-500 γρ. πατάτες καθαρισμένες
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 σακουλάκι μαγιά
-2 κολοκυθάκια φρέσκα
-100 γρ. τσένταρ τριμμένο
-Λίγα κλαδάκια θυμάρι ή ρίγανη
-180 – 200 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
-2 κ. σ ελαιόλαδο και έξτρα για άλειμμα
-αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν για τουλάχιστον 12-15 λεπτά ελέγχοντάς τες με ένα μαχαίρι. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι. Ρίχνουμε και το αλεύρι χωρίς να ανακατέψουμε, ώστε να μείνει κάτω το νερό και να καλύψει το αλεύρι για να δουλέψει η μαγιά.
Παίρνουμε τις μισές πατάτες, τις οποίες μπορούμε τις ξεφλουδίσουμε ή και όχι, και το ένα κολοκυθάκι και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι μαζί και το μισό τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε μέχρι να εξαφανιστεί το αλεύρι. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψάκι διαστάσεων 20 x 30 εκ. και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε λίγη ρίγανη σκορπίζουμε το δεύτερο κολοκυθάκι και τις υπόλοιπες πατάτες, που είναι κομμένα σε ροδέλες, και το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 – 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.