Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το παιδικό μουσικό θέατρο στην Ξάνθη έχει όνομα και δημιουργεί

Το παιδικό μουσικό θέατρο στην Ξάνθη έχει όνομα και δημιουργεί

0

Στο εργαστήρι της ΦΕΞ η Βάνια Φίτσεβα διδάσκει και σκηνοθετεί μοναδικές παιδικές παραστάσεις που αφήνουν άφωνους μικρούς και μεγάλους

Β. Φίτσεβα: «Τα παιδιά είναι ευαίσθητα και δεκτικά στην επίδραση της μουσικής, της ποίησης, της κίνησης και του χορού, αναπτύσσοντας διανοητικές ικανότητες»

Από το 2009 λειτουργεί στην Ξάνθη το παιδικό μουσικό θέατρο της Φ.Ε.Ξ., το οποίο ασχολείται με παιδιά από 4,5 μέχρι και 12 χρόνων. Καθηγήτρια στο εργαστήριο είναι η μουσικός, χορογράφος και παιδαγωγός Βάνια Φίτσεβα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα όχι μόνο στα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα, αλλά και σε όσους παρακολουθούν τις παραστάσεις. Μια προσπάθεια που προσφέρει τα πρώτα καλλιτεχνικά ερεθίσματα σ’ αυτές τις τρυφερές ηλικίες, δημιουργώντας μια ‘’μαγιά’’ νέων καλλιτεχνών στην πόλη μας. Το «Ε» συνομίλησε με την κα Φίτσεβα για τις προσπάθειες που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια, με αγάπη για τα παιδιά αλλά και την τέχνη.

Λίγα λόγια για την Βάνια Φίτσεβα

Η Βάνια γεννήθηκε στις το 1971 στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, έλκοντας καταγωγή και από την Ξάνθη. Από πολύ μικρή άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και το χορό, καθώς προερχόταν από μουσική οικογένεια. Στα 14 γράφτηκε στην Εθνική Μουσική Σχολή της Βουλγαρίας, όπου μόνο 28 μαθητές εισάγονται κάθε χρόνο, όπου μέχρι τα 19 της διδάχθηκε τα πάντα για τη μουσική και το χορό. Παίρνοντας το απολυτήριό της σαν ερμηνευτής μουσικός, αποκτά και μία ακόμα ειδικότητα, αυτή της παιδαγωγού, με μαθήματα γενικής αλλά και παιδικής ψυχολογίας και μέθοδο διδασκαλίας. Για 7 χρόνια εργάζεται στο Κρατικό Μουσικοχορευτικό Θέατρο Φιλιππούπολης, συμμετέχοντας σε παραστάσεις ως ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Την περίοδο 1990-1992 έγινε η μεγάλη συνεργασία της με τον Marcel Cellier, ηχογραφώντας στο Παρίσι για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και περιοδεύοντας στην Γαλλία. Πολλές διακρίσεις και επιτυχίες σε όλο τον κόσμο εκείνη την περίοδο και η Βάνια αρχίζει παράλληλα να σπουδάζει «Χορογραφική σκηνοθεσία». Σημαντικές συνεργασίες και διευθυντικές θέσεις σε σπουδαίους καλλιτεχνικούς χώρους, ενώ το 1999 κάνει το μεταπτυχιακό της, αποκτώντας τον τίτλο ‘’σκηνοθέτης – χορογράφος – παιδαγωγός’’.

Το παιδικό μουσικό θέατρο στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη ήρθε το 2005. Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης και λίγο αργότερα μουσική προπαιδεία. Ταυτόχρονα στη ΦΕΞ ξεκινάει το τμήμα χοροθεάτρου για ενήλικους με πρώτη παράσταση λίγους μήνες αργότερα το «Όνειρο». Από το 2006 αναλαμβάνει τα μαθήματα μουσικής προπαίδειας στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης, με το οποίο κάθε χρόνο ανέβαζε παραστάσεις στα πλαίσια των Γιορτών Νεολαίας. Το 2009 δημιουργήθηκε το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ, στο οποίο έχει δοθεί με αυταπάρνηση και αγάπη. Μιλώντας μας για το τι προσφέρει στα παιδιά η ενασχόληση αυτή, μας είπε: «Τα παιδιά είναι ευαίσθητα και δεκτικά στην επίδραση της μουσικής, της ποίησης, της κίνησης και του χορού, αναπτύσσοντας διανοητικές ικανότητες. Η μουσική προσφέρει στο μικρό παιδί χαρά και ενέργεια, εμπλουτίζει την παρατηρητικότητα και την φαντασία του. Για την σωστή ανάπτυξή του το παιδί χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερα θετικά συναισθήματα. Αυτά επιδρούν στην ομαλή ψυχική ανάπτυξη και συμβάλλουν στο να είναι το παιδί ευδιάθετο και ευτυχισμένο, να κατακτάει με χαρά τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Το θεατρικό παιχνίδι πρέπει να περιλαμβάνει καλά μελετημένες ασκήσεις, οι οποίες να υποβοηθούν την ανάπτυξη της φαντασίας και της λογικής, να προκαλούν τη σωστή αντίδραση και αξιολόγηση». Φέτος έχει ήδη ξεκινήσει με περισσότερους από 50 μαθητές, οι οποίοι έχουν την μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν την τέχνη και να ανέβουν στην σκηνή σε παραστάσεις μοναδικής σκηνικής και ενδυματολογικής αισθητικής.

Όσοι γονείς επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 6978227642

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσκληση σε καλλιτέχνες για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2024

Προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκθέσεις και καλλιτεχνικές δράσεις Η Διεύθυνση Πολιτισμού Δ…