέχουσας σύμβασης, εφόσον δεν υπογράψουν έως τις 24/03.

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συνδέσμου πρακτόρων ΟΠΑΠ Ξάνθης – Κομοτηνής κ. Χρήστο Σερέτη (ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Ίασμο) ο οποίος ενόψει των κινητοποιήσεων τόνισε:

Χ.Σ.: «Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αφορμή τις νέες συμβάσεις που μας πρότεινε ο ΟΠΑΠ, οι οποίες εάν ισχύσουν θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική εξόντωση μας. Είμαστε σε πλήρη αντιπαράθεση με τον ΟΠΑΠ και τη σύμβαση «λαιμητόμο», με την οποία έχει τεράστιες απαιτήσεις από εμάς χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικό όφελος αλλά αντίθετα επιπλέον επιβάρυνση. Υπάρχει μία γενική πεποίθηση ότι ο ΟΠΑΠ θεωρεί τους πράκτορες ¨επαγγελματίες στις υποχρεώσεις αλλά υπαλλήλους στα δικαιώματα¨. Ως πράκτορες δεν διεκδικούμε ουσιαστικά το κάτι παραπάνω, ούτε χρήματα, αλλά να μην υπάρξει επιπλέον μείωση στις ήδη μειωμένες οικονομικές αποδοχές μας».

Στο σύνδεσμο των πρακτόρων ΟΠΑΠ Ξάνθης – Κομοτηνής υπάρχουν αυτή τη στιγμή 70 μέλη/πράκτορες, οι οποίοι – όπως υπογράμμισε ο κ. Σερέτης – θα συμμετέχουν στη διήμερη απεργία σε ποσοστό 100%, ενώ όπως πρόσθεσε ο ίδιος οι κινητοποιήσεις των πρακτόρων σημειώνουν παραδοσιακά συμμετοχή άνω του 95% και έτσι θα συμβεί και τώρα.

«Ο κλάδος μας είναι ενωμένος και αποφασισμένος να μην επιτρέψει τον οικονομικό μας μαρασμό που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο των καταστημάτων και αύξηση της ανεργίας για χιλιάδες κόσμο. Πανελλαδικά υπάρχουν 4800 πράκτορες που ενωμένοι θα στείλουμε το μήνυμα προς τη διοίκηση του οργανισμού ότι δεν πρόκειται να «λυγίσουμε» στα εκβιαστικά διλλήματα που μας θέτει», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σερέτης, ενώ στην ερώτηση για το τι θα κάνουν εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματα τους, ο πρόεδρος των πρακτόρων ΟΠΑΠ Ξάνθης – Κομοτηνής είπε: «Οι πρώτες μας ¨προειδοποιητικές¨ κινήσεις αφορούν την απεργία για το διήμερο 09-10 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει η ανάλογη αντίδραση από την άλλη πλευρά ώστε να έχουμε μία κίνηση προς θετική κατεύθυνση θα συνεχίσουμε δυναμικά τους αγώνες μας με περισσότερες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις».

Έτσι καθώς αύριο και μεθαύριο οι τερματικές μηχανές κατάθεσης δελτίων τυχερών παιχνιδιών θα παραμείνουν κλειστές – μαζί με τα πρακτορεία –, όσοι θέλουν να κυνηγήσουν την τύχη τους θα πρέπει να το κάνουν μέχρι σήμερα το βράδυ, επισκεπτόμενοι κάποιο πρακτορείο όπου θα μπορέσουν να ενημερωθούν και για τις επικείμενες κινητοποιήσεις των πρακτόρων. Πάντως ανεξάρτητα με την κατάληξη των κινητοποιήσεων, όπως όλα δείχνουν η… κόντρα ανάμεσα σε ΟΠΑΠ – πράκτορες θα έχει και άλλα επεισόδια, ας ελπίσουμε με «happy end» για όλες τις πλευρές. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η… αναβάθμιση στην οποία θέλει να προχωρήσει ο Οργανισμός, όπου μεταξύ άλλων θέλει να προσθέσει τα «φρουτάκια» (μηχανές VLT) και άλλες καινοτομίες στις υπηρεσίες του ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός απέναντι σε άλλες εταιρείες στοιχημάτων/τυχερών παιχνιδιών. Για τα «φρουτάκια» όμως θα υπάρξει νέο ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο του «Ε», μιας και εκεί όπως φαίνεται υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

* Το «Ε» προσπάθησε να επικοινωνήσει με αρμόδιους από πλευράς ΟΠΑΠ για να ζητήσει τη γνώμη τους για τις εξελίξεις, χωρίς η επικοινωνία να καταστεί εφικτή, με τις απαντήσεις να αφορούν τις επίσημες ανακοινώσεις που έχει βγάλει ο Οργανισμός για τα «φλέγοντα» ζητήματα.

Καλτέκης Δημήτρης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξάνθη υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα τη Δευτέρα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Δήμος Ξάνθης θα υποδεχθεί με λα…