-600 γρ αρακάς
-150 ml ελαιόλαδο
-1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
-4 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
-250 γρ. ρύζι
-500 ml ζωμός λαχανικών
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε τον αρακά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, 2 κουτ. σούπας από τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 200 ml νερό και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10 – 15 λεπτά, μέχρι ο αρακάς να μαλακώσει αρκετά και να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το ζωμό, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 12 – 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ρύζι σπυρωτό και αφράτο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τον υπόλοιπο άνηθο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.