Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Οργασμός» για το Leader Ξάνθης – Ροδόπης

«Οργασμός» για το Leader Ξάνθης – Ροδόπης

0
eve-leader

Τελευταία μέρα σήμερα για την υποβολή των τεχνικών δελτίων με τις προτάσεις ιδιωτών και φορέων

«Η μεγάλη συμμετοχή επενδυτών είναι σημαντική για την εικόνα που δίνουμε στο υπουργείο ως τοπική κοινωνία», σημείωσε ο Σ. Κεφαλίδης στην ημερίδα στο ΕΒΕ Ξάνθης

Ξάνθη και Ροδόπη ξεκινούν για πρώτη φορά από κοινή αφετηρία για την διεκδίκηση 16 εκατομμυρίων ευρώ της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, με ενδιάμεσο φορέα και οδηγό σε αυτήν την προσπάθεια την Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης. Ένα καινοτόμο πείραμα που σχεδιάζεται ταυτόχρονα για δύο περιοχές, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης και υπεύθυνος για την νέα φάση της προκήρυξης του Leader Ξάνθης και Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης. Ο κ. Κεφαλίδης βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Αυγούστου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το πρόγραμμα και την υποβολή προτάσεων. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα υποβολής τεχνικών δελτίων για τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση για το νέο Leader θα περιλαμβάνει τους στόχους και την στρατηγική προσέγγισής τους και θα είναι συνυφασμένη με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της Ξάνθης και της Ροδόπης, λαμβάνοντας υπόψη της τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Προγράμματος της νέας περιόδου 2014-2020, την σχέση της με την “Έξυπνη Εξειδίκευση” που προωθείται ως κορυφαία επιλογή από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην προοπτική να λειτουργεί συμπληρωματικά με το εθνικό πρόγραμμα και τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ακρογωνιαίος λίθος η έκφραση γνώμης του τοπικού πληθυσμού

Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλίδης μιλώντας στο «Ε», ακρογωνιαίος λίθος του νέου Leader είναι η έκφραση γνώμης του τοπικού πληθυσμού και η διάθεση συμμετοχής του σε αυτή την διαδικασία με κατάθεση επιχειρηματικών ιδεών που θα συνδέονται με την ταυτότητα της περιοχής. Κατά την υποβολή του φακέλου απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης, μιας επιχειρηματικής ιδέας με τα στοιχεία του υποψηφίου επιχειρηματία. «Σε αυτή την πρώτη φάση αναζητούμε την πρόθεση συνεργασίας των πολιτών, οι οποίοι συντάσσουν τις ιδέες τους σε ένα τεχνικό δελτίο χωρίς καμία δέσμευση. Το υλικό που θα μαζέψουμε, θα αποτελέσει τον πίνακα του Leader. Εάν αυτό το υλικό είναι καλό, τότε και ο πίνακας θα αξιολογηθεί θετικά», επισημαίνει ο κ. Κεφαλίδης. Χαρακτηριστικό της μορφής του νέου Leader, εξάλλου, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε όλο το γεωγραφικό εύρος της περιοχής παρέμβασης, δηλαδή της Ξάνθης και της Ροδόπης. Δύο περιοχές με παραλιακές ζώνες που έχουν τουρισμό αλλά και μεγάλες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με διαφορετικές ανάγκες και αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Μεγάλο ενδιαφέρον, με τις προτάσεις να ξεπερνούν τις προσδοκίες

Ο προϋπολογισμός για Ξάνθη και Ροδόπη αναμένεται να φθάσει τα 16 εκατομμύρια και περιλαμβάνει και τα 4 εκατομμύρια του Leader αλιείας που εφαρμόζεται στην παραλιακή ζώνη και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από αυτή. Το ποσοστό επιχορήγησης των επιχειρηματικών σχεδίων κυμαίνεται από το 45% της συνολικής πρότασης, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει μέχρι και το 65%, που είναι κατά πέντε μονάδες αυξημένο από την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο που έφθανε στο 60%. «Ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερα από 230 τεχνικά δελτία, τα οποία κατέθεσαν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Στην ουσία ο επιχειρηματίας με την ιδέα που καταθέτει απαντά στο ερώτημα τι θα έκανε αν είχε π.χ. 5, 10 χιλιάδες ευρώ. Ακόμη και σήμερα μπορούν όσοι επιθυμούν να μας καλέσουν τηλεφωνικά στο 25310-34071 ή να στείλουν το τεχνικό δελτίο μέσω φαξ. Οι μελετητές θα χρειαστούν στην επόμενη φάση, προκειμένου να ετοιμάσουν ολοκληρωμένη πρόταση», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Κεφαλίδης εξήρε την σημασία των πολλών τεχνικών δελτίων που έχουν κατατεθεί ήδη, αναφέροντας: «Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις μας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα που δίνουμε στο υπουργείο σαν τοπική κοινωνία. Αυτή η εικόνα είναι που θα μας δώσει τα περισσότερα bonus. Είναι ανταγωνιστικό το πρόγραμμα, ανταγωνιζόμαστε άλλες εταιρείες και τον ίδιο τον εαυτό μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό αλλά και επιπλέον κονδύλια μετά από ένα χρόνο. Με τις πολλές προτάσεις διασφαλίζουμε ότι θα προλάβει να υλοποιηθεί το μέγιστο των προγραμμάτων και θα έχουμε την δυνατότητα να ζητήσουμε το 2018 επιπλέον επιχορήγηση για να καλυφθούν και οι υπόλοιπες προτάσεις».

Κ. Τριανταφυλλίδης: «Χρειάζεται δουλειά, αλλά ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα»

Ο οικονομολόγος και δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τριανταφυλλίδης, ήταν παρών στην ημερίδα, την οποία έκρινε επιτυχημένη, όχι τόσο από πλευράς προσέλευσης, όσο από πλευράς ποιότητας τοποθετήσεων και ανταλλαγής απόψεων. «Δεν είναι θέμα μαζικής προσέλευσης, εξάλλου, όσο να γίνει σωστή δουλειά ‘’παρασκηνιακά’’. Το Leader θέλει δουλειά, δεν είναι κάτι έτοιμο στο οποίο απλά προσχωρείς. Το συνδιαμορφώνεις, οπότε θέλει δουλειά από όλους. Και από τον φορέα που έχει τον συντονισμό αλλά και από την επιχειρηματική κοινότητα και τους ίδιους τους επαγγελματίες. Ακόμη βρισκόμαστε στην φάση της διαμόρφωσης του προγράμματος, συνεπώς το πρώτο βήμα που ολοκληρώνεται τώρα είναι η υποβολή του κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος, κάτι που δεν είναι δεσμευτικό αλλά βοηθάει τον φορέα να ‘’στήσει’’ σωστά το πρόγραμμα, για να δει πού περίπου κινούνται οι ενδιαφερόμενοι. Μόλις κλείσει αυτή η διαδικασία τις προσεχείς μέρες, θα ακολουθήσει η τελική διαμόρφωση και προκήρυξη του προγράμματος και αρχές του νέου έτους, γύρω στον Φεβρουάριο, αναμένουμε την προκήρυξη για υποβολή των προτάσεων», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να διαμορφωθεί μια στρατηγική για την περιοχή μας. «Δεν είμαστε στο μηδέν, είναι η αλήθεια, έχουν γίνει κάποια βήματα και από την Περιφέρεια, όσον αφορά το πού θέλουμε να πάμε σε συγκεκριμένους τομείς. Κλαδική πολιτική μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σαν ένα πρόπλασμα τουλάχιστον. Μετά το θέμα περνάει στον ιδιώτη ενδιαφερόμενο να θέλει να κάνει κάτι. Θεωρώ ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν πλέον από πλευράς σχεδιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …