-1-2 κιλά αρνάκι από μπούτι, κομμένο σε μερίδες
-6 μελιτζάνες τσακώνικες
-λάδι για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
-12 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
-1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
-1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
-½ κιλό ντομάτες φρέσκιες
-1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
-½ κουτ. γλυκού κανέλα
-αλάτι, πιπέρι
-1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κρέατος. Περνάτε τις ντομάτες στο μπλέντερ και διαλύετε τον πελτέ σε ένα κρασοπότηρο νερό. Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια, τις αλατίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα. Τις ξεπλένετε, τις στύβετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι, χωρίς να τις αλευρώσετε. Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να σουρώσουν.
Σοτάρετε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τις μερίδες του αρνιού λίγες-λίγες έως να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε σε μια πιατέλα. Πετάτε το μισό λάδι της κατσαρόλας και στο υπόλοιπο ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και τα δαμάσκηνα. Τα ροδοκοκκινίζετε απαλά και αφήνετε να φουσκώσουν λίγο. Ξαναβάζετε μέσα τις μερίδες του κρέατος και ανακατεύετε.
Σβήνετε με το λευκό κρασί. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει βράση. Ταυτόχρονα ρίχνετε μέσα την κανέλα και τις λιωμένες ντομάτες. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, προσθέτετε τον διαλυμένο σε νερό πελτέ, αλατοπιπερώνετε και βράζετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Όταν το κρέας γίνει τρυφερό ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες, απαλά για να μη διαλυθούν. Τις βάζετε μέσα στη σάλτσα και πασπαλίζετε με τον ξερό δυόσμο. Συνεχίζετε το βράσιμο για περίπου 10-15 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα βάζοντας γύρω-γύρω τις μελιτζάνες και στο κέντρο το αρνάκι. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα του και αν θέλετε το συνοδεύετε με ένα πιλάφι.