Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολοκληρώθηκαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους περισσότερους υποψήφιους

Ολοκληρώθηκαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους περισσότερους υποψήφιους

0
panelladikes-anamoni

Ομαλή η διεξαγωγή σε Ξάνθη και ΑΜ-Θ – Συνεχίζονται οι εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα και ΕΠΑΛ μέχρι 6 Ιουνίου

Σε τρεις εβδομάδες η ανακοίνωση των βαθμολογιών – Από τις 8 Ιουνίου ξεκινούν οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους δικαιολογημένα απουσίασαν

Ολοκληρώθηκε η πρώτη και κύρια φάση των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2016 για την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι που εξετάζονταν με το νέο σύστημα διαγωνίστηκαν χθες στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας, ενώ οι υποψήφιοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα έδωσαν χθες τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Χημείας – Βιοχημείας Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις επισήμως ολοκληρώνονται στις 6 Ιουνίου με τα ειδικά μαθήματα και τις εξετάσεις των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ.

Ομαλή η διαδικασία σε Ξάνθη και ΑΜ-Θ χωρίς προβλήματα και ελλείψεις

Όλα κύλησαν ομαλά κατά την διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, τόσο στην Ξάνθη όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Γιώργος Παπαθανασίου, παρότι χρειάστηκε κάποιες φορές να ‘’τρέξουν’’ λίγο παραπάνω, όλα εκτυλίχθηκαν κανονικά και στην ώρα τους, χωρίς να διαταράξει την διαδικασία κάποια έλλειψη. Μετά την ολοκλήρωση των εισαγωγικών εξετάσεων, ήρθε η ώρα για τους τελειόφοιτους των ΓΕΛ να εξεταστούν και στις απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων τους. «Οι εξετάσεις της τρίτης Λυκείου έχουν αποσυνδεθεί από τις Πανελλαδικές, οπότε μιλούμε για μια διαδικασία που αφορά καθαρά το απολυτήριο του Λυκείου», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος τόνισε πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται πλέον σε ένα μόνο εξεταστικό κέντρο μέχρι τις 6 Ιουνίου, σε αντίθεση με τα επτά που λειτουργούσαν μέχρι χθες. Η ίδια εικόνα ομαλής διεξαγωγής σημειώθηκε και σε περιφερειακό επίπεδο, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Παναγιώτη Κεραμάρη, να δηλώνει ότι δεν αναφέρθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα σε όλη την Περιφέρεια και η διαδικασία κυλά ομαλά προς την ολοκλήρωσή της. Σε γενικές γραμμές «βατά» χαρακτήρισε τα θέματα για τους διαβασμένους μαθητές ο κ. Κεραμάρης, αναφέροντας ότι φέτος δεν παρατηρήθηκε κάποιο ιδιαίτερα δύσκολο θέμα.

Επαναληπτικές εξετάσεις για όσους δικαιολογημένα απουσίασαν

Το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε αναφορικά με τις επαναληπτικές εξετάσεις των Πανελλαδικών, ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές όσοι υποψήφιοι εξετάζονται με το νέο σύστημα, αλλά δεν είχαν δηλώσει τέταρτο μάθημα που συμπληρώνει την Ομάδα Προσανατολισμού. Αυτό αφορά το μάθημα των Λατινικών (για την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Βιολογία και τα Μαθηματικά (για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών), καθώς επίσης και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (για την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Έτσι, στην περίπτωση που υποψήφιοι προσήλθαν για εξέταση στα παραπάνω μαθήματα και δεν τους επετράπη η συμμετοχή, μπορούν να προσέλθουν στις επαναληπτικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 8 Ιουνίου χωρίς την προσκόμιση άλλων δικαιολογητικών.

Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες και οι βάσεις

Οι βαθμολογίες και ο υπολογισμός των μορίων για τις Πανελλαδικές του 2016 αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι περσινές βαθμολογίες είχαν ανακοινωθεί συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου. Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Στα μέσα Ιουνίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν τον κωδικό ασφαλείας (password). Στη συνέχεια, υπολογίζοντας τα μόριά τους, θα υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις βάσεις των σχολών και την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, ενώ οι περσινές βάσεις ανακοινώθηκαν στις 26 Αυγούστου 2015. Φέτος οι υποψήφιοι, που διεκδικούν τις 69.985 θέσεις που προσφέρονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανέρχονται σε 103.366, ενώ οι υποψήφιοι από την Ξάνθη φέτος ανέρχονται σε 798. Από το σύνολο των υποψηφίων μόνο το 4% αποφοίτων Γενικών Λυκείων επέλεξε να εξεταστεί με το παλαιό σύστημα, ποσοστό που ανεβαίνει σε περίπου 13% για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Με το καινούριο σύστημα εξετάστηκαν για πρώτη φορά περίπου 80.000 απόφοιτοι λυκείων σε τέσσερα μαθήματα, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις επέλεξε να δηλώσει και το προαιρετικό 5ο μάθημα, ώστε να έχει πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, διευρύνοντας έτσι τις πιθανότητες εισαγωγής.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Καρανίκας: Απολύτως κρίσιμος ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την ανθεκτικότητα των εμπορικών επιχειρήσεων

Συνέντευξη του Προέδρου της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στο «Ε» για τα…