Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

0

Ήρθαν και τα χιόνια
Από νωρίς, στις αρχές του ακόμη, ο Δεκέμβριος μας έδειξε τα δόντια του. Πέντε του μηνός σήμερα, γιορτή του Σάββα Ηγιασμένου και τα βουνά γύρω χιονισμένα. Χιονισμένα βέβαια και τα χωριά της ορεινής περιοχής και ο Χειμώνας είναι εδώ με πλήρη εμφάνιση: Κρύο, χιόνια, αέρας.
Βέβαια ήταν αναμενόμενη η αλλαγή καιρού. Δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί κι άλλο ο καλός καιρός.
-Κάθε πράγμα στον καιρό του όπως πολύ σοφά λέει ο λαός μας.
Γ.Δ.


Καλά πήγε
Χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη εφαρμογής της προσπάθειας να μειωθεί η γενική χρήση της πλαστικής σακούλας. Ο απολογισμός της επιβολής του ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους, υπήρξε θετικός και πρέπει να τονιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από έγκυρες πηγές, στην χώρα μας έχει μειωθεί κατά τεμάχια περίπου 54% και σε ποσότητα πλαστικού κατά 42%.
Η γενική εκτίμηση για το 2018 στον έναν χρόνο εφαρμογής του μέτρου είναι θετική, όχι βέβαια ικανοποιητική.  Εκείνο πάντως που πρέπει να επισημανθεί είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου και να μην ατονήσει.
Γ.Δ.


Γιορτινός μήνας
Μαζί με τον Χειμώνα που μας ήρθε φουριόζος, τον Δεκέμβριο έχουμε και μία ιδιομορφία. Αυτός μαζί με τον Ιανουάριο είναι οι μήνες με τις περισσότερες θρησκευτικές γιορτές. Γεμάτο το μηνιάτικο εορτολόγιο. Προχθές ήταν της αγίας Βαρβάρας, σήμερα του Σάββα Ηγιασμένου, του Νικολάου την Παρασκευή, του Σπυρίδωνος στις 12 του μήνα και άλλων πολλών λιγότερο γνωστών αγίων και βέβαια των Χριστουγέννων.
Πλήρες το εορτολόγιο. Μάλιστα η καθιέρωση των πολλών αυτών εορτών οφείλεται στο γεγονός πως την εποχή αυτή του χειμώνα ελάχιστες εργασίες υπάρχουν στα χωράφια κι αυτό δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους να εορτάζουν με άνεση χρόνου.
Γ.Δ.


Σε λειτουργία από εχθές τα διόδια στην Ασπροβάλτα
Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους μετακινούμενους προς Θεσσαλονίκη εχθές το πρωί, καθώς βρέθηκαν μπροστά σε κατεβασμένες μπάρες στα διόδια της Ασπροβάλτας. Τα διόδια αυτά, όπως και πολλά άλλα πλευρικά και μετωπικά, είχαν κατασκευαστεί εδώ και αρκετούς μήνες αλλά δεν λειτουργούσαν. Η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ δεσμεύτηκε να τα λειτουργήσει, το ανέβαλε για μετά τις εκλογές, θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας και ενώ ήταν στα κάγκελα κατά των διοδίων ως αντιπολίτευση, ωστόσο έστησε άλλα 18 περίπου ως κυβέρνηση.
Το κόστος βέβαια το πλήρωνε η χώρα καθώς υπήρχε ρήτρα για τη μη λειτουργία τους όλους αυτούς τους μήνες. Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα που ξεκίνησε  πλέον η λειτουργία τους με χρέωση 0,90 ευρώ για τα Ι.Χ αυτοκίνητα, ενώ επίκειται μέσα στο 2019 και η ενεργοποίηση των πλευρικών διοδίων Μέστης, Γαληψού και Βαγιοχωρίου (δήμου Βόλβης) που βέβαια αυτά δεν επιβαρύνουν τους ξανθιώτες που μεταβαίνουν προς Θεσσαλονίκη ή Κομοτηνή…


Ποδοσφαιρικό
Βούιξε το διαδίκτυο το βράδυ της Τρίτης με τα σχόλια για την ποδοσφαιρική μας ομάδα, για τη σχέση της με τον Ιβάν Σαββίδη που έχει τον ΠΑΟΚ και ότι είναι παράλληλα και ιδιοκτήτης της Ξάνθης F.C.
Το τι γράφτηκε, δεν λέγεται, δεν περιγράφεται. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η Ξάνθη θα υποβιβαστούν (!) διότι δεν επιτρέπεται να είναι κανείς ιδιοκτήτης δύο ποδοσφαιρικών ομάδων.
Στον ορυμαγδό του διαδικτύου εμφανίστηκαν υβριστικά κείμενα για τον Μαρινάκη, τον Ολυμπιακό και άλλα στελέχη του Ολυμπιακού. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και για τον Σαββίδη πατέρα και γιο και βέβαια για τον ΠΑΟΚ, την Ξάνθη και τον Πανόπουλο.
Το τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι η αλήθεια, θα το μάθουμε σύντομα.
-Κρυφό δεν μπορεί να μείνει κάτι για καιρό…
Γ.Δ.


ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Να μιλήσουμε καθαρά και χωρίς υπεκφυγές. Να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους. Λοιπόν, είναι κάποιες φορές που σαν Έλληνες εκφράζουμε δυσπιστία, ενίοτε και οργή εις βάρος κάποιων Οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα εκπορεύονται από την στάση και συμπεριφορά τους που έχει να κάνει με την τακτική τους των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδος, κυρίως, και της Τουρκίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ.
Η στρατιωτική συμμαχία δείχνει μια στάση που στηρίζεται στο δόγμα «βρείτε τα μεταξύ σας». Πώς όμως να γίνει αυτό όταν ο ένας απειλεί, διεκδικεί εδάφη και δεν σέβεται τους διεθνείς νόμους; Τότε, τι νόημα έχει η συμμετοχή στη συμμαχία;
Γ.Δ.


Προσοχή στην ορεινή περιοχή
Είναι γεγονός ότι τα ορεινά μας χωριά στην ενδοχώρα του νομού είναι τα πλέον προβληματικά. Προβληματικά από την άποψη ότι έχουν πολλές και διάφορες ανάγκες. Οι οποίες μένουν χρόνια στο ράφι, στο περίμενε για να δουν το ενδιαφέρον της πολιτείας.
Η αδιαφορία που υπάρχει είναι λανθασμένη και πρέπει ν’αλλάξει. Αξίζουν τον ενδιαφέρον οι κάτοικοι των δήμων και της Περιφέρειάς μας. Αν αυτό το ενδιαφέρον δεν υπάρξει, πώς θα συνεχίσουν να ζουν εκεί οι άνθρωποι; Πώς θα έρθουν νέοι να εγκατασταθούν αλήθεια για να αυξηθεί ο πληθυσμός;
Γ.Δ.


Τι ζητούν τα ορεινά χωριά
Στους ανθρώπους της ορεινής περιοχής, χριστιανούς και μουσουλμάνους, οφείλει η πολιτεία πολλά. Καθυστερεί όμως να παρέμβει. Αλήθεια, αυτοί που σήμερα έχουν απομείνει και παιδεύονται με τα ζώα, την καλλιέργεια καπνού ή οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει κι αυτοί να κατεβούν στις πόλεις;
Πρέπει συντονισμένα ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Κυρίως ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ως προς τις ευκαιρίες που έχουν σχέση με τα αυτονόητα μιας ανθρώπινης διαβίωσης, με γιατρούς, σχολεία, δρόμους, καθαρό νερό και άλλα.
Τα ορεινά χωριά ζητούν την προσοχή μας, το ενδιαφέρον των δήμων και της πολιτείας συνολικά. Όχι στα λόγια βέβαια, αλλά στα έργα.
Γ.Δ.


Τοποθετήθηκε το νέο Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης
Τοποθετήθηκε χθες κομμάτι κομμάτι το νέο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία της πόλης μας από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Πρόκειται για ένα δέντρο που πατά στην κλασσική παραδοσιακή εκδοχή με τις κόκκινες και χρυσαφιές μπάλες σε πράσινο φόντο και όλο καλυμμένο από πλέγμα με λαμπιόνια και συγχρόνως δίνει την αίσθηση του μοντέρνου αφού η γραμμή του είναι πιο μινιμαλιστική. Ένας συγκερασμός δηλαδή κλασσικού με μοντέρνου επιλέχθηκε από την νέα δημοτική αρχή.  Είναι επιβλητικό και εντυπωσιακό χωρίς κραυγαλέες παρεμβάσεις. Μια πιο κλασσική επιλογή σε σχέση με το προηγούμενο που ήταν μια μεταλλική κατασκευή άλλου ύφους και αισθητικής. Να σημειώσουμε ότι η Μ. Καραολή έχει μέρες τώρα φωταγωγηθεί και για πρώτη φορά σ’ όλο της το μήκος αφού έχει δεχθεί τον στολισμό της 28ης Οκτωβρίου η οποία και πρόκειται να φορέσει τα καινούρια της στολίδια τις επόμενες μέρες και για τον λόγο αυτό χαρίζει τα παλιά της στην άλλη μεγάλη οδό της πόλης.
(Η φωτογραφία τραβήχτηκε ενόσω ακόμη τοποθετούνταν το δέντρο  χθες το μεσημέρι και δεν είναι ολόκληρο).
Μ.Ξ.


 Η δική μας «βαρβάρα»
Της Αγίας Βαρβάρας χθες και στην περιοχή μας οι παλιές νοικοκυρές και όσες νεώτερες τηρούν τα παλιά έθιμα έφτιαξαν την «βαρβάρα»  και την μοίρασαν όπως λέει το έθιμο τουλάχιστον σε τρία σπίτια. Πρόκειται για ένα θρακιώτικο έδεσμα που πρέπει κάποτε να το καθιερώσουμε ως brand name όπως πολλά άλλα τοπικά εδέσματα περιοχών της χώρας.  Υπάρχει και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας  ο ασουρές ή το κολυβόζουμο  αλλά όχι η βαρβάρα έτσι όπως την φτιάχνουν οι θρακιώτικες νοικοκυρές και για το λόγο που τη φτιάχνουν. Οι γιαγιάδες μας έλεγαν πως η βάρβαρα γίνεται για τα παιδιά. Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες. Έτσι για να την «γλυκάνουν» έφτιαχναν τη βαρβάρα και έβαζαν μέσα 7 λογιών καλούδια. Έβραζαν το σιτάρι και πρόσθεταν σταφίδες, ξερά σύκα, σουσάμι, καρύδια, μύγδαλα και τη στόλιζαν επίσης με καβουρντισμένο και αλεσμένο σουσάμι,  ξηρούς καρπούς  και σπόρους ροδιού που συμβολίζουν την γονιμότητα κα την αφθονία, το «μπερεκιέτ».
Βοήθειά μας λοιπόν…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…