Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διέξοδος και προοπτική η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων φυσικών προσώπων

Διέξοδος και προοπτική η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων φυσικών προσώπων

0
tolkas1

Ο Διευθυντής του Διεπιμελητηριακού Φορέα Πιστοποίησης Α. Τόλκας παρουσίασε το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις ευκαιρίες μέσα από την πιστοποίηση

Μέσα από παραδείγματα ανέδειξε πώς οι πιστοποιήσεις μπορούν να υποστηρίξουν επαγγελματικές δραστηριότητες και να προστατεύσουν παραδοσιακά επαγγέλματα

Φωτό: Ο Άγγελος Τόλκας  εξήγησε ότι η πιστοποίηση ανταποκρίνεται περισσότερο στην ανάγκες της αγοράς μέσω της σύνδεσης με την επαγγελματική κατάρτιση, παρά με την εκπαιδευτική διαδικασία

Τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσω της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δραστηριοτήτων, παρουσίασε ο διευθυντής του διεπιμελητηριακού φορέα πιστοποίησης κ. Άγγελος Τόλκας, το απόγευμα της Τρίτης σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Ο κ. Τόλκας παρουσίασε την πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που προωθεί πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων με βάση διεθνή πρότυπα (ISO 17024) και τις διεγνωσμένες ανάγκες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Όπως εξήγησε, θεμελιώδεις αρχές στις εν λόγω πιστοποιήσεις είναι η αμεροληψία, η ισότητα, η εγκυρότητα και η αξιοπιστία, μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες. Τόνισε ότι πρώτο βήμα είναι η δημιουργία του εκάστοτε σχήματος (π.χ. φορείς, επιμελητήρια, πανεπιστήμια) που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για α) την εκπαίδευση και β) την πιστοποίηση, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων φυσικών προσώπων ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, μέσω της σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με τις διεγνωσμένες ανάγκες που ενισχύουν τις ευκαιρίες απασχόλησης και λιγότερο με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σκοπός, όπως είπε ο κ. Τόλκας είναι να προστατευτούν, αλλά να αναδειχθούν δεξιότητες, επαγγελματικά προσόντα και παραδοσιακά επαγγέλματα μέσα από την εξειδίκευση και την πιστοποίηση που πλέον έχει σημαντικό ρόλο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως παραδείγματα ανέφερε την πιστοποίηση συμβούλου μεταβίβασης ΜμΕ από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, που προέκυψε μέσα από την ανάγκη διατήρησης ή και αύξησης της παραγωγικότητας στις περιπτώσεις μεταβίβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιπτώσεις αλλαγής γενιάς, αλλαγής διοικητικού σχήματος κλπ, καθώς και τη διαδικασία πιστοποίησης που ξεκίνησε το Επιμελητήριο Γρεβενών, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για τους συλλέκτες μανιταριών, με σκοπό να ενισχυθεί ο εναλλακτικός τουρισμός και να προωθηθεί η περιοχή στους επισκέπτες αυτή της κατηγορίας με τρόπο πιο συντονισμένο, πιο επαγγελματικό και ασφαλή. Ακόμη, ως παράδειγμα παρουσίασε και την περίπτωση του τεχνίτη αργυροχρυσοχοΐας στα Ιωάννινα, προκειμένου να διασωθεί η τέχνη αυτή και να διαμορφωθεί ένα πρότυπο ποιότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή.

Διερεύνηση των δυνατοτήτων στην Ξάνθη

Ως προς τη διαδικασία ο κ. Τόλκας ανέφερε ότι πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη των προτύπων, δεύτερο η προώθησή τους στο δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων και τρίτο η πιστοποίηση προσώπων καθεαυτή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε και που αφορούσε, μεταξύ άλλων, και τις δυνατότητες αξιοποίησης των πιστοποιήσεων στη δική μας περιοχή, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των πολιτιστικών διαδρομών που προωθεί το Επιμελητήριο μέσω της πιστοποίησης εξειδικευμένων ξεναγών, καθώς και στη διαμόρφωση προτύπου για τους καλλιεργητές καπνού, που αποτελούν και ιστορικά σημαντικό τμήμα της ξανθιώτικης αγροτικής οικονομίας.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …