Σχόλια 08/03/16

0
Η Κύπρος εχθές βγήκε από το Μνημόνιο. Την ίδια μέρα η Ελλάδα βγήκε εκτός των συνόρων της Ευρώπης…


Στο Βακούφι Γενισέας….
Συνεχίζει κανονικά την θητεία του ως πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής στο Βακούφιο της Γενισέας ο κ. Ιλιάζ Χουσεϊν καθώς με απόφαση του μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου ανανεώθηκε κατά τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο μουφτής και η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές και την όποια προσπάθεια έγινε με παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζειμπέκ ν’ αλλάξει το καθεστώς στο Βακούφι της Γενισέας προφανώς γιατί δεν κρίθηκε νομότυπη. Μετά απ’ αυτό μάλλον «παγώνει» και η όποια προσπάθεια για εκλογές στην Διαχειριστική Επιτροπή Ξάνθης, η οποία ήταν και απώτερος στόχος κατά δήλωση του κ. ΖεΊμπέκ.
Μ.Ξ.


Χρειάζεται γερά χαρτιά στη Μειονότητα η Ν.Δ.

Στις βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν μέσα στο 2016, η Νέα Δημοκρατία τόσο τοπικά όσο και κεντρικά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και ανταγωνιστική στους μειονοτικούς υποψηφίους. Διότι μόνον έτσι, καθιστάμενη ανταγωνιστική θα διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο αυτόν, μειώνοντας τη δύναμή του.
Τα παραπάνω μας δήλωνε γνωστός μειονοτικός συμπολίτης, ο οποίος πάρα πολλά χρόνια ασχολείται με τα της μειονότητας και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από «μέσα».
Έτσι, σε συζήτηση πρόσφατα μας έλεγε πως τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ στη μειονότητα μόνο «γερά χαρτιά» (υποψήφιοι) μπορούν να την κεφαλαιοποιήσουν.
Εκτός του Ακήφογλου Μπηρόλ που μάλλον θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ο δεύτερος συνυποψήφιος θα πρέπει να κατάγεται από την ορεινή περιοχή και να είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο, με γνώσεις και αποδοχή. Μάλιστα ανέφερε ένα όνομα αλλά είναι νωρίς ακόμη για δημοσιοποίηση.
Όμως, τόσο η Νομαρχιακή της Ν.Δ., όσο και τα Κεντρικά, οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τα παραπάνω εάν θέλουν να έχουν εκλογική επιτυχία. Τώρα μάλιστα που το όνομα Μητσοτάκης έχει θετική αποδοχή στη μειονότητα.
Γ.Δ.


Ισχνή κομματική δομή
Οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο της πόλης μας ανέδειξαν τη νέα διοίκηση υπό τον Άγγελο Μπεμπεκίδη και τον Σπύρο Παπασπύρο. Ανέδειξαν όμως και κάτι ακόμη το ίδιο σημαντικό και οφείλουμε να το σχολιάσουμε. Αναδείχτηκε λοιπόν στο μέγιστο βαθμό η απουσία κοινωνικής αποδοχής του κυβερνώντος κόμματος. Το οποίο δεν εκπροσωπήθηκε καν στις εκλογές.
Πλήρης απουσία, εξαιτίας της ισχνής κομματικής δομής και διείσδυσης στον ιδιωτικό τομέα των εργαζομένων. Εκπροσωπήθηκαν ΠΑΣΚΕ, ΝΔ, ΚΚΕ και απουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για ένα κυβερνητικό κόμμα αυτό είναι πρωτοφανές και δεν έχει ξαναγίνει. Το γεγονός έχει τις ερμηνείες του τις οποίες μάλλον θα τις έχουν ψάξει ήδη οι υπεύθυνοι εδώ και καιρό.
Οι ντόπιοι Πασοκογενείς προτίμησαν να ψηφίσουν τον γνώριμο άνθρωπό τους, αποστασιοποιημένοι από λανθασμένες επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος.
Γ.Δ.


Παρελθόν, παρόν και μέλλον
Δεν είναι μόνον η ελάχιστη αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Στέλεχος με χρόνια σε Συνδικαλιστικούς αγώνες μας έλεγε, η απουσία είναι εμφανής και στον χώρο της νεολαίας, ενώ στον επαγγελματικό-βιοτεχνικό χώρο η εκπροσώπηση θεωρείται πολύ μικρή. Γι’ αυτό και υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβερνητική παράταξη τοπικά εάν θα καταφέρει να συστήσει ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Επιμελητηρίου όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Λείπουν τα σοβαρά και υπολογίσιμα ερείσματα στην κοινωνία από την κυβερνητική πλευρά και σίγουρα δεν αρκούν οι υποσχέσεις του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ότι θα κινητοποιήσει τη μειονότητα υπέρ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόσφατο παρελθόν διδάσκει ότι το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον που έρχεται είναι πολύ διαφορετικό στο θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Προσπάθειες στο ΠΑΣΟΚ
Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες στο ΠΑΣΟΚ σε μια στρατηγική δημιουργίας ενός νέου σχήματος. Και βιάζονται γι’ αυτό διότι επιθυμούν ν’ απορροφήσουν τις διαρροές που άρχισαν από το ΣΥΡΙΖΑ, πάντα βέβαια πριν τις εκλογές.
Λογικό θα πει κάποιος και θα’ χει και δίκιο. Μόνο που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, όταν μάλιστα το Ποτάμι διατηρεί μια αμυντική γραμμή προς το παρόν.
Κατά τα λοιπά, οι προσπάθειες συνεχίζονται…
Γ.Δ.


Και αυτοί ψηφίζουν
Σε προφίλ Συριζαίου διαβά ζω την παρακάτω χαριτωμένη ανάρτηση για τον διορισμό του νέου στρατηγικού συμβούλου του Πρωθυπουργού: (και με αυτήν ακριβώς την ορθογραφία..)
«Είσαστε ξευτίλες ρε απατεώνες της ΝΔ. Έχετε το ηθικό ανάστημα ρε διαπλεκόμενα Φασίστακια να απαιτείται παραίτηση ρε λούστροι ενός ανθρώπου που ούτε σε λίστες φοροφυγάδων είναι, ούτε νταβατζής κανενός είναι, ούτε ένα ευρώ έχει παρέκει από κανέναν. Ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ , αφιερωμένο στο κίνημα εργαζόμενος σαν γκαρσόνη. Άλλα που να καταλάβετε από αυτά διαπλεκόμενα λαμόγια.» Αυτοί ψηφίζουν! Ω ναι!
Μ.Γ.


Και απόγνωση
Η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα απ’ ό,τι στην Αμερική την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για κρατικές επενδύσεις, απαιτείται εθνική προσπάθεια «επικών διαστάσεων» για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα, η ανεργία από 7,8% το 2008 ανήλθε στο υψηλότερο σημείο (27,5%) το 2013 και έκτοτε διατηρείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο (26,4% το 2015) με την προοπτική ταχείας μείωσης να φαντάζει μακρινή σύμφωνα με τον ΣΕΒ.
Γ.Π.


Ιδεοληψίες με μπόλικη αγραμματοσύνη
Η αλλαγή του τίτλου «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» σε «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», πέρα από την προφανή ιδεοληπτική εμμονή του εμπνευστή της (ας το έκανε τουλάχιστον “Εφημερίδα της Κυβέρνησης” για να είναι και γλωσσικά συνεπές), αναδεικνύει το βασικό πρόβλημα της «Κυβερνήσεως» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η αλλαγή παρατηρήθηκε από το φύλλο της 23ης Φεβρουαρίου (αριθμός φύλλου 22). O ιστορικός τίτλος χρησιμοποιούνταν εδώ και περίπου 183 χρόνια, από το 1833 την εποχή της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Ένας τίτλος που συνοδεύει την οντότητα του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους από την γέννησή του αλλάζει, στο όνομα κάποιας ‘’προοδευτικότητας’’ μάλλον. Χωρίς τα εφόδια για αντιληφθούν ότι ο γλωσσικός τύπος “Εφημερίς” στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί επιβίωση καθαρευουσιάνικων αντιλήψεων, αλλά συμβολισμό μιας συνέχειας και υπόμνηση της ιστορίας ενός δημοκρατικού θεσμού. Γιατί η δημοσίευση των νόμων αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση. Η αλλαγή δείχνει πόσο βαθειά είναι φυτεμένη η ιδεοληψία στον εγκέφαλο αυτού που την σκέφτηκε, με μια ενστικτώδη απέχθεια σε κάθε τι ουσιαστικά εθνικό, αλλά όχι ‘’λαϊκό’’. Ο πραγματικός προοδευτισμός θα ήταν αν ο θεσμός της ΕτΚ αναβαθμιζόταν με τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αν αυξανόταν η ευκολία και αποτελεσματικότητα με την οποία θα εξυπηρετούνταν ο σκοπός του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την γνώση από πλευράς του πολίτη όλων των πράξεων της εξουσίας που τον αφορούν, η έγκαιρη και πλήρης γνώση των νόμων, η διαφάνεια στην άσκηση της εξουσίας. Αυτό θα έκανε μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, την ώρα που η χώρα καταρρέει κάποιος πεφωτισμένος νους σκέφτηκε ότι πρέπει να αλλάξει προς το λαϊκότερο τον μισό τίτλο της ΕτΚ.
Χ.Δ.


Επενδύσεις από το… διάστημα
Μόνο εκεί φαίνεται να μπορεί να ελπίζει πλέον η Ελλάδα για επενδύσεις. Από κάποιον πλανήτη με εξωγήινους εκτός ηλιακού συστήματος που δεν έχουν ψυλλιαστεί ακόμη τον κατήφορο που έχουμε πάρει ως χώρα. Γιατί στον πλανήτη που ζούμε όλοι το έχουν… ‘’τούμπανο’’. Η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank δεν περιέλαβε την Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεση για τον πλούτο που συντάσσει και δημοσιεύει κάθε χρόνο. Η μελέτη του 2015 δεν περιλαμβάνει στοιχεία ούτε για τον αριθμό των ελλήνων εκατομμυριούχων. Υπάρχει μόνο μια υποσημείωση στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα μας εξαιρέθηκε λόγω “ασταθούς περιβάλλοντος” μαζί με τις Συρία, Ιράκ, Τυνησία, Λιβύη, Ζιμπάμπουε, Σουδάν και Ουκρανία. Στην υποσημείωση αναφέρεται επίσης ότι η οικονομική αστάθεια απομακρύνει από την Ελλάδα τα άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης και τις επενδύσεις τους, που μειώθηκαν κατά 18%. Την ίδια ώρα οι επενδύσεις των ιδίων ατόμων στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 135%.
Η εικόνα δηλαδή που έχουν σχηματίσει για τη χώρα μας οι σοβαροί οίκοι του εξωτερικού είναι ταυτόσημη με εκείνη χωρών σε εμπόλεμη κατάσταση ή εμφύλιο. Και εις άλλα με υγεία.
Χ.Δ.


Γκρίνιες στον δήμο Αβδήρων για την ΔΕΑΠΕΧΩ
Βρήκαν – επιτέλους – μια φόρμουλα οι δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης για να μην χάσουν το Leader και να το διεκδικήσουν μέσω μιας νέας Αναπτυξιακής που θα έχει ως όχημα την εν λειτουργία ΔΕΑΠΕΧΩ του δήμου Αβδήρων. Τα κανόνισαν όλα μέχρι και τα ποσοστά που θα συμμετέχει ο κάθε δήμος και οι φορείς, βρήκαν και που θα την στεγάσουν ….Όλα καλά μέχρι εδώ για όλους τους άλλους αλλά όχι για τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη που έχει να ακούσει τα …εξ’ αμάξης από την αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα. Ήδη ο επικεφαλής της μείζονος κ. Τσολακίδης σε δηλώσεις του στο «Ε» κάνει λόγο για ξεπούλημα μιας εταιρείας που κόστισε στον δήμο 200.000 ευρώ και ξεπουλιέται και ζητά ως αντάλλαγμα να πάρει ο δήμος Αβδήρων το 51% ώστε να είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας και να έχει τον πρώτο λόγο. Κάτι που δεν διεκδίκησε απ’ ότι φαίνεται ο δήμαρχος Αβδήρων που αρκέστηκε να συμμετέχει με ποσοστό 20%! Γιατί; Πιθανότατα γιατί …λεφτά δεν υπάρχουν ή ότι δεν θα συμφωνούσαν οι υπόλοιποι…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…