Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Made in Europe/Greece

Made in Europe/Greece

0
made-in-greece

Ο κόσμος μας αλλάζει γρήγορα αλλά εμείς μάλλον δεν μπορούμε να φανταστούμε τις αλλαγές. Και δεν φταίει που αναλωνόμαστε ακόμη σε εμφυλιοπολεμικές συζητήσεις. Δεν φταίει η κρίση. Φταίει η παιδεία μας που δεν δημιουργεί Όραμα στους νέους. Φταίμε εμείς. Ας ρίξουμε μια ματιά στα «ψιλά» νέα του διεθνούς τύπου. Μήπως θα καταλαβαίναμε περισσότερα; Μήπως οι πιθανές απαντήσεις για τον μέλλον μας είναι εκεί;

Μήπως έχει έρθει η ώρα να ξεχάσουμε το Made in China; Επιστρέφει η παραγωγή στην Ευρώπη; Αυτό αναρωτιούνται σήμερα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και φέρνουν το παράδειγμα μεγάλης βρετανικής εταιρείας οπτικών που μεταφέρει το εργοστάσιο κατασκευής των γυαλιών της στη Βρετανία γιατί το κόστος είναι πλέον… φθηνότερο.

Είναι λοιπόν πιθανόν η διακήρυξη του Τραμπ για “επαναπατρισμό“ των αμερικανικών επιχειρήσεων να γίνει η νέα μόδα σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο;

Σύμφωνα με τον Τομ Ντέιβις , που το 2001 δημιούργησε μία από τις πιο πετυχημένες εταιρείες κατασκευής πολυτελών σκελετών , τόσο το εργατικό κόστος όσο και το κόστος των ενοικίων αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς στην Κίνα που τον οδήγησε στην απόφαση να μεταφέρει την παραγωγή από την Κίνα στη Βρετανία.

“Με συμφέρει οικονομικά από πολλές πλευρές“ δηλώνει στους FT “αφήστε που το Made in England θα αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις μου“ τονίζει.

Και εξηγεί πως το 2007 ο μέσος μισθός στην επαρχία Σεντσέν ήταν 2.500 λίρες. Σήμερα ξεπερνά τις 7.000 λίρες ενώ συγκεκριμένες ειδικότητες παίρνουν πια μέχρι 55.000 λίρες το χρόνο. Ο Ντέιβις λέει πως την αλλαγή την καταλαβαίνει κανείς αν δει το πάρκινγκ του εργοστασίου , κάποτε ήταν σχεδόν άδειο , τώρα είναι γεμάτο με τα αυτοκίνητα των εργατών.

Αν ανανεώσει δε το ενοικιαστήριο για το χώρο που στεγάζει το εργοστάσιο του η τιμή θα εκτοξευτεί από τις 2 λίρες το τετραγωνικό μέτρο στις 4. Στο Λονδίνο το ενοίκιο είναι μεν 8 λίρες το τετραγωνικό μέτρο αλλά έχει πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα και την ίδια στιγμή εξοικονομεί τεράστια ποσά από το κόστος των μεταφορών.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που για την κατασκευή των σκελετών χρησιμοποιεί πια ειδικά κομπιούτερ μειώνοντας το εργατικό δυναμικό. Κομπιούτερ φυσικά που ακόμα κατασκευάζονται στην Κίνα. Επίσης το λογισμικό είναι πιο φτηνό και εύκολα προσβάσιμο στη Βρετανία.

Ο Τομ Ντέιβις, που έχει ήδη καταστήματα οπτικών στο Λονδίνο και περίπου 1000 σε όλο τον κόσμο, πιστεύει ότι το Made in England θα του δώσει άλλη προοπτική, θα του ανοίξει την αγορά των ΗΠΑ και κυρίως την αγορά της Κίνας γιατί οι Κινέζοι λατρεύουν να αγοράζουν προϊόντα που δεν κατασκευάζονται στην Κίνα!

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναρωτιούνται αν αυτή η νέα τάση κάνει κακό στην οικονομία της Κίνας.

Οι απόψεις διίστανται αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα της κάνει καλό να μην είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό του κόσμου. Έχει άλλωστε ήδη αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει και ποιότητα και ωραίο σχεδιασμό στα προϊόντα τεχνολογίας που η ίδια κατασκευάζει. Έχει τη δυνατότητα να γίνει μία νέα Ιαπωνία ή Νότια Κορέα. Έχει τη δυνατότητα να γίνει δημιουργός αντί να παραμείνει υπερεργολάβος.

Και αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει τα προβλήματα της αλλά είναι βέβαιο πως μία Κίνα που θα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της , που θα μπει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών και θα παράγει τα δικά της επιθυμητά προϊόντα θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μήπως τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε σιγά-σιγά τι γίνεται στο κόσμο; Θέλουμε να έχουμε θέση σε αυτόν;

Άρης Σαββίδης

Πρ. διευθυντής υποκαταστήματος Eurobank Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ποιος θέλει να χαλάσει το κλίμα στη Θράκη;

    Τι σημαίνει η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον ισλαμιστή πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ…
Περισσότερα άρθρα από ΑΡΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…