Σχόλια 03/09/16

0
Ξεκαθάρισε επιτέλους το τηλεοπτικό τοπίο. Έφυγαν από τη μέση λαμόγια και εργολάβοι της διαπλοκής και μπήκαν οι άσπιλοι και αμόλυντοι Καλογρίτσας και Μαρινάκης!


Περί αυθαιρέτων
Νέο Νομοσχέδιο από την κυβέρνηση για τα αυθαίρετα κτίσματα. Θα πληρώνουν μικρότερα πρόστιμα και μάλιστα σε περισσότερες δόσεις. Δηλαδή, στα απλά ελληνικά, για άλλη μια φορά, επιβραβεύονται οι παράνομοι. Όσο για τα νέα Πολεοδομικά Σχέδια και τις επεκτάσεις, αυτές επισπεύδονται κατά δήλωσιν, αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά χρόνου από τις δηλώσεις μέχρι την εφαρμογή του Νομοσχεδίου.
Και κάτι για να γελάσουμε: Στο νέο Νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά η κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που προέκυψαν μετά την 28η Ιουλίου 2011.
Στοιχηματίζω πως ούτε ένα άξιο λόγου αυθαίρετο κτίσμα δεν πρόκειται να γκρεμιστεί. Καμία παράγκα, ίσως. Χρόνια τώρα ισχύει και συνεχίζεται το δούλεμα. Φτάνει πλέον.
Γ.Δ.


Επιτέλους!
Να λοιπόν που κάποιος που τοποθετήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρει πως στη θέση που τον διόρισαν, δεν βρήκε καμμένη γη. Πρόκειται για το νέο διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης Α. Γερόπουλο. Ο οποίος προς τιμήν του, μιλώντας στην εφημερίδα μας, εκτός των άλλων ομολόγησε ότι παρέλαβε ένα νοσοκομείο «νοικοκυρεμένο» γεγονός που οφείλεται στο έργο του προκατόχου του κ. Πάσχου.
Επιτέλους λοιπόν. Διότι μόνον καταστροφολογίες και για ρημαδιό ακούγαμε για τους προηγούμενους. Καιρός ήταν να λεχθεί η αλήθεια και για κάτι.
Ως προς το έργο του Αχ. Γερόπουλου, αυτό θα κριθεί στο χρόνο.
Γ.Δ.


Το άρθρο Σεργκενλίδη
Συστήνουμε ανεπιφύλακτα οι συνδρομητές της Εφημερίδας μας να διαβάσουν το άρθρο του Νίκου Σεργκενλίδη, δικηγόρου, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής στη σελίδα 5. Πρόκειται για μια αναφορά στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης με στοιχεία για το πώς ξεκίνησε, πως πορεύτηκε η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό ως Παραδοσιακού Οικισμού, τις αντιδράσεις και τον πόλεμο που δέχτηκε ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος και όσοι υποστήριζαν την πρότασή του να προστατευθεί ο Οικισμός, και να μάθουν οι συμπολίτες όσα λίγοι μέχρι τώρα γνώριζαν και ακόμη λιγότεροι έζησαν.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο άρθρο λόγω των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ένα άρθρο ιδιαίτερα ενημερωτικό και απολύτως αληθινό το περιεχόμενό του.
Βέβαια στην όλη υπόθεση αρνητικά ενεπλάκησαν κάποιοι επώνυμοι Ξανθιώτες που άλλοι έχουν πεθάνει κι άλλοι έχουν «ξεχάσει» τι υποστήριζαν τότε.
-Συνιστούμε να διαβαστεί.
Γ.Δ.


Στην Κεντρική Πλατεία
Ο φιλόζωος συμπολίτης μετά τα λαδωμένα ψωμιά που σκόρπιζε στην Κεντρική Πλατεία για να φάνε τα περιστέρια, μετά από παρατηρήσεις συμπολιτών ότι βρωμίζουν την πλατεία, άλλαξε μέθοδο. Τώρα σκορπάει, πάλι στην ίδια πλατεία, 1 με 2 κιλά σιτάρι! Το οποίο βέβαια και δεν τρώνε τα ήδη χορτασμένα πτηνά. Κι έτσι, κυκλοφορούν οι Ξανθιώτες περπατώντας πάνω στο σιτάρι, με κίνδυνο να γλιστρήσουν!
Κι αυτή η ενέργεια, μπροστά από το δημοτικό μέγαρο, λίγα μέτρα από τους υπαλλήλους, αντιδημάρχους, συμβούλους και βέβαια τον δήμαρχο. Οφείλουν λοιπόν οι του δήμου να συστήσουν στους φιλόζωους αυτής της κατηγορίας να σταματήσουν να σκορπούν σιτάρι πάνω στις πλάκες της πλατείας. Εάν έχουν τέτοιες προθέσεις να το κάνουν στη δική τους γειτονιά και να μη ξεφτιλίζουν την πόλη και δη το κέντρο της που θυμίζει κοτέτσι…
Γ.Δ.


Τιβί και αναμονή
Χαράς ευαγγέλια, αποκτήσαμε τέσσερις νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς που προέκυψαν από το γνωστό διαγωνισμό παρωδία σε παγκόσμιο επίπεδο. Λοιπόν από τους τέσσερις, οι δυο είναι παλιοί, ο ΣΚΑΙ και ο ΑΝΤΕΝΝΑ, και δύο νέοι. Ως νέοι, δεν έχουν «βαπτισθεί» ακόμη γι’ αυτό και θα τους αναφέρουμε με τα ονόματα των ιδιοκτητών τους. Ο πρώτος είναι ο γνωστός Εφοπλιστής και αθλητικός παράγοντας του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης και ο δεύτερος ο Ι. Καλογρίτσας, εργολάβος δημοσίων έργων, κουμπάρος του Καμμένου ο ίδιος και του Σπίρτζη ο γιος του.
Εκτός έμειναν ο STAR, ο ALPHA και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μάλλον θα πάρει όπως όλα δείχνουν Περιφερειακή άδεια.
Βέβαια, στο όλο θέμα υπάρχουν σε αναμονή δικαστικές αποφάσεις, ενώ οριστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη τίποτε.
-Κι εδώ αναμονή.
Γ.Δ.


Μετά τον διαγωνισμό τι;
Μέσα από μία πρωτόγνωρη διαδικασία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, με το Δημόσιο να εξασφαλίζει 246 εκ. ευρώ. Από τα υπάρχοντα κανάλια πέρα από το ΣΚΑΙ και τον ΑΝΤ1 που πλειοδότησαν, τα υπόλοιπα κανάλια της σημερινής τηλεόρασης θα πρέπει εντός 88 ημερών από σήμερα να «σωπάσουν» με ευθύνη της DIGEA…
Το τοπίο βέβαια δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο, αφού δεν ξεκίνησε ακόμη η διαμόρφωση του πλαισίου για θεματικές και περιφερειακές άδειες. Κάποιοι από αυτούς που δεν κατάφεραν να μπουν στο διαγωνισμό, αλλά και από αυτούς που συμμετείχαν και έφυγαν χωρίς άδεια, πιθανώς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Άλλοι μπορεί και να στραφούν στις συνδρομητικές τηλεοράσεις. Όλα γίνονται.
Το θέμα είναι, τώρα που η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το διαγωνισμό να διασφαλίσει την τήρηση όλων των όρων που απορρέουν από την παραχώρηση της άδειας για όλους και από την αρχή. Το αν δηλαδή έκανε… ξεκαθάρισμα ή πέτυχε τη διαφάνεια μένει να φανεί από τα επόμενα βήματα. Για την ώρα υπάρχει ένα ευχολόγιο, που περικλείεται και από μία δυνατότητα μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης, αλλά χωρίς εποπτεία πολλά μπορούν να συμβούν. Από αυτούς που έλαβαν τις τέσσερις άδειες, ούτε τα δύο κανάλια, ούτε οι δύο νέοι επιχειρηματίες που μπαίνουν στο μιντιακό χώρο, είναι κανείς χθεσινός.
Ε.Δ.


Οι ψησταριές στα στέκια
Λιγότερο επιφυλακτικοί απ’ ότι τις προηγούμενες μέρες εμφανίζονται οι σύλλογοι να συμμετέχουν στις γιορτές Παλιάς Πόλης, αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από το νέο καθεστώς.
Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο τινά. Είτε οι σύλλογοι αποφάσισαν να «βάλουν πλάτη» για να διατηρηθεί ο θεσμός με τη μορφή που τον ξέρει και τον αγάπησε ο κόσμος, είτε προβληματίστηκαν βασανιστικά για τις συνέπειες στο ταμείο τους αν δε συμμετέχουν που θα επηρεάσει βέβαια και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, με κύρια τη συμμετοχή στο καρναβάλι. Ρόλο στην απόφαση του καθενός βέβαια έπαιξε και η στάση που κράτησαν οι υπόλοιποι, με συνέπεια ο ένας να συμπαρασύρει τον άλλο.
Τελικά έπραξαν κατά βούληση. Ο καθένας αναλαμβάνοντας την ευθύνη του μόνος του. Όχι μόνο τις ευθύνες απέναντι στο νόμο, αλλά και απέναντι σε μια διοργάνωση την οποία οι ίδιοι διαμόρφωσαν με τη ζωντάνια, το μεράκι και τον εθελοντισμό τους.
Καλή επιτυχία, καλή διασκέδαση!
Ε.Δ.


Νέο τηλεοπτικό τοπίο με θύματα εργαζόμενους
Έληξε μετά από 96 ώρες η πρωτόγνωρη και πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα δημοπρασία που περισσότερο έμοιαζε με …πόκερ για σκληρά νεύρα. Το αποτέλεσμα είναι θετικό για το δημόσιο που αποκομίζει τίμημα άνω των 200 εκ. ευρώ αλλά αρνητικό για κάποιες χιλιάδες εργαζόμενους στα κανάλια Star και Alpha που συμμετείχαν στην δημοπρασία χωρίς όμως να καταφέρουν να πάρουν άδεια αλλά και το Mega και το Epsilon που δεν συμμετείχαν και εντός 3 μηνών θα εξαναγκαστούν σε κλείσιμο. Σίγουρα αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο και παύει η ανομία στον χώρο αλλά ως προς αυτά που επικαλείται η κυβέρνηση ότι έθεσε τέλος στην διαπλοκή τίποτε δεν διασφαλίζει τη δημιουργία ενός νέου κύκλου διαπλοκής με άλλο πρόσωπο.
Μ.Ξ.


Καταξίωση και αδιαφορία
Το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης έχει γίνει σχεδόν καθημερινό θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το ζήτημα στέγασης. Στην συνείδηση του κόσμου όμως έχει καταξιωθεί εδώ και καιρό με το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής δουλειάς που γίνεται, με τις διακρίσεις των μαθητών και κυρίως με τον θεσμό των Μουσικών Σχολείων. Ενός θεσμού από τους ομορφότερους και αγνότερους της πόλης μας, τον οποίο οφείλουμε στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Αυτή η εξωστρέφεια και το καλό ‘’πρόσωπο’’ ευθύνονται και για το πλήθος των αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο για την κάλυψη των θέσεων φοίτησης, με πολλούς υποψήφιους μαθητές να μένουν αναγκαστικά εκτός επιλογής. Αντίθετα, μια σύγκριση με το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής δείχνει ξεκάθαρα την μεγάλη διαφορά. Η διεύθυνση του εκεί σχολείου κάλεσε μαθητές για τις κατατακτήριες εξετάσεις προκειμένου να καλυφθούν 12 κενές θέσεις. Σε ένα σχολείο όπου ο δήμος Κομοτηνής έχει καλύψει την σίτιση των 280 περίπου μαθητών και φέτος. Εμείς, από την άλλη, εδώ και χρόνια μεταθέτουμε τις ευθύνες από την μια δημοτική αρχή στην άλλη και από τον ένα δήμο στον γειτονικό. Και μόνο όταν προκαλείται αρκετός ντόρος σπεύδουμε να βγούμε από την δύσκολη θέση με μια κίνηση που και πάλι μαρτυρά επιπολαιότητα. Στην όποια διάκριση και προβολή, φυσικά, όλοι είναι εκεί, τιμητές και συμμέτοχοι στην επιτυχία. Συνήθεις πρακτικές οι οποίες παλιότερα μπορεί και να έπειθαν. Στις μέρες μας μόνο οργή και αγανάκτηση όμως προκαλούν.
Χ.Δ.


Ανοίγει το ‘’Χατζιδάκειο’’
Δεν θέλουμε να σας παραπλανήσουμε με τον τίτλο, αλλά κι εμείς νιώσαμε ένα σκίρτημα, μια έκπληξη, έναν ενθουσιασμό όταν το πρωτοαντικρίσαμε, αισθήματα που καταλάγιασαν αμέσως όταν διαβάσαμε την συνέχεια του τίτλου. «Ανοίγει ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης… κατά την διάρκεια των Εορτών Παλιάς Πόλης». Δεν είναι είδηση τελικά. Δεν έφτασε η πολυπόθητη ημέρα που θα δούμε αυτόν τον τόσο όμορφο χώρο να λειτουργεί, έστω και εν μέρει. Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, μήνες μετά τα εγκαίνια του χώρου, μετρώντας δεκάδες δηλώσεις για σύσταση φορέα που θα διαχειριστεί τον Πολυχώρο και ακόμη τίποτα. Ένα ακόμη όμορφο κτήριο, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια από ευρωπαϊκά προγράμματα, αφιέρωσαν χρόνο μελετητές και υπάλληλοι, περιμένει υπομονετικά να φιλοτιμηθεί κάποιος να του δώσει πνοή ζωής και λόγο ύπαρξης. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να συμβεί και προκειμένου να απολαύσετε έστω και σε αυτή την μορφή το αρχοντικό του εβραίου Isaac Daniel, το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, μπορείτε να το επισκεφθείτε τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιεύουμε στις επόμενες σελίδες αναφορικά με τις εκδηλώσεις για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…