Σχόλια 10/03/16

0
Χαμογελάστε πικρά
Ιδού το μικρό και ιδιαίτερα αιχμηρό κείμενο από έναν φίλο που ζει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Γράφει λοιπόν τρεις αράδες όλες κι όλες και λέει κουβέντες τραγικές για μας, για τη χώρα μας, για το δράμα που ζει χρόνια τώρα με την οικονομική κρίση. Διαβάστε:
Προς τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κύπρου: Εσείς βγήκατε από το Μνημόνιο κι εμείς είμαστε στο τρίτο κι είναι άγνωστο πότε θα βγούμε. Μήπως θα πρέπει για να σωθούμε, να ενσωματωθούμε στην Κυπριακή Δημοκρατία;
-Λέμε κι εμείς: Μήπως;
Γ.Δ.


Κι όμως…
Ακούστηκε παράξενα και προβλημάτισε. Το ότι σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε μια από τις ερωτήσεις περί δημοφιλίας των Πολιτικών αρχηγών, την πρωτιά κέρδισε ο Λεβέντης. Ναι, ο αρχηγός των Κεντρώων. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε ακόμη Μνημόνια στη χώρα μας.
Γιατί η απορία; Γιατί το ξάφνιασμα; Όταν έχει καταλήξει μια πλάκα η ψήφος; Όταν δεν την υπολογίζει ο άλλος και την απαξιώνει γελώντας;
-Έχουμε δρόμο αρκετόν ακόμη να διανύσουμε ως Έλληνες….
Γ.Δ.


Μας ενδιαφέρει
Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελών από την πλευρά της Τουρκίας εκτός των άλλων ετέθη κι ένα θέμα που μας αφορά άμεσα. Ζήτησε η τουρκική πλευρά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη. Το αίτημα αυτό μας ενδιαφέρει ως Θράκη άμεσα και θα πρέπει να υποστηριχθεί από τον κ. Τσίπρα.
Διότι με την έλευση των Τούρκων τουριστών θα ανασάνει η αγορά της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου λόγω των ανοιχτοχέρηδων Τούρκων επισκεπτών. Αυτό απαιτεί ο ρεαλισμός και μακάρι να ελευθερωθεί η βίζα.
Γ.Δ.


Κριτική και έπαινος
Η σε κάθε ευκαιρία προβολή και επαινετική μεταχείριση του κάθε κρατικού λειτουργού είναι πράξη χρέους και ηθικής ευθύνης. Κύρωση ναι. Αλλά και Έπαινος!
Όπως λέμε ναι στην κριτική, όχι στη χυδαιολογία και τα ψεύδη. Οφείλουμε οι δημοσιογράφοι να ασκούμε κριτική, οξεία πολλές φορές, έχουμε όμως ηθική υποχρέωση να επιβραβεύουμε δια των λόγων τις σωστές και επ’ ωφελεία των δημοτών σωστές πράξεις των Λειτουργών της Δημόσιας ζωής.
Η συνολική ισοπεδωτική νοοτροπία δεν προάγει την άμιλλα και την πρόοδο. Έτσι είναι. Μόνο που οι έπαινοι είναι σπάνιοι. Είναι πλέον εύκολη η κριτική, ο λαϊκισμός, οι υπερβολές και βέβαια το ψέμα. Πουλάνε περισσότερο και γαργαλάνε. Προφανώς.
Αλλά έτσι δεν προάγεται ο δημόσιος λόγος και δεν αναπτύσσεται ένας τόπος όταν ισοπεδώνονται οι άνθρωποι, οι πρωτοβουλίες και το ήθος. Απεναντίας επιπλέουν οι φελλοί.
Γ.Δ.


Άλλοτε και τώρα
Και επί Σημίτη δεχτήκαμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία κλπ) και από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, χωρίς να ανοίξει μύτη.
Κατασκευάστηκαν δεκάδες χιλιάδες σπίτια, δόθηκαν δάνεια για αυτοστέγαση, εκπαιδεύτηκαν, ενσωματώθηκαν δημιουργικά στην κοινωνία μας.
Παράλληλα οι ελληνικές Κοινότητες ενισχύθηκαν και στους τόπους προσέλευσης για να μειωθεί η προσφυγική ροή και για να διατηρηθούν οι εστίες ελληνισμού στο εξωτερικό. Τότε όμως ήταν η εποχή της ισχυρής Ελλάδας, του «τρισκατάρατου» Σημίτη. Καμία σχέση με το σημερινό μπάχαλο στο προσφυγικό, με τις εικόνες ντροπής και την απουσία του κράτους. Χρήσιμες συγκρίσεις για όσους επιμένουν να τα φορτώνουν όλα στους παλιούς.
Γ.Λ.


