Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο «Μουσικός Ιούλιος» ‘’ανέτειλε’’ στο φως της πανσελήνου

Ο «Μουσικός Ιούλιος» ‘’ανέτειλε’’ στο φως της πανσελήνου

0
mousikos ioulios

Ο νέος μουσικός θεσμός που γεννήθηκε στην Ξάνθη, αγκαλιάζοντας την καλλιτεχνική δουλειά των δημιουργών της πόλης

Νεαροί και παλιότεροι μουσικοί, συνθέτες και ποιητές γέμισαν με λόγο και μουσική τον αύλειο χώρο των καπναποθηκών κάτω από το ‘’βλέμμα’’ της πανσελήνου

Η Ξάνθη έχει την τύχη να φιλοξενεί πολλούς πολιτιστικούς θεσμούς κάθε χρόνο. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η διοργάνωση ενός νέου θεσμού. Του Μουσικού Ιουλίου. Παραπέμποντας στον Μουσικό Αύγουστο που οραματιζόταν να δημιουργήσει ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις στην γενέτειρά του Ξάνθη, ο νέος θεσμός έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Οι εμπνευστές του θέλησαν να δώσουν ένα βήμα στην μουσική δημιουργία της πόλης μας. Σε νέους ανθρώπους, μουσικά σχήματα και ποιητές που δύσκολα θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό. Συνοδοιπόρος σε αυτό το διήμερο δημιουργικής έκφρασης το φως της πανσελήνου του Ιουλίου, με φιλόξενο οικοδεσπότη τις καπναποθήκες Π στην οδό Καπνεργατών.

Η πρώτη μέρα του Μουσικού Ιουλίου στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Το Π των καπναποθηκών ξεχείλισε από νεανικές φωνές δημιουργίας, από μουσική και ποίηση το βράδυ της 19ης Ιουλίου. Ο κόσμος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση πολύς και ποικίλος σε ηλικίες και μουσικά ακούσματα. Όλοι όμως έφυγαν γεμάτοι αισιοδοξία για το καλλιτεχνικό παρόν και μέλλον της πόλης μας. Η πρώτη μέρα έδωσε βήμα κυρίως στα νέα παιδιά που παίζουν αλλά και γράφουν μουσική σε ελληνικούς και αγγλικούς στίχους, ενώ την δεύτερη βραδιά κόσμησαν οι ‘’παλιές καραβάνες’’ της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής. Φίλοι και συγγενείς είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να καταθέτουν την ψυχή και την δημιουργικότητά τους, να εκθέτουν στο κοινό τις αγάπες και τα ταλέντα τους. Παρουσιαστές της βραδιάς ο διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τηλέμαχος Αρναούτογλου και η ηθοποιός Πολυξένη Καρακατσάνη από την θεατρική σκηνή «Ανατολικά του Νέστου».

Ο εθελοντισμός και η δημιουργικότητα των Ξανθιωτών ο μεγαλύτερος πλούτος της πόλης

Την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αναφερόμενος σε έναν νέο θεσμό που γεννιέται μέσα από τον εθελοντισμό και την δημιουργικότητα των Ξανθιωτών, κάτι που αποτελεί και τον μεγαλύτερο πλούτο της πόλης. Η αρχική έμπνευση του εκδότη-βιβλιοπώλη Μιχάλη Σπανίδη αγκαλιάστηκε από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και με την συμβολή και συνδιοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, του Μουσικού Εργαστηρίου του Άγγελου Μουρβάτη και του Μουσικού Σχήματος «ΦΑ δίεση» έγινε πραγματικότητα. Η πενταμελής οργανωτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Πασχάλη Λύρατζη, Αντώνη Βαρβατσούλια, Μιχάλη Σπανίδη, Άγγελο Μουρβάτη και Δημήτρη Πετρόπουλο έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Αντώνης Βαρβατσούλιας: «Όταν μικροί παίζαμε μπάλα σ’ αυτές τις γειτονιές, αντικρίζαμε τις άδειες και έρημες καπναποθήκες και αναλογιζόμασταν πώς θα μπορέσουν να ζωντανέψουν για να τις χαίρονται όλοι οι Ξανθιώτες».

Την εκδήλωση ‘’άνοιξε’’ με δύο μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Κωτούλα ο Άγγελος Μουρβάτης μαζί με τον Πάρη Μουρβάτη, τραγουδώντας για τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ στην σκηνή τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Κωτούλας διαβάζοντας ένα ποίημά του ερανισμένο από την ποιητική συλλογή του Τάσου Συμεωνίδη. Οι Aman Juice, οι Underfly, οι Acoustica, οι Cosmicray, ο Βαγγέλης Τσακίρης με την Αγγελική Παπαδοπούλου και η Ρωμυλία Μουρβάτη παρουσίασαν προσωπικές τους δουλειές. Τραγούδια ιδιαίτερα, παιγμένα με επαγγελματισμό και ερμηνευτική πληρότητα, έδιναν την σκυτάλη στους Άννα Ζανιδάκη, Θωμά Βουγιουκλή και Κωνσταντίνο Ταβουλτσίδη, που διάβασαν ποιητικές τους δημιουργίες. Το κοινό ξεσήκωσε το ξεχωριστό μουσικό σχήμα των Xanthi Gunz των Barikos και Zeroner, με μουσική beatbox (φωνητικά εφέ). Η σύμπραξή τους στην σκηνή σε μια hiphop εκδοχή του γνωστού βαλκανικού τραγουδιού Ederlezi ενθουσίασε τον κόσμο που βρέθηκε στις παλιές καπναποθήκες.

Μια αξιόλογη και όμορφα οργανωμένη προσπάθεια να αντληθεί όλο το υγιές καλλιτεχνικό αποθεματικό της Ξάνθης, με τους διοργανωτές να φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα θεσμό στα Ξανθιώτικα και γιατί όχι και στα Θρακικά δρώμενα κάθε πανσέληνο του Ιουλίου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΦΑ Ξάνθης: Εγκαινιάζεται η έκθεση «BioMuse. Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 20:00 Ταξίδευε στο Αιγαίο ο τροφοσυλλέκτης από την Αστυπάλαια;…