Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ποιος θέλει να χαλάσει το κλίμα στη Θράκη;

Ποιος θέλει να χαλάσει το κλίμα στη Θράκη;

0

Τι σημαίνει η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον ισλαμιστή πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Πόσο επηρεάζει αυτό το κλίμα; Σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι αβεβαιότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, πως επηρεάζεται η Θράκη; Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για την αναβίωση της παλιάς σύγκρουσης των Οθωμανών με τους Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ .

Ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο και στόχευε στην αποδόμηση του Κεμάλ Ατατούρκ χωρίς βέβαια να αναφέρει το όνομα του. Οι Οθωμανοί κατηγορούν τους Νεότουρκους πως δεν διεκδίκησαν όσα έπρεπε με τη Συνθήκη της Λωζάννης . Στην ουσία βέβαια γνωρίζουν ότι η Λωζάννη διόρθωνε τη Συνθήκη των Σεβρών που είχαν αναγκαστεί εκείνοι να υπογράψουν. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι , ποτέ όμως δεν σταμάτησε η υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα στους Νέο-Οθωμανούς και στους Νεότουρκους.

Άλλωστε επί Κεμάλ δεν κυνηγήθηκαν μόνο οι μειονότητες και οι Χριστιανοί αλλά και οι Τούρκοι ισλαμιστές.

Βλέπουμε λοιπόν ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν με αργά αλλά σταθερά βήματα αποδομεί το κεμαλικό κράτος . Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θέλει να επιβληθεί ολοκληρωτικά και για αυτό δεν διστάζει να πλήξει και τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ. Θα μπορούσε βέβαια να χρησιμοποιήσει ένα άλλο παράδειγμα για να το κάνει αυτό . Την αποτυχία του Ατατούρκ να πάρει πίσω τη Μοσούλη με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος δεν τόλμησε να ανοίξει αυτό το μέτωπο με τους Κούρδους του Ιράκ που έχουν αυτονομηθεί και κέντρο τους είναι η Μοσούλη με τα πετρέλαια της μέσα στο Ιράκ. Αν μιλούσε για τη Μοσούλη θα δημιουργούσε διεθνή σάλο. Έτσι επέλεξε την εύκολη λύση τα ελληνικά νησιά επειδή απλά και μόνο είναι κοντά στην Τουρκία.

Αυτές οι κορώνες του στοχεύουν μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο , στους κεμαλιστές και τον αρχηγό του ρεπουμπλικανικού κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν έχει λόγους να ανησυχεί . Ο Ερντογάν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση με τους κεμαλιστές. Ήδη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία πήρε παράταση για άλλους τρεις μήνες .

Έτσι δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς ότι η κρίση μπορεί να εξαχθεί . Ας μη ξεχνάμε ότι το 1996 η κρίση στα Ίμια προκλήθηκε από μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού Τσιλέρ -Γιλμάζ και πρόεδρο τον Ντεμιρέλ που ήταν αντίθετος και στους δύο εξήγαγε ουσιαστικά την εσωτερική ένταση .

Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι ευαγγελίζονται άλλες καταστάσεις.

Άρης Σαββίδης

Το Ποτάμι Ξάνθης

6978447927

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • made-in-greece

    Made in Europe/Greece

    Ο κόσμος μας αλλάζει γρήγορα αλλά εμείς μάλλον δεν μπορούμε να φανταστούμε τις αλλαγές. Κα…
Περισσότερα άρθρα από ΑΡΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…