Τα παρατράγουδα του Καρναβαλιού
Κάθε χρόνο στο Καρναβάλι της πόλης μας συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες από πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι υπηρεσίες της ΠΕ Ξάνθης πραγματοποιούν ελέγχους με μικτά κλιμάκια για παράνομους μικροπωλητές και ποικίλες παραβάσεις, εστιάζοντας κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να αποφεύγονται σκόπιμες ‘’εκπτώσεις’’ στην ποιότητα των προσφερομένων, αλλά και αλλαγές τιμές που χρεώνονται. Την κακή νοοτροπία μερικών δύσκολα όμως την αποφεύγουμε, αφού ήδη άρχισαν μερικά τέτοιου είδους σκηνικά από την πρόσφατη παιδική καρναβαλική παρέλαση. Ως συνήθως, γονείς και παιδιά μετά το πέρας των εκδηλώσεων κάθονται σε καφετέριες και ταβέρνες, κάτι που έγινε και την περασμένη Κυριακή, με όλα τα μαγαζιά του κέντρου της Ξάνθης να είναι ασφυκτικά γεμάτα. Όπως ανέφερε συμπολίτης μας, σε ‘’φαγάδικο’’ που έκατσε με την παρέα και την οικογένειά του κοντά στην πλατεία, αφού διαπίστωσαν αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στις παραγγελίες, αφού δεν τους σέρβιραν σαλάτες «λόγω της ημέρας», όταν τελικά ήρθαν έψαχναν με… μεγεθυντικό φακό να βρουν το κρέας. Ξαναπαρήγγειλαν, λοιπόν, για να χορτάσουν, αλλά βλέποντας ότι και πάλι καθυστερούν πάρα πολύ, ζήτησαν τον λογαριασμό για να αποχωρήσουν. Στον λογαριασμό είχε χρεωθεί και η δεύτερη παραγγελία που ήταν «καθ’ οδόν». Η… «οδός» πήρε ακόμη ένα τέταρτο. Νοοτροπίες και συμπεριφορές που δείχνουν έλλειψη επαγγελματισμού και κουτοπονηριά. Ας ελπίσουμε να μην παρατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο, γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι με την ‘’αρπαχτή’’ μίας μέρας γίνεται μεγαλύτερη ζημιά και στους ίδιους, αλλά και σε όλη την πόλη από την δυσφήμιση.
Χ.Δ.


Επιλεκτική ευαισθησία
Κάποιοι άνθρωποι σε όσο δύσκολες καταστάσεις και αν βρεθούν, όσο και αν έχουν φταίξει άλλοι για τα δικά τους προβλήματα, ποτέ δεν εύχονται να βρεθούν κάποιοι άλλοι στην θέση τους. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που επιμένουν με χαιρεκακία να πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο θα δικαιωθούν αν χάσουν την δουλειά τους 600 άνθρωποι. Είναι αυτοί που δεν τους ενοχλεί να πληρώνουμε ως Έλληνες πολίτες 300 εκατομμύρια για την ΕΡΤ, αλλά ενθουσιάζονται που θα κλείσει το Mega, γιατί «ζούσε με δανεικά και παραπλανεί τον λαό». Ναι, είναι όλοι αυτοί που έχυναν μαύρο δάκρυ για τους απολυμένους της ΕΡΤ, που θεωρούν πως εκείνοι που θα μείνουν άνεργοι θα είναι ο κάθε Πρετεντέρης και η κάθε Τρέμη και όχι οι εκατοντάδες άνθρωποι που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες. Θα γλυτώσουν όμως από την διαπλοκή. Αυτό μονολογούν και κοιμούνται ήσυχοι. Μπόμπολες, Ψυχάρηδες και λοιποί δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς δουλειά, αγαπητοί μου. Αυτοί που θα σηκώσουν το φορτίο θα είναι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, μηχανικοί, ηχολήπτες, άνθρωποι που λιώνουν 24ωρα στο γραφείο, στον δρόμο, στο ρεπορτάζ, με μισθούς που πολλοί θεωρούν αστείους. Επιλεκτική και θολωμένη δήθεν ευαισθησία με γερές δόσεις λαϊκισμού. Ένα κοκτέιλ δυναμίτης.
Χ.Δ.


Τα κυβερνητικά «τερτίπια» για το 12%
Πολλά πολιτικά παιχνίδια έχουν παιχτεί και συνεχίζουν να παίζονται γύρω από την επιδότηση 12% του κόστους εργασίας που αφορά τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ. Κι ενώ υπάρχει μια θετική εξέλιξη με την απάντηση της Κομισιόν στην ευρωβουλευτή κα Μαρία Σπυράκη που ουσιαστικά …απενοχοποιεί τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής που τα τελευταία χρόνια συστηματικά οι πολιτικοί ιθύνοντες τον έκαναν να πιστεύει ότι είναι ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία οι επιδοτήσεις αυτές και επιπλέον τους «λύνει τα χέρια» αφού τους εφοδιάζει με ένα επιχειρηματικό όπλο για νομική διεκδίκηση, κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής όπως η βουλευτής Έβρου και του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά ανέλαβε να μας ανοίξει τα μάτια (ή μάλλον να μας τα κλείσει;).   Απομόνωσε μια παράγραφο της απάντηση της Κομισιόν και συγκεκριμένα: «Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί το μέτρο στο οποίο αναφέρεται η Ευρωβουλευτής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει», για να μας πει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθεί το θέμα και να ζητηθούν ανακτήσεις, αντίστοιχες με τα τεράστια ποσά που απαιτούνται τώρα για τις αγροτικές ενισχύσεις της περιόδου Χατζηγάκη. Αγνοεί βεβαίως η κα βουλευτής – και λόγω του νεαρού της ηλικία της υποθέτω – ότι αυτές οι επιδοτήσεις θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 1976 και έγιναν νόμος επί υπουργίας του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά – όταν δηλαδή δεν υπήρχε Κομισιόν – και στην συνέχεια επεκτάθηκαν με ΚΥΑ και στις επιχειρήσεις της Καβάλα και της Δράμας. Πρόκειται για επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνει και η Γερμανία σε μειονεκτικές περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας! Λοιπόν τέρμα τα αστεία! Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να τις δώσει ας βγει να το πει καθαρά και να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στο επιχειρηματικό κόσμο και όχι να χρησιμοποιεί τέτοια τερτίπια!
Μ.Ξ.


Ξεπούλησαν
Θετικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την κοσμοσυρροή που αναμένεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Αυτό που όλοι εύχονται είναι να είναι σύμμαχος και ο καιρός, που έβαλε τις τρικλοποδιές του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αν φέτος βοηθήσει θα δώσει την ευκαιρία σε ξανθιώτες και επισκέπτες να το χαρούν, αλλά και στους κατοίκους των γειτονικών πόλεων να έρθουν και να ζήσουν το ξεφάντωμα του καρναβαλιού.
Υπάρχει βέβαια ένας προβληματισμός από την πλευρά των συλλόγων για την οργάνωση της καρναβαλικής παρέλασης, αφού ορισμένα θέματα δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη και δεν έχει υπάρξει συζήτηση για την επίλυσή τους. Ως προς τη διεξαγωγή της παρέλασης πάντως, αναμένεται να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για τη φύλαξη και την περιφρούρηση και με ευθύνη των μελών των συλλόγων. Φυσικά, αν αναζητήσει κανείς απούλητες στολές θα πρέπει να ψάξει με το μικροσκόπιο, αφού οι περισσότεροι… ξεπούλησαν από τις πρώτες ημέρες, ενώ κάποιες λίγες που έμειναν είτε τελείωσαν, είτε θα τελειώσουν εντός των επόμενων ωρών!
Ε.Δ.


Θα δοθεί συνέχεια στη Δικαιοσύνη;
Ο Δημήτρης Μπένης στην πρόσφατη δήλωσή του αναφορικά με την πειθαρχική απόφαση σε βάρος του εμμέσως αναφέρθηκε και στην πρόθεσή του να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, χωρίς να ξεκαθαρίσει κατά ποίων θα στραφεί.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι αν προτίθεται να στραφεί κατά του δήμου, με δεδομένο ότι επρόκειτο για απόρρητη απόφαση που δημοσιοποιήθηκε και πώς θα διαχειριστεί το θέμα η δημοτική αρχή. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις.
Ε.Δ.


Φορολογική ανισότητα
Κι εμείς οι ίδιοι νιώθουμε γραφικοί όταν μιλάμε για τη φορολογική ανισότητα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ, συνορεύοντας με το ολοφάνερα ευνοϊκότερο καθεστώς της Βουλγαρίας. Αμέτρητες δηλώσεις για τη αδικημένη, μειονεκτούσα ΑΜΘ, λύπη και στεναχώρια. Πλέον όμως κανείς δεν αρκείται στα λόγια τους. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει την ακριτική μας περιοχή, οφείλει να προβεί σε δραστικά μέτρα και να θεσπίσει ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις. Και οι τοπικοί βουλευτές έχουν τον πιο καίριο και αποφασιστικό ρόλο σε αυτό. Αλλιώς να χαμε, να λέγαμε.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